Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Potřebuji provést hydroizolaci na malé části rodinného domku v řadové zástavbě - jedná se jen asi o 6 metrů dlouhou čelní zeď z ulice. Chci zde provést odvětrávaný sokl, ale předtím ještě hydroizolaci, jelikož ta původní je snad už 100 let stará. Dům i přilehlý pokoj obýváme, takže by asi připadala v úvahu izolace zdiva pomocí naražení nerezových desek tak, aby byly naraženy pod současnou podlahou. Starou podlahu (škvárový zásyp mezi trámy, prkna a na tom parkety) plánuji v budoucnu vykopat a udělat novou. Pokud jde provést izolaci i podřezáním pilou tak, aby se nezasahovalo do interiéru, připadala by v úvahu i tato možnost (nevím, jestli je to technicky možné bez zásahu do interiéru).
Na fotce je patrná mokrá spodní část a relativně suchá část nad starou asfaltovou izolací. Podlaha v místnosti je kousek nad starou izolací.
Novou izolaci bych chtěl provést někde v té mokré části co nejníže nad chodníkem - je to dobrý nápad?
Fyzika se nedá oblbnout. Pokud je něco mokrého, musí se to odizolovat od sebe vhodným matrošem. Vámi popsané postupy vůbec neuvažují, co se dude dít s tou vlhkostí, která je v podloží. Když narazíte plechy, klidně se vlhkost může tlačit do podlahy a začne časem vlhnout podlaha, která nemá asi rovněž kvalitní hydroizolaci. To, že nechcete moc zasahovat do vnitřku je OK, ale stejně budete. Když zarazíte plechy pod součastnou podlahou, a při opravě podlahy uděláte kvalitní napojení, bude to OK.
Taky lze udělat izolaci do písnene "Z". Venku u zámkové dlažby, uvnitř na spodní úrovni podlahy. Odvětrávání Vám moc nepomůže.
Dům je podsklepen? Zřejmě asi ne, to by ta vlhkost nebyla tak silná. S těmi deskami to je dobrý nápad. Pokud ale není dům podsklepen bylo by dobré velkým vrtákem (např. 50mm) vyvrtat několik děr až skrz stěnu, do materiálu pod místností. Do těch děr vložit třeba meliorační hadici, nebo něco podobného, vyvedenou až ven a do obkladu pak vložit nějaké odvětrávací mřížky. Já jsem kdysi řešil něco podobného (dům podsklepen), ale vybourával jsem po metrových částech zeď až k betonové desce, která je jako podlaha v přízemí. Pak jsem ještě vyboural zeď v základu asi 30cm a udělal jsem postupně takový betonový profil s roxorem, kolem celého domu. Na to jsem vždy položil ipu a při zazdívání jsem nechal kousek ipy a armovacích tyčí (ty tyče jsem svařoval, stejně jako ipu), abych mohl pak navázat dál. Byla to makačka, ale sokl je suchý a mohl jsem v klidu dávat obklad. V mém případě tenkrát Kabřinec. Ještě bych málem zapomněl, tím že jsem zeď vyboural, mohl jsem tu novou o pár centimetrů zapustit, aby obklad byl pod úrovní fasády.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.