Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prace s luxfery?

Od: marek87* odpovědí: 10 změna:
Mate nekdo prosim zkusenost s rezanim luxfer? A je mozne je vystavet do vysky 2,70m jako pricku mezi pokoji?
Nespadne to kdyz budou pouze na lepidle?
A jak se resi preklad nad dvermi?
Budu s nimi delat poprve.
Predem dekuji mnohokrat za cenne rady,
Marek

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

4x

Jednou jsem měl možnost vidět,jak se buduje okno z luxfer .1m široké a 8 m vysoké.Každá řada se armovala drátem,zakotveným do stran.Luxfer má uprostřed bočnic žlábek a do něj byl drát vložen.Detaily samozřejmě neznám.Ale mělo by to jako návod stačit.Nade dvěřmi by samozřejmě měl být nosný profil.

JABRAKA

hodnocení

3x

S tím drátem se plocha zpevní, ale nepokládají se do klasického betonu. Požije se jemný písek s cementem v poměru 1 : 1 a po položení se vyspáruje. Rozměr okna se spočítá tak, že se luxfery neřežou. Nad dveře samozřejmě ocelový profil, ale pokud jsou dveře v této skleněné stěně, myslím že se překlad nepoužívá (asi by to ani nešlo, jedině pokud by existoval nějaký speciální pro tento účel), že po zatvrdnutí je pevnost zajištěna. Dělal jsem kdysi okno do garáže (drží v pohodě do dnes), ale s těmi dveřmi zkušenost nemám, vše se však jistě dozvíte zde:

glassblocks.cz/...

To je nějaká novinka ,že písek s cementem není beton?

hoststary*

Pozor na překlad - pokud někdo dělá vysoké luxferové okno na schodišti a natvrdo překlad, který přímo tlačí na horní řadu luxferů, tak při případném sesedání stavby se sedne zdivo a tlak horního překladu těsně na luxferách je stlačí taky a pak se lidé diví, že některé luxfery samy prasknou, zmatní, jsou jakoby mléčně zakalené, nebo přímo křupnou a sypou se.

ladinpraha*
21.11.18 09:14
hodnocení

3x

hoststary*
hodnocení

3x

Luxfery chtějí někoho, kdo to s nimi umí. Předně je vidět každá nerovnost do všech stran, zapatlání od malty a vyspárování. Za druhé se s nimi nezdí jako s cihlami šup šup, ale musí se postupně, aby to po sobě nesklouzlo, vyvyboulilo se to, nebo dokonce nespadlo. Jak psali předchozí rádci, musí se do nich vložit armování.

Za další je třeba mít vhodnou maltu, aby při tlaku na některém místě, kde je kamínek, nebo nerovnost nedošlo k vnitřnímu prasknutí a i malá pavučinka nebo prasklina se brzy zaplní bílým matným místem a vypadá to ošklivě. Někde luxfery vydrží všechno, například i v podlaze na nádraží ve Vysočanech, někde se venkovní luxferové okno po několika letech rozpraská, jinde drží a ani se nehne.

Podívejte se také na hmotnost luxfer, jak vám to zatíží podlahu. Zamyslete se nad teplotním gradientem a vlhkostí v místnosti, jestli a jak moc se na nich bude srážet vlhkost, zda budou studit. Ale asi to máte promyšlené. Když už investujete do hezkých luxfer, zaplaťte i zkušeného zedníka a když se vám jeho práce nebude zdát, ihned ho vyhoďte a vemte jiného, aby vaše stěna byla dlouhodobě trvanlivá a krásná.

hodnocení

2x
Jak píše Jabraka. Ne na lepidlo,ale na beton,ještě bych doporučil na stěnu do olovnice přibít prkno do kterého rovnat luxfery a nejvíce tak 3 šáry ,druhý den další...

Hotstary-souhlas!

hodnocení

2x

Řezání asi v žádném případě, to si ani nedovedu představit. Vždy to vypočítat tak, aby luxfery byly vcelku. Máte návodů výrobců, kteří vyrábějí jakési lišty a speciality lepidla pro zdění... Luxfery jsem dělal též, měl jsem 0/2, z té jsem dělal hodně mastný beton, do toho luxfery pokládal, podkládal je kousky polystyrenu - chtěl jsem spáry - každý druhý vodorovný šár provázal drátem, svislý každý jeden. Tak dva šáry za den... Je to práce na déle, nechcete-li veliké spáry, pak se možná vyplatí to, co se dnes nabízí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]