Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Probijejici buben sušičky vs. mulrimetr

Od: naty88* odpovědí: 58 změna:
Dobrý den,
při vyndavani prádla ze sušičky jsem dostala elektrickou ránu (štípání v místě kontaktu a brnění k lokti a ruka mi v odskočila).
Vzhledem k tomu, že už jsem jednou upozorňovala příbuzné, že se mi zdá, že zboku sušičky cítím lehké brnění, proměřil nevlastní otec zkoušečkou zásuvku a tam je vše ok (není vyučený elektrikář, ale praktické znalosti má jako by byl, na dvou domech dělal komplet elektřinu novou a nikde žádný problém a revizemi prošly) a prý slyším trávu růst, že prý brnění necítí.
Dnes to při dotyku přímo na bubnu bylo podstatně silnější, přitom šlo o okamžik, než jsem ruku stáhla. O statickou elektřinu nejde, sáhla jsem si omylem podruhé a znovu to stejné.
Můj dotaz spočívá v tom - jakým způsobem mohu změřit napětí, které v bubnu je? Mám "klasický" multimetr, který měří všechny 3 veličiny v různém rozsahu. Konkrétně vyloženě prosím o odpověď (v případě, že je to technicky možné): "Otoč multimetr na střídavé napětí a jeden konec dej do bubnu a druhý...".
Zkoušela jsem schválně změřit vše možné:
1. ~V - po přiložení jedné elektrody na stěnu bubnu mi to píše nějakých 12 V, druhou elektrodu nevím kam dát (sušička stojí na pračce a obě jsou ve výklenku a za nimi je zásuvka, ke které se nedostanu). Dosáhnu jedině na baterii ve sprchači, ale vodovodní trubky jsou plastové, tak je to asi blbost.
2. odpor - předpokládala jsem, že by to mělo ukazovat nulu. Ale když obě elektrody přiložím na buben cca 10 cm od sebe naměřená hodnota je v každém okamžiku jiná a pohybuje se od OL přes nulu, několik Ohmů, desítky kilo Ohmů až po M-Ohmy.
Jde o starý dům, kde je část elektřiny v domě ještě v hliníku, ale koupelna je od rozvaděče celá už udělaná nově v mědi.
Bohuzel elektřinu v koupelně dělal exmanzel, který bohužel je vyučený elektrikář, ale normy velice rád ignoroval a když jsem mu volala a říkala, že probiji sušička a že prý sušička a pračka mají být připojené přes proudový chránič (který není žádný nikde) a mají mít svůj obvod, tak mi řekl, že to tak vůbec být nemusí.
Rada bych věděla jaké napětí mi v tom bubnu straší, jen nevím, jak to změřit.
Děkuji moc, Naty

58 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Elektrikář, který rád ignoruje normy, si koleduje o to, že jeho instalace někoho zabije nebo kvůli ní vyhoří a on půjde sedět. Být vámi, tak ho vyhodím z domu.

Ale k věci. Nevím, jestli pračka i sušička musí nebo nemusí být připojena přes proudový chránič, ale to není v tuto chvíli tak moc podstatné. Pračka a sušička (stejně jako třeba počítač a všechny spotřebiče s kovovým plášťem) je spotřebič třídy A, což znamená, že jeho rám (tzv. kostra) a tím i plášť, buben a všechny dostupné kovové části musí být uzeměný. To se jednoduše provede tak, že její přívodní šňůra má tři vodiče: fázový vodič (černý nebo hnědý) - na které je potenciál elektrické sítě (tedy napětí 230V) a při přovozu přes něj protéká proud; nulák (světle modrý) - na kterém je potenciál země (tedy napětí 0V) a při provozu přes něj protéká proud opačně než přes fázový vodič; a ochranný vodič - také potenciál země (tedy napětí 0V) a při běžném provozu přes něj neprochází.

Smysl toho je, že kdyby se snad v tom elektrickém zapojení neco stalo, někde se něco povolilo, fázový vodič se dotknul pláště a ten NEBYL uzeměný, bude na plášti toho spotřebiče potenciál elektrické sítě a může to někoho zabít, stačí, když si z vany sáhne na pračku (a to nepřeháním). Pokud plášť uzeměný je, propojí se fáze s uzeměním, dojde ke zkratu a zareaguje jistič nebo pojistka.

Chybějící uzemění má ještě jednu vlastnost. Protože plášť spotřebiče není nikam zapojen, nabývá takového elektrického potenciálu, jaký kolem něj vzniká díky elektrickému a magnetickému poli ostatních zdrojů (říká se tomu plovoucí potenciál). Tento potenciál má zpravidla i překvapivě vysoké napětí (třeba 100V), ale není schopen způsobit nebezpečný proud, protože se zdrojem elektrického napětí není přímo spojen a napětí a případný proud se přenáší pomocí soustavy kapacitních a indukčních vazeb mezi pláštěm a elektrickou výzbrojí spotřebiče samého. Pokud si na takový neuzeměný plášť sáhnete, ucítíte brnění, pokud vezmete uzeměný drát a ve tmě se s ním přiblížíte k takovému plášti, uvidite jiskřičku. A můj osobní odhad je, že přesně to máte na té sušičce.

