Nejste přihlášen/a.
Bez speciálního měřidla to nepůjde.Charakteristika jednotlivých fází je v časovém posuvu jednotlivých sinusoid.Takže by stačil vhodný osciloskop.nebo oscilograf..Ale je zbytečné to zjišťovat.Pořadí je důležité jen u elmotorů a tam jen pro směr otáčení.Pokud nevyhovuje,pak se přehodí dvě z použitých fází.
JABRAKA
Pro CYKY je to ok, pro AYKY v tomto průřezu bych dal max. 20A jistič.
Záleží také na délce a způsobu uložení kabelu.
Jeníčku, nemáš vzdělání, zkušenosti ani znalosti (viz. jednoduché pořadí fází). Přesto si troufáš zde na poradně reagovat u tolika otázek. Přitom tvoje rady jsou vesměs neužitečné a navíc často i přímo nebezpečné. Co si děláš sám je nám jedno, ale svou přehnaně sebevědomou aktivitou můžeš ublížit i někomu nevinnému. Už jsem to tu jednou psal: Aspoň zde v rubrice se do diskuzí už raději nezapojuj!
jenicek - "...ohledně elektrikařiny něco vím."
Podle Vašich příspěvků mám dojem, že víte, že elektřina existuje a používá se na svícení. Jinak Vám chybí základní znalosti. Že už jste v životě zapojil několik zásuvek (je otázka, jestli správně) neznamená, že elektrice rozumíte. Že "pořád ještě žijete" bude spíš náhoda. V zájmu nevinných laických tazatelů Vás prosím: Přestaňte odpovídat na otázky, týkající se čehokoliv, co souvisí s elektřinou.
My to víme, ale nevíme, jaké prase kde jakou instalaci dělalo. Že se to tak značí neznamená, že to tak opravdu každý doma má. Proto je důležité všechno nejdřív proměřit. Aspoň ta fázovka by měla být základem vždy.
Jinak zapojit fázi na kolík můžeš lidem poradit snadno, ani to nebudeš vědět - třeba když se bude jednat o síť TN-C, kde rozvody dělalo čuně a vodiče budou opačně.
Stará dobrá vadaska - A-B - svietí, B-A nesvietí- já mám ještě slovenskou mutaci. L1 určit nelze, pouze jde o pořadí za sebou aby byl správný směr otáčení některých strojů či motorů.
Tak to jsem se zase dnes hezky pobavil.
Takže z těch kravin co jsem vyčetl i z odborných názorů.
Zaprvé L1 neexistuje - to jen mezi námi. Protože z podstaty výroby nikdy není žádna prvá, leda by si to někdo poznamenal, když poprvé na světe roztočil nějaký generátor, který zapojil do sítě, že TATO sinusoida vznikla jako první.
Obecně se jako L1 označí ta vpravo, nebo jakákoli, a pak se určuje L2 a L3, např. obyčejnou ZN1
Kde kdo někde vyčetl, že kabely nelze přeznačit? JAKYKOLI? Když mám CYKY a potřebuji zapojit vypínače č.6 nebudu přece kupovat nějaké další kabely ( jak se to dnes značí? O? No prostě se šedým kabelem), prostě mám na vypínači č.6 žlutozelený. Každemu elektrikařovi je jasné co to je. Stejně jako když mi zůstane 10 km kabelu černo, hnědo, šedeho a potřebuji zapojit v baraku zásuvku nebo světlo, tak nepoběžím koupit nový, abych měl vyšší náklady, ale přeznačím ho, např navlečením smrštovačky.
S uzemněním mě to taky dnes pobavilo. Kdo nemá uzeměný lustr je ignorant? Já mam doma dřevěný a neuzemnil jsem si ho, stejně jako obyčejny kuchynský neuzemním, protože je to zbytečné. Už vidím, jak se někde přes žárovku nebo dobře provedený kontakt na objímce cpe napětí na kostru. Kdo používá nekvalitní nebo podezřelé vodiče at si uzemnuje co chce, třeba i umělohmotnou vanu nebo umělohmotné ozvody vody v bytě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.