Ahoj, na chalupě byl sokl chodby asi do výšky 1 metru vymalován zelenou latexovou barvou. Zdi jsou celkem vlhké a nátěr byl na několika místech odlouplý a už nevypadal dobře. Dnes jsem barvu oškrábal a ještě na poškozenou omítku natáhnu štuk. Čím mám pak sokl natřít? Znovu latexovou barvou (prý pod ní nedýchá zeď), nějakou jinou omyvatelnou nebo stejně jako vršek normální barvou třeba primalexem?
Není nutné povrch uzavírat nějakou barvou, normálně vymalovat ale napřed u podlady nalepit deseticentimetrový sokl z obkladaček a vyspárovat. Na trhu si vyberete, je toho dost. 10x10, 10x20, nebo 10x30.
Dobrý by byl nátěr obyčejnou práškovou barvou rozdělanou ve vodě, případně stabilizovanou proti otěru troškou mýdlového prášku. Takový nátěr propustí vlhkost, nebude se loupat jako latex nebo olej. Už jsem viděl i sokly v chodbě zakryté různými rohožemi z rostlinných i umělých materiálů, přes které stěna může větrat.
Ještě bych se zeptal na jednu věc. Na jedné straně zdi jde sundat jen latexová