Pokud si to chcete potvrdit, změřte na střídavém rozsahu do 250V (nebo víc, pokud nemáte) napětí mezi bubnem a kolíkem elektrické zásuvky (doporučil bych nějakou jistojistě zdravou, klidně i přes prodlužku). Pokud je uzemění v pořádku, měla byste dostat nulu. Proveťe ještě měření odporu na stejných místech - tam byste rovněž měla dostat nulu. Pokud ne, tak sušička není uzemněná. V takovém případě sušičku odpojte a podobně změřte mezi kolikem její zásuvky a kolíkem jiné zásuvky. Pokud vám tady vyjde 0, problém je v přívodní šňůře té sušičky.

Mimochodem, nemáte sušičku připojenou přes nějakou pochybnou šňůru nebo prodlužku, kterou vyráběl Váš manžel?

doplněno 13.11.18 00:56:

Asi z toho není úplně patrné, že to uzemění je pochopitelně provedeno přes ten ochranný vodič. Pokud je ve spotřebiči špatně zapojen (nebo třeba uvolněný) nebo úplně chybí. bude se dít přesně to, co popisujete. Zažil jsem to na vlastní zkušenost na dvou spotřebičích (počítačích) a důvod byl v obou případech stejný - amatersky vyrobená prodlužovačka bez ochranného vodiče.

viz doplnění

naty88*
hodnocení

Děkuji moc, za jedinou normální odpověď, na kterou jsem zatím narazila. :) Přesně něco takového jsem si představovala. Prostě vysvětlit, co se mi tu vlastně děje.
Každopádně sušička a pračka jsou zapojena přímo do dvojzasuvky, kterou zapojoval právě exmanžel a měla by být napřímo tažená z rozvaděče. Překvapivě i barvy kabelů tam sedí, protože kolikrát jsou v jiných zásuvkách ode něj použity třeba kabely, kde je 2* hnědý a jeden černý drát a to je pak radosti tam něco řešit...
Každopádně zásuvka s pračkou a sušičkou je v pořádku. A bohužel právě nemám tak dlouhou prodlužku, abych to vyzkoušela ke kolíku 100% správné zásuvky.
Zajímavé mi také přišlo, že když jsem zkoušela měřit odpor mezi plášťem a bubnem, dostala jsem místo očekávané nuly "OL", tzn. pochopila jsem dobře, že nejsou vodivě propojeny? A to, že není ochranné pospojování v koupelně vím právě už od chvíle, kdy se to řešilo poprvé a dělali ze mě blázna, že ostatni nic necítí, případně, že to je normální.
Také mi to logicky vycházelo na to naindukované napětí nebo plovoucí potenciál, ale nechápala jsem jak to, když zásuvka proměřená, že je OK. Nějak jsem počítala s tím, že půl roku stará sušička nemůže mít problém vevnitř... A ještě jedna věc je zvláštní, asi tady víc rozdráždím chlapy, ale je mi to nějak fuk, protože ex mi tu nechal tolik průserů a ta situace proč jsem sem šla byla, že jinak by nikdy nesplatil závazky, které vůči mě a mému otci (jemu dlužil 600.000 a mně 300.000) měl po rozvodu a sliboval, jak si vezme na dům hypotéku a z toho nás vyplatí... Což to je jedno, bohužel jsem do té elektro prasečiny po 5 letech šla zpět. :(
O metr a půl výš nad zásuvkou na pračku je přivedena ještě jeden přívod. Zda to je samostatný okruh nebo odbočka od koupelny netuším, protože podle exmanzelovy logiky by to měla být odbočka, ale měření tomu neodpovídá, za to si ale myslím, že by odpovídalo tomu, co píšete. Měřili jsme už posledně:
Fáze proti nule - 230V - OK
Fáze proti ochrannému - 110V -?
Nula proti ochrannému - 120V -?
Bohužel změřit ochrany zásuvky za pračkou a této vrchní krabičky nikoho nenapadlo a já se tam teď nedostanu :( Jsem sama s 1,5letym dítětem a vážně na to znovu sahat nehodlám. Jen jsem chtěla mít argument, skutečnou naměřenou hodnotu, ať zas netvrdí, že slyším trávu růst, až někdo přijde.

"Fáze proti nule - 230V - OK, Fáze proti ochrannému - 110V, Nula proti ochrannému - 120V "

No vidíte zrovna tyhle hodnoty napovídají o vážné závadě, o které se Pletiplot vůbec nezmil (ani nemohl, protože tu "jedinou rozumnou" odpověď vyčetl doma z křišťálové koule, aniž by znal skutečný stav) a kterou budete sama těžko hledat. Pravděpodobně je kdesi v rozvodech přerušený vodič PEN a nerovnoměrná zátěž jednotlivých fází se projevuje právě "plovoucím" napětím na středním vodiči (ve Vašem případě zároveň ochraném). Jestli máte v bytě jen jednu fázi, ovlivňují Vám napětí na kostře pračky okolní byty. To by vysvětlovalo, proč se tam to napětí nevyskytuje trvale. Představa, že mě zabije pračka, když si soused zapne kávovar je docela děsivá.

