Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Adaptér - ulomený kolík

Od: martin12* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, při vyndavání adaptéru ze zásuvky se ulomil kolík (viz obr.). Jde o adaptér ke svítímu vánočnímu stromečku. Jak se to dá opravit popř. koupit nový? Na adaptéru nejsou žádné šroubky na rozebrání. Děkuju.

Adaptér - ulomený kolík

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Odborník - elektrikář - by mohl koncovku násilím rozebrat a vyvést kabel s normální zástrčkou. A pak důkladně zaizolovat. Samotný se do toho nepouštějte !

majsterjoe*
hodnocení

1x

Já nevím jestli si toho rádcové všímají, ale trafo které je na obrázku od tazatele je vhodné pro venkovni osvetlení, tak pozor na to.

doplněno 15.11.18 19:35:

Tak v tom případě je super a zkus to udělat podle rad @dusger

martin12*
hodnocení

Stromek máme doma. Takže adaptér pro venkovní použití není nutný.

Adaptér pro venkovní prostředí není na škodu, ale ten pro vnitřní použití bude možná levnější.

hodnocení

1x

Nevím jak jste zkušený a zručný, takže jen popíši, jak bych si to opravil já, nebudu to nikomu vnucovat.

Obal zdroje je lepený, takže je nutné opatrně poklepem kladívka nebo gumové palice spoje rozlousknout. Pak bych odřezal druhý kolík a to, co zbylo z prvního. Pak bych koupil metr kabelu CYSY 3x1,5 a zástrčku (nebo vyhrabat ze zásob) a možná přechodku mezi kabelem a plastem adaptéru. Zvětšil bych díru po jenom kolíku a nasunul zakoupený kabel a napojil v adaptéru na místa, kde byly původně zapojené kolíky (vlevo fáze-hnědá, vpravo nula- modrá). Před slepením obou půlek adaptéru by bylo dobré zajistit kabel proti vytržení a to buď zalitím prostoru kolíkové části dvousložkovým epoxidem nebo vytlačením lepidla mamut mezi kabel a plast. Pak zapojit ke kabelu zakoupenou koncovku a můžete adaptér doma bez problému a bezpečně použít.

hodnocení

0x

Tohle neopravujte, je to na straně 230V a každá oprava původně pevně zalitého přístroje představuje bezpečnostní riziko. Doporučuji podle parametrů na štítku koupit nový adaptér a propojit kabely na sekundární straně zdroje, přitom pozor na správné propojení + a -.

doplněno 15.11.18 18:09:

@martin12: Třeba tento. Nekupuj u Vietnamců, čínská kvalita je všelijaká.

doplněno 15.11.18 19:21:

@majsterjoe: Netvrdím, že ten zdroj není vyrobený v Číně, ty to ostatně také nemůžeš tvrdit. Ovšem s GESem mám jen dobré zkušenosti a podle mých vědomostí šunty neprodávají.

martin12*
hodnocení

Díky. A ještě dokoupit a přidělat konektor na kabel od stromečku nebo jen oba konektory uříznout a spojit vodiče a natáhnout přes ně bužírku?

majsterjoe*

ten odkaz je na čínskou všelijakou kvalitu.

majsterjoe*

@satam Já jsem si jistý že je to čínský výrobek, takže nemám důvod se s někým dohadovat. A o šuntech píšeš ty. Já mám s výrobky z číny velké zkušenosti.

dusger*
hodnocení

0x

A co chceš slyšet? Těžko najdeš nějaký odborný návod na opravu ulomeného kolíku. Buď šikovně a bezpečně kutilsky opravit, nebo koupit napáječ nový. Měl by mít 24V ss a min. 0,25A, kup ho včetně zásuvky, kterou přiděláš na řetěz.

martin12*
hodnocení

Můžete mi poslat odkaz na adaptér (nebo obrázek), který bych mohl použít? Je jedno kde, jen ať se mám od čeho odpíchnout. Ještě pro jistotu posílám obrázek koncovky kabelu od stromečku.

Adaptér - ulomený kolík #2
dusger*

Starou vidličku ustřihni a pořiď si něco takového google.cz/... . , . arduino-shop.cz/...

hodnocení

0x

Sežeň adaptér se stejnými hodnotami, pokud nebude pasovat konektor, odřízni ho ze starého kablíku, odřízni také ten nový, ohol dráty, spoj a zaletuj. Pak přes ně natáhni smršťovačku a širší smršťovačku přes oba. Ještě před smršťovačkami zkontroluj polaritu, aby nebyly přehozené + a -.

hodnocení

0x

Někdy se to nazývá connecting led system, ale samotný zdroj se shání poměrně blbě. Led osvětlení s tímto konektorem se prodávají v Tescu, Hornbachu, myslím že i Ikea. Na netu tyto zdroje ale často nejsou vedeny podle parametrů, ale podle toho, pro jaký konktrétní řetěz jsou určeny. Můžete mít štěstí a sehnat ho v nějaké akci, nebo např. v levném koutku Ikea, zřejmě i s nějakým osvětlením. dodržet musíte napětí 24V DC. Výkon 6VA, nebo vyšší.

Třeba tenhle vypadá, že by mohl pasovat, ale je to bez záruky.

smdledzarovky.cz/...

Podobných konektorů se používá víc druhů a mohou mít třeba mírně jiné rozměry, nebo jinak řešený kolík prozajištění správné orientace.

hodnocení

0x

Pokud jste z Prahy, tak se zítra podívám do dílny a pokud tam je, můžete si přijet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]