Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem obyčejný chlap, který by si rád dobrovolně a rád vyžehlil vlastní košili, ale který neví a nezná technologický postup (zda má košil být před žehlením zapnuta nebo nezapnutá) atd.
Proto bych přivítal od zkušené hospodyňky k tomuto problému řešení.
Děkuji
Asi se Vám můj postup zamlouvat nebude, ale já bych Vám doporučila naučit se žehlit tak, jak jsme se učily my ženy. Začínaly jsme kapesníky, pak utěrky a ručníky, pak jednoduchá trička, pak kalhoty a tak dále. Člověk si postupně zvykne na to, jak se na žehličku chovají které materiály, předvídá, co se kde bude krabatit a jakým směrem žehličku vést, jak moc tlačit, kde ubrat, kde to vzít jiným pohybem... Košile je ze všech typů oblečení to nejtěžší, tudíž to není dobrý nápad učit se žehlit hned košili. Takže kdybyste to fakt chtěl umět a jste ochoten do toho vložit něco času, vyperte látkové kapesníky a hurá do toho
Dobrý den, košili žehlím postupně. Nejprve vyžehlím límeček, pak manžety a sedl (pokud je). Následně žehlím jednotlivě přední díly (nezapnuté) a jako poslední zadní díl. Vše žehlím z obou stran.
eulalie - myslím, že by se také mělo dát pozor na knoflíčky, aby je horká žehlička nepoškodila. Je to tak?
Jsou věci, které se určití lidé nikdy nenaučí. Teoreticky ano, ale prakticky ne. U mě mezi ně patří žehlení a vázání kravaty. Znám asi 5 druhů uzlů, krůček po krůčku, ale hezký uzel z toho nikdy nevznikne. Stejně tak žehlit mě učilo několik žen za život. Něco málo vyžehlím, ale není to ono a děsně u toho prskám. Znám lidi co neumí jezdit autem. Tedy testy zvládají, auto ovládají dokonale, ale na křižovatce se bojí a nejradši by dali každému přednost. Takže radši neřídí. Takový je život. A když to nejde, tak nemá cenu tlačit na pilu.
Dobrý den,
především Vám všem všem děkuji za výborné odpovědi. Nevěděl jsem, že je to taková dřina a už při čtení jsem samotné žehlení zavrhl. Natož, abych se dožehlení vrhl a začal od samého počátku. Radši se podívám po okolí, zda neuvidím možnost, jak se tohoto problému zbavit. Případně si budu muset najmout paní, která tento postup na rozdíl odemne již ovládla.
Děkuji.
tak za především - žehlení je buržoazní přežitek - a ono to prakticky platí tak pro 98% procent prádla - klíč k úspěchu je vhodné pověšení - trika a košile ideálně na VHODNÁ, teda buď patřičně v ramenou dlouhá (a taky tlustá) ramínka, nebo ramínka víc svislá s velice povlovným zakulaceným (tj. na konci úplně zakrouceno dokolečka) a i tak co nejdelší - pointa pochopitelně je, že nesmí na sušeném kusu udělat hrby před švem v rameni;
kalhoty (když na tom záleží) se pověsí po pucích pasem dolu, i ponožky se pověsí srovnané naplocho; že budou kapesníky, prostěradla, ručníky trošku nakrabacené, je úplně fuk;
a jinak je žehlení naprostá trivialita (jen je to pěkná otrava a (mně) trvá dlouho), pozor se musí dát hlavně na správnou teplotu vzhledem k látce (když jde o hodně, může se žehlit přes bavlněnou látku),
taky pomáhá (u přír. látek, když už jsou moc zkrabacený) navlhčení rozprašovačem (dřív se ocákavalo mokrou rukou, pro malé množství je lepší ten rozprašovač; samozřejmě k tomuhle je napařovací žehlička, ale na tu bych se vykašlal a dělal s nějakou obyčejnou),
otrava jsou rukávy - obě látky musí bejt napnutý (zažehlení dolní přeloženiny se právě napraví navlhčením špatně vyžehlené látky), mám pocit, že jsem se nikdy nesnažil je vyžehlit do puků (nebo aspoň ne ostrých), jen jsem se snažll postupným přetáčením přežehlit celou plochu (samozřejmě taky na rukávy existujou maličký žehlicí prkýnka, na který se rukávy nasunujou, ale to už je moc složitá výbava...)
pointa žehlení taky je, že se po přislušných šatech jezdí po částech, z různých pozic, úhlů - obvykle se dojede na šev; že se žehličkou nejezdí po knoflících (ani zezadu), by mě ani nenapadlo zmiňovat...
pro občasné žehlení je asi ideální starý žehlicí prkno, tj. jen ta podlouhlá deska bez nožiček, nezabere totiž tolik místa při skladování - dává se na opěradla židlí, chce to teda mít k tomu vhodný dvě (zhruba) stejný židle (těžší, se solidnějšim opěradlem, které žehlení zvládne); snad jsou ještě z druhý ruky k dostání (nejlepší jsou ještě starší dřevěný, ne dřevotřískový, ty jsou navíc lehký)
doplním hafhaf
Na židlích to chce vychytat, aby se nepřekotily a neviklaly.
Já mám vyzkoušeno v kuchyni, že prkno bez nožiček /staré/ položím na kuchyňskou linku a z druhé strany mám akorát stůl. El. zásuvka je také hned po ruce u linky a voda do napařovačky též.
Při televizi v obýváku jsem si dávala prkno na opěradla křesel. Ale to až budete mít žehlení v paži, skouknete kousek filmu.
Začínám légou - tedy dírky a knoflíčky z rubu, sedlem již z lícu, límečkem, manžetami, rukávy- ty dobře narovnat a stále porovnávat a opravovat položení na prkně. Levý, pravý přední díl a nakonec záda. Pokud se mi nelíbí a záleží na tom, ještě poopravím finálně předek.
U límečku záleží hodně na vyprání. Pokud se hodně potíte, je dobré před praním límeček pošudlat mýdlem s vodou, aby se dobře vyprala špína a mastné, to samé si zkontrolovat a udělat u manžet /na kraji zevnitř/, kde se občas udělají skvrny z nečistot. To jsou nejvíce namáhaná místa.
Ale kdepak, dřina to není vůbec. A netřeba z toho dělat moc velkou vědu. Je dobré si opravdu vyzkoušet nejdřív něco jiného jednoduchého (kapesníky, ručníky apod.), jestli jsi nikdy nic nežehlil, tu košili by bylo nejlepší pak zkouknout u někoho prakticky, potom si to zkusit na několika košilích domácích a hurá i na ostatní. Jen některé košile bývají choulostivé, ale jestli nejsi puntičkář, vyžehli je taky normálně a hotovo (jestli ti na nějaké košili záleží opravdu hodně, zatím ji vynech). Časem uvidíš sám a třeba je budeš žehlit trochu jinak (opatrněji, pečlivěji, přes hadr, ...).
Knoflíků se neboj, při normálním žehlení o ně zavadíš jen bokem žehličky a to jim nevadí. Teplotu na normální košile nastavuju na "2 puntíky", jinak je teplota uvedena na nášivce někde na švu z rubové strany (jestli bude ovšem čitelná). Napařovací žehlička se občas hodí, ale lze žehlit i bez napařování, zvlášť, není-li prádlo přeschlé. Na žehlení obecně doporučuji určitě žehlicí prkno na skládacích nožičkách, bez prkna si to nedovedu představit. A že je to nuda? Pusť si nějaký pěkný pořad v rádiu a žádná nuda to není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.