Ještě přidám další poznatek - plášť pračky je bílý, lakovaný. Lak izoluje. Můžete přes něj dostat ránu, ale měření přes něj bude zkreslené, nejspíš to neukáže nic. Měřte na nějakém šroubku nebo nýtu v plášti.

Rozhodně jsem nevyloučil přerušení PEN. Pračka prostě není správně uzeměná a to zahrnuje i přerušení PEN. NAstínil jsem jen nejpravděpodobnější diagnozu, pokud se nepotvrdí, bude se hledat dál.

berger*
hodnocení

2x
Ehm - (nemám fyzickou sílu na povytazeni pračky a sušičky abych se dostala k zásuvce) - to asi také není v pořádku. Nemyslím Vaši sílu,ale umístění těch zásuvek. Být Váma,asi bych začal uvažovat o předělání elektriky. Znovu a lépe.
naty88*
hodnocení

Takhle to mám právě řešené. :(
Probijejici buben sušičky vs. mulrimetr

jenicek*
hodnocení

2x
Já osobně nehledím na to zda je ten elektrikář žena či muž. Hlavně že je vyučený/á. Samozřejmě to není časté že bych viděl ženy elektrikářky. Pokud máte nějaké zkušenosti z elektrotechniky tak si klidně opravujte zásuvky a vypínače ale bylo by lepší kdyby to po Vás někdo zkušený zkontroloval. Tak a teď jsem si řekl o kritiku od rádců *ua*
P.S nesmíte se tak podceňovat. I obyčejné ženy někdy dokážou neobyčejné věci za to někteří muži umí velký hov*o. A to jsem sám muž.
naty88*
hodnocení

Nemyslím si, že bych se podceňovala, ale spíš mluvím ze zkušenosti. Tehdy, když jsme se sem nastěhovali, navrhla jsem řešení vytápění drevozplynujicim kombi kotlem s akumulačními nádržemi a zavolala firmu, aby to provedla a případně návrh upravila.
Když jsem se řemeslníka tazala na cokoliv, tak otázku si vyslechl a následně se otočil k mému muži a odpovídal jemu. On mu na to řekl, že mě to neříkejte, ptala se žena, já o tom nevím nic, tak teprve mluvil ke mně. Do položení další otázky. Zase na mou otázku odpovídal manželovi. Ten se pak sebral a odešel a když jsem se ptala dal, tak mi řekl, že k čemu bude, když mi teď odpoví, když u toho nebude manžel... :D :D To bylo slušný psycho...
A podobně pak ještě jednou se zedníky, kteří nahazovali a obkladali koupelnu. Ale ti už si pak zvykli, že jsem v řešení baráku víc "chlap", když po třech ujistovanich uvěřili, že zeď v kuchyni jsem si nahazovala a stukovala sama :D
A určitě si sama nechci nic opravovat ani zapojovat. Z elektřiny mám přirozený respekt. Jen mi šlo o tu diagnostiku, při které fyzicky nemusím na nic sahat...
Upřímně se bojím vyndat prádlo z pračky i přesto, že problém je se sušičkou. Pračku jsem zapnula včera večer bezprostředně předtím než jsem zjistila problém se sušičkou, kdybych problém se sušičkou objevila dřív, na pračku bych vůbec nesahala. :D

hodnocení

1x

Vy jste opravdu záhadná rodina. To, že jste manželka elektrikáře a dle vašich slov ještě ke všemu flinka, který nectí předpisy, vás ale neopravňuje k tomu, abyste si na elektrikáře hrála. Pokud chcete přežít, tak si na nic nehrajte a místo upozorňování příbuzných, zavolejte SERVIS PRAČEK. Každý skutečný, odpovědný a soudný elektrikář, vám v tomhle případě nemůže poradit nic jiného. Koledujete si o malér.

doplněno 13.11.18 08:15:

Omlouvám záměnu pračka/sušička, ale to není důležité. Vypadá to, že závada bude jak v sušičce, tak v rozvodech, jinak by okruh musel po doteku vybavit chránič.

Nebyl bych tak přísný, paní píše velmi dobře a pokud jí někdo poskytne trochu teorie, může z ní být schopná elektrikářka. Viz moje odpověď.

pletiplot® - elektrikářem se člověk vyučí a pak se stále vzdělává (každé tři roky zkoušky z vyhl. 50), ne že se stane elektrikářem, když dostane nějaké informace.

naty88*
hodnocení

Co na to říct, jen asi, že na elektrikáře si nehraju. Jsem exmanzelka elektrikáře a a ta informace pro vás měla znamenat jen to, že když napíšete, že problém je například na PEN, pochopím, který drát tím myslíte.
Což byste možná pochopil, kdybyste si to pořádně přečetl. Nikdo si na elektrikáře vážně hrát nechce (přesto, že si myslím, že mám znalostí víc než můj vyučený exmanzel, který to tu celé doje*bal a mám tu v jedné místnosti třeba narvanou měď na přívod z hliníku apod. Kdybych vám vyfotila rozvaděč, tak se po*erete...
Btw servis praček tvrdí, že primárně problém vyloučit právě v elektroinstalaci. Také jsou ochota sama.
sollik*

Naty88 klid. Na to si zvyknete, že od drtivé většiny elektrikářů se dočkáte rady:" Pozvěte si elektrikáře". Občas mám pocit, že jim na elektrikářském učňáku od prvního ročníku vtloukají do hlavy, že je oni, oni, oni a v nouzi nejvyšší snad Bůh mohou odšroubovat kryt zásuvky a vzít do ruky zkoušečku. Zkoušela jste se někdy na něco zeptat na fóru elektrika.cz? Já ano. Chtěl jsem se jen ujistit ve správnosti zapojení a co se tam na mě sesypalo ... A bylo by i v pořádku, pokud je z dotazu patrné, že tazatel se opravdu v problematice vůbec neorientuje. Z Vašeho dotazu je patrné, že o tom něco víte i když na to nemáte papír a vyhlášku 50 asi neodrecitujete zpaměti *smich* Ano elektrika je nebezpečná, ale to je spousta oborů.

Takže bych se asi řídil radou od pletiplota, udělal co zvládnu sám a až si nebudu vědět rady, můžu zavolat toho elektrikáře a modlit se, aby to nebyl fušér ;)

sollik - "...je patrné, že o tom něco víte... ...Takže bych se asi řídil radou od pletiplota, udělal co zvládnu sám..."

Tenhle si taky asi myslel, že o elektrice něco ví a že to zvládne sám. Vždyť na tom nic přece není, jen elektrikáři z toho dělají vědu.

Probijejici buben sušičky vs. mulrimetr #2

sollik® - "drtivá většina elektrikářů" ví o čem hovoří, na rozdíl od amatérů, kteří mají k elektrice buď respekt, což je v pořádku, nebo situaci podceňují, což se jim může vymstít (je popsáno mnoho případů a při různých školeních elektrikářů prezentováno). A protože právě elektrikář ví o čem je řeč, nebude (ve většině případů) v podobných nebezpečných záležitostech, radit amatérovi na dálku. A to zvlášť, kde je jak zřejmo, v instalaci notný paskvil.

naty88*
hodnocení

Teď jsem si teprve všimla odpovědí tady. Drtivá většina elektrikářů ví? :D :D
Asi tak jako mi říkal ex, že ve třetím ročníku na praxi měli srandu z toho, že mistrovi praxí, který se rád opíral obouruc o futra, mu na ty futra připojili fázi? Aby dostal pecku a hahaha hihihi? A dělali si podobné věci mezi kamarády navzájem?
Jo elektrikáři ví a mají patent na rozum...
naty88*
hodnocení

Sollik - proto jsem raději napsala sem a ne na elektriku.cz, protože jsem si říkala, že možná tady bude někdo, kdo pochopí o co mi jde a pochopí, že opravdu nepůjdu strčit hřebík do levé dírky a pak se budu strašně divit, že na to 230 V zareaguje...

natyy88® - toto co popisuješ, jsou pouze primitivní nápady nedospělých pitomců.

sollik*

ferax, magdon: Já se nepřu, že elektrikařina je nebezpečný obor. O tom žádná. Ale to jsou v podstatě všechny obory pro toho, kdo se v tom vůbec nevyzná a zkouší něco o čem nic neví. Jen z toho co čtu po různých poradnách mi příjde, že zrovna elektrikáři jsou na své řemeslo poněkud "hákliví" *smich*

sollik® - to bude asi tím, že málo které řemeslo je tak nebezpečné. Tak jako vy může mluvit jen člověk neznalý věci., který nezažil, co vše může přinést neodborný zásah.

naty88*
hodnocení

Ještě chci doplnit, že v tu chvíli je sušička na polohu nula, tzn. vypnutá.
V případě, že chcete doplnit jakékoliv info, napište, jsem sice ženská a vím o tom prd, ale přece jen jsem manželka elektrikáře, tak znám základní principy.

hodnocení

0x

pletiplot - "Nevím, jestli pračka i sušička musí nebo nemusí být připojena přes proudový chránič"

Což byste ovšem vědět měl. Tazatelka píše, že jde o nově zřízený okruh, takže ano, podle předpisů musí být jakákoliv zásuvka připojená přes chránič, o zásuvkách v koupelně to platí tuplem. Samostatný okruh pro pračku se jen doporučuje. Navíc by kolík zásuvky v koupelně měl být spojený s uzeměným ochraným pospojováním. Pokud by to tak bylo, nemohlo by v žádném případě docházet k popisovanému jevu. Protože k němu ale dochází, je zřejmě někde něco špatně. Těch možností by se našlo víc. Radit na dálku někomu, kdo neumí ani pracovat s měřidlem (že je bývalá manželka elektrikáře je naprosto vedlejší), jak má hledat nebezpečnou závadu je hazardování s jeho (a nejen jeho) životem. Jediná rozumná (i když nepopulární) rada je zavolat odborníka. Ne na pračky, ale na elektrické rozvody.

Jo a i kdyby se nějakou náhodou tazatelce podle Vaší rady podařilo závadu najít, rozhodně to z ní elektrikáře neudělá ani náhodou.

naty88*
hodnocení

"Díky". Takže když OPĚT přijde odborník a v tu chvíli nic nezjistí, protože přesně to se stalo poprvé, tak co?
A skutečně jsem nic necítila ani já, tak může být někde něco uvolněné a probijet to pouze někdy. Jsem přesvědčena o tom, že když bych měla v ruce například, že mezi kostrou a nulou jsem naměřila 100V, bude to pro kohokoliv podstatně jiná informace, než že kopla mě sušička. Jenže buben k nule právě změřit nemohu, nedostanu se k nule (nemám fyzickou sílu na povytazeni pračky a sušičky abych se dostala k zásuvce). Co změřit jiného nevím.

Nevím, proč bych to vědět měl, elektrikář nejsem, vyhlášku 50 jsem dělal kdysi ve škole, ale platila jen v laboratořích. I kdyby tam proudový chránič měla, takovýhle únik by byl nejspíš pod jeho spouštěcí mez. Že by kolik v zásuvce měl být spojený s uzeměním všeho ostatního, to je samozřejmě pravda, ale nic na tom nemění. Ta diagnostika, kterou navrhuju, nebezpečná není. Že je bývalá manželka elektrikáře skutečně vedlejší a nehraje to žádnou roli, ale z projevu je to inteligentní ženská, která by se to jistě zvládla naučit, kdyby chtěla a měla možnost. Samozřejmě že jeden článek na poradně stačit nebude, nic takového netvrdím.

pletiplot® - Píšeš, že elektrikář nejsi, tak se nesnaž radit v záležitosti, které nerozumíš. A že eletrikařina je docela složitá disciplina, to si piš.

pletiplot - "Nevím, proč bych to vědět měl, elektrikář nejsem",

V tom případě to samozřejmě vědět nemusíte, ale měl byste vědět, že když o něčem něco nevíte, neměl byste to radit ostatním. Zvlášť, když jde o tak nebezpečnou věc, jako je elektrika. Já kupříkladu nejsem doktor a proto bych si nedovolil radit, jak operovat šedý zákal (navíc ještě na dálku). I když o tom něco málo vím.

Ano, vím, jak je elektrika složitá disciplína. Počítal jsem na vejšce složitější obvody podle kirchofových zákonů, přechodové jevy diferenciálníma rovnicema, jevy na vedení, harmonický ustálený stav ve zdrojích střídavého napětí pomocí komplexních čísel. Vím, jak je to složité. Možná neznám elektrotechnické názvosloví a nevím, jak tlustý drát má být pro jaké proudy, ale na nějakou základní diagnostiku si troufnu.

Pokud pračka nezlobí a sušička jo, je problém buď ve šňůře té sušičky, nebo v kolíku té druhé poloviny zásuvky.

@magdon: taky nejsem doktor, ale když mi někdo řekne, že ho bolí palec u nohy a nic na něm vidět není, tak mu doporučím, ať se nechá vyšetřit na boreliozu. Pokud to bude negativní, musí se hledat dál. A tohle je stejné. Ano, nakonec se možná dostanu někam, kde už si vědět rady nebudu a zkušený odborník si vědět rady bude, ale tady jsem si zatím jist.

hodnocení

0x

Zoberte si fázovu skúšačku, a priložte na tú kovovú časť,ktorá vás kopla.Skúšačka nesmie svietiť.Ak svieti,tak strčte skúšačku do ľavej dierky zásuvky,vtedy má svietiť.Potom skúste pravú dierku a kolík zásuvky,nesmú svietiť. Ak svietia je vada pripojenia v zásuvke, ak nesvietia a ľavá dierka svierti na zásuvke je problém s uzemnením sušičky. Vadná šnúra,uvolnené prepojovacie zemnenie v sušičke. Ak chcete urobiť ešte skúšku multimetrom,tak prepnite ho na meranie Voltov stiedavého napäti na 250 V, práčku zapojte do zásuvky a multimeter dajte na to misto ktoré vás koplo a do pravej dierky inej zásuvky,poprípadne si natiahnite ku sušičke predlžovačku.Nesmiete tam namerať žiadné napätie. Ak ho namerate,tak výskyt závady je popísaný vyššie.

naty88*
hodnocení

Pro zajímavost přidávám fotku jiné koupelnové zásuvky, která se promerovala minule v rámci minulé akce, kdy jsem hlásila, že je nějaký problém se sušičkou, který byl smeten ze stolu. Dráty dokonce vypadají, že jsou to jen 1,5mm místo 2,5)
A fotka rozvaděče.
Probijejici buben sušičky vs. mulrimetr #3
Probijejici buben sušičky vs. mulrimetr #4

No jó, no. Co k tomu dodat *nevi*? Slyšela jste někdy o "kovářově kobyle"? Jediná rozumná rada, která mě napadá je, nechat celou instalaci předělat (kabely nevyměňovat, ale aspoň "učesat", přeznačit a zapojit podle předpisů, doplnit chránič), nebo aspoň překontrolovat skutečným elektrikářem, nejlíp revizním technikem. To by samozřejmě něco stálo, ale zase byste měla jistotu přežití.

naty88*
hodnocení

Práveže slyšela a i jsem to věděla. Proto jsem se sem ani nechtěla vracet :( Jenže to byla jediná možnost, jak hlavně můj taťka, který nám tehdy půjčoval 600k nepřijde o peníze... Takže veškeré peníze se daly do řešení právě tohoto dořešení - bance se muselo vyplatit 300k a mému ex 100k jako jeho vyplacení a zbytek padnul na nový kotel, abych tu s prckem nezmrzla. A já sama jsem teď na rodicaku a jsem ráda že poplatim zálohy.
Každopádně kompletní "generálka" a dodělání elektřiny je jako priorita, nahoře kde je ještě od rozvaděče hliník a napojeny nahoře na měď a spíme tam mám zapojenou jen chuvicku a jinak to tam nepoužívám vůbec, právě kvůli strachu, že se něco stane... Nečekala jsem, že bude takový bordel i v tom, co by už od rozvaděče mělo být ponovu v pořádku... :(

Při té hrůze jen namátkou, co ten černý vodič na kolíku v zásuvce, kde je modrý a zelenožlutý?

Pochopil jsem, že je to jen ilustrace toho, jak pracoval její exmanžel. Když mu došly správne barvy, použil, co měl. Ale není to ta předmětná zásuvka.

naty88*
hodnocení

Pletiplot to pochopil naprosto správně. Byla to názorná ukázka práce mého ex. Konkrétně zásuvka vedle umyvadla. Použil, co měl. Co na tom, že někdo další se v tom nevyzná.
naty88*
hodnocení

Každopádně ferax nehledě na barvy byla zásuvka promerena a je zapojena v pořádku. Fáze, nula i ochrana je tam kde má být, jen barvy nesouhlasí.

ferax - myslím, že černý drát na kolíku zásuvky (když to teda není fáze) je to nejmenší, co je v té instalaci špatně ;).

magdon® - taky jsem napsal "namátkou". Namátkou = náhodně vybraný.

naty88*
hodnocení

Každopádně KONEČNĚ mám hodnotu, se kterou mohu dal operovat. Díky za radu teď nevím v kterém komentu, ale změřila jsem napětí mezi bubnem a nulou v prodluzce a dostala se na 110V.
Mezi "kostrou" (bokem sušičky) a nulou v prodluzce je nějakých 46V.
Oboje při vypnuté sušičce.
Tzn. Logickou úvahou bych tušila problém v samotné sušičce. Na pátek už mám domluveno, že se na to někdo přijde podívat.
naty88*
hodnocení

Pardon, já napsala nesmysl a už to nejde upravit.
Buben k nule je 110V
Buben je kolíku v prodluzce je 46V
Bok sušičky k nule je 1,5V
Bok sušičky ke kolíku je ještě míň.

jenicek*
hodnocení

0x
@magdon: nestrašte pořád se svými hororovými obrázky. Chápu že se snažíte odstrašit tazatelku aby pracovala s napětím 230V, ale všiml jsem si že má nějaké vědomosti ohledně měření multimetrem. To co je na obrázku v pohodě udělá 400V *sok* . Ale 230V jen pokope,ale toto rozhodně neudělá.
naty88*
hodnocení

Já mám z "elektrotechniky a průmyslové elektroniky" i zkoušku na vejsce za A, ale už je to pár let...
Ale jsem na takový přístup zvyklá. Obecně bych řekla, že i kdybych měla 50tku, tak se na mě stejně bude hledět spatra, protože jsem ženská ;)

naty88*
hodnocení

Na radu pletiplota jsem změřila ještě pračku i sušičku vůči nule z prodluzovacky přímo na šroubku, který jsem po chvíli hledání objevila pod dvířky. Na obou spotrebicich naměřeno na sroubcich (kostre) 110V. Na bubnu pračky s vypranym prádlem vevnitř 86V.
Do pátku shazuji jistič, samozřejmě to byl až ten poslední vyzkoušený :D V rozvaděči ten vpravo dole 3fazovy. Vzhledem k tomu, že si matně pamatuji, že ex tvrdil, že jedna 3faze je na indukční varnou desku plus troubu a ten druhý je na bojler a indukce funguje, tak je okruh pračky na stejný jistič s bojlerem.
Ještě že nebyl takový hovado, aby náhodou na stejný jistič dal ledničku, protože tu bych těžko na 3 dny shodila. Milé překvapení bylo, že zásuvka v koupelně (ta sedohneda) je na jiném jističi, páč ta jde :)
Později dám vědět, jak se problém vyřešil. Ale pravděpodobně bude problém s PEN vodičem, co jsem tak pochopila a spotřebiče budou v pořádku.

jenicek*
hodnocení

0x
Teď mě napadlo že to může dělat odrušovací kondenzátor. Pokud není kostra uzemněna,objeví se na kostře fáze díky kovovému neuzemněnému odrušovacímu kondíku. Když jsem kondík odpojil tak napětí zmizelo. Mluvím z vlastní zkušenosti kdy pračka "kopala" a měla na kostře 120V a to dost citelných *ee*

To je další možný způsob, jak se může na kostru dostat napětí z fáze, odrušovací kondezátor má ale velkou impedanci pro nízké frekvence, takže na ohmetru naměříte jen 110 V, pokud se připojíte vlastním tělem bude tam napětí menší, ale pořád dost na to, aby to brnělo. Rozhodně není vhodné to řešit tak, že odeberete odrušovací kondenzátor, ale měli byste to správně uzemnit.

jabraka*
hodnocení

0x

A nakonec se ukázalo,že výboj při vybírání suchého prádla vzniknul přímo na textilu statickou elektřinou.Nemylte se,bývá dost citelný!

JABRAKA

naty88*
hodnocení

K tomu nemám, co říct. Ale že by mi statická elektřina ze suchého prádla způsobila, že na kostře pračky naměřím 110V, to už je trochu hodně sci-fi.
A to je přesně důvod, proč jsem uváděla, že se trochu vyznám a řeknu Vám k tomu 3 věci:
1. Myslím si, že kopnutí od statiky jsem dostala dostkrát na to, abych poznala rozdíl.
2. Doufám, že výrobci sušiček - konkrétně mám Lord T1 na statický náboj myslí a mají to nějak ošetřené (to je domněnka)
3. Statická elektřina by se pravděpodobně projevila dřív, než při vybírání posledních pár ponožek, při čem jsem se právě dotkla bubnu a určitě už by tam nebyla když jsem to šla proměřit multimetrem a sáhla si omylem podruhé a koplo to úplně stejně a pokud nedejbože by se náboj dvěmi ranami nevybil, určitě bych několikrát nenamerila napětí 110 voltů jak na bubnu tak na kostře.
Čímž se dostávám k začtvrté - proč reagujete, když jste si vlastně informace v diskuzi pod otázkou vůbec nepřečetl. A za páté, proč vlastně reaguji na někoho, kdo si myslí, že nepoznám statické napětí od střídavého...
asd1

To neřeš, prostě Jabraka ;) Elektrikáři jsou kapitola sama pro sebe... Když se na el. fóru zeptá elektrikář tak ochotně poradí (místo suché odpovědi že jako elektrikář by to přece měl vědět), ale když se na to samé zeptá neelektrikář tak ho jen sjedou ať se v tom nehrabe a volá odborníka, nejlíp i na výměnu žárovky...

Ano elektrika umí být zákeřná, ale tim spíš by měli upozornit na špeky které můžou nastat, hlavně věci typu "upadlý PEN, místo něj to jde vodovodem" a jak to hledat a měřit...

Je vidět, že jste tu nová, občas se tu objeví ruzní koumáci, co to zkouší s ironií. Je potřeba si ty odpovědi trochu přebírat.

nikdo*
hodnocení

0x

Nejspíš, pokud je instalace elektricky(nikoliv provedením), v pořádku, tak to podle projevů vypadá na proseklej ochrannej kond. ve spínaným zdroji co je proti PE. To samé se stavá u počítačů apod.

jenicek*
@nikdo: ochranný kondenzátor? Tam žádný není,pouze odrušovací. Prochází jím pracovní vodiče (L a N) a k němu je napojen i PE. Pokud je přerušen tak se dostává napětí na kostru. Každopádně je problém v PE vodiči a to je VELKÝ PRŮSER!

naty88*
hodnocení

Tak. Elektřina v koupelně pořešena, a teď se můžete "pobavit" nad prací mého exmanžela:
Nejdřív jsme na WC vyndali větrák, ze kterého byla viditelně odspodu vypadlá nula. S problémem to ani nehlo.
Z 3fazoveho jističe v rozvaděči vedly 3 hliníkové fáze, vedly po fasádě, až za zásuvku s 380V,co dříve byla na míchačku. Za touto zásuvkou vedla jedna z fází skrz zeď do sklepa, ostatní dvě po fasádě dál.
Ve sklepě byl na tuto hliníkovou fázi připojen plochý 2,5 měděný kabel, bez zapojené ochrany. Nepochopili jsme, proč nebyl zapojeny přímo do rozvaděče, protože ho bylo asi 5 metrů smotanych na zemi. Proto jsme hliník z rozvaděče odpojili a napojili tento kabel.
Tento Cu kabel poté vedl nahoru do zdi, přičemž jsme nemohli objevit, kde dal pokračuje. Logicky by měl ustit někde u zdi wc, přímo sousedící s koupelnou. V oblasti, kde je pračka a sušička nebyl na stropě ostukovany SDK, proto jsme ho oddělali, že se snad půjde podívat nad SDK nad WC, který už byl v síťce a měl stuk. Samozřejmě tam krabička byla. Mysleli jsme, že máme vyhráno. Vyřízla se díra 30x30 cm (dají se tam pak dvířka), a bylo zjištěno, že to je krabička na rozvod světel (a to naprosto špatnými barvami kabelů) a ze zdi vedou další dva kabely, které musely být spojeny s naším hledaným (z toho jističe, který je shazoval vedl už pouze ten náš 1fazovy kabel). Zbylo teda asi 200 cm prostoru, kde by se to mohlo rozbočovat.
Na té zdi, těsně před wc, kde je jediné místo, kde mohla krabička být schovaná byl provizorně pridelany sádrokarton 8 cm hrebikem do zdi a na něm věšák na bundy. Sádrokarton jsme oddělali a zjistili z fotek nesouvisejících s elektřinou, kde by tak mohla být chybějící krabička. Samozřejmě byla v místě, kde byl vrazenej ten hřebík?! Tzn. Hrebik byl přímo do krabičky. Pridelaval to můj ex po mém původním odstehovani, když si to tu "zařizoval" se slečnou, co s ní byl po mně.
V této krabičce jsme konečně našli oba zásuvkové obvody, ten z fotky se špatnou barvou drátů i ten za pračku. A ochranné vodiče nebyly vůbec zapojené. Žádný z nich. (Stejně by to bylo k ničemu, když pak byl kabel prepojeny na ten hliníkový ve sklepě také bez ochrany).
Po zanalyzování všeho v té krabičce jsme to přepojili tak, jak to má být a alespoň označili špatně barevné dráty, pračka aniž sušička dále neprobíjí a teď je čas vymyslet, jak to vyřešit dal, protože i přesto, že to takhle funguje, tak je to potřeba v každém případě předělat.
Ještě pro přehled, co vše bylo v té malé krabičce:
1. přívod (nás kabel ze sklepa)
2. Kabel vedoucí do krabičky se světly (WC +koupelna a větrák)
3. Zásuvka u umyvadla (hnedocerna trojlinka 1,5)
4. Zásuvka za pračkou (barevně i tloušťkou ok)
5. Starý hliníkový obvod se světly (chodba, veranda a venku)
Přidám nákres a pár fotek...
Probijejici buben sušičky vs. mulrimetr #5

No tak to už ani není "kovářova kobyla", to je práce kandidáta na "Darwinovu cenu" *smich*. Nejrozumnější řešení je zapomenout, že je v domě nějaká elektrika, všechno to odstříhat a natahat nově. Jinak si totiž nikdy nebudete jistá, že tam takových lahůdek není víc a že Vás to třeba nepraští, když spláchnete na záchodě.

Zažil jsem něco podobného – kamarádka koupika domek a chtěla, jestli bych se jí nepodíval na elektriku, že se to chová divně. Nejdřív jsem se pokoušel taje stávajících rozvodů odhalit *nevi*, ale nakonec jsem to vzdal a rozhodl jsem se, že jí to komplet předělám. Všechno už bylo hotové, natažený nový kabel z elměrové skříně do nového rozvaděče, nové všechny zásuvkové i světelné okruhy. Přívodní kabel do starého rozvaděče byl na obou koncích odpojený (přímo na krátko ustřižený). Staré kabely ve starém rozvaděči odpojeny, staré jističe ze starého rozvaděče vytlučeny kladivem. Původní zůstal jen kabel, vedoucí novou venkovní fasádou od vypínače ke světlu na dvoře. Jinak všechno nové. Tenhle původní kabel byl na obou koncích odpojený, přeznačený a přepojený na nový světelný okruh. Všechno fungovalo, jak mělo. Chtěl jsem ještě na závěr zrušit starý, teď už mrtvý, vykuchaný dřevěný rozvaděč, ze kterého už čouhalo jen pár starých drátů. Vzal jsem na ně nůžky na plech a střihl... *ee* Když jsem se vzpamatoval z leknutí, hodil jsem upálené nůžky do popelnice a šel si dát si panáka *uf*.

Uprostřed toho jediného původního kabelu ke světlu na dvoře byla krabice, hluboko zazděná pod omítkou, odkud vedl utajený kabel zpět do původního rozváděče (původní okruh byl napájený ze 2 různých jističů).

Takže když si tady někdo dovolí tvrdit, že drát, čouhající ze zdi je nulák, a to jen podle toho, že je modrý, otvíra se mi kudla v kapse.

asd1

Tvl.. A hlavně že dráteníci prskaj když jim do toho "blbej kutil" chce hrabat a ptá se na upřesnění :D Určitě bych prošel komplet elektriku v domě a osobně bych obětoval pohodlí, všechno vysekal a zkontroloval i kabely, příp. natahal znova.. Kdoví jaký paskvil je schovaný ve zdi... Po takovém "elektrikáři" se dá čekat cokoliv *zed*

Jen se zeptám - Váš "ex" byl skutečně elektrikář (minimálně s výučním listem), nebo si to o sobě jen myslel? Podle toho, co tu píšete bych ho spíš odhadoval třeba na řezníka, leteckého inženýra, nebo knihovníka. *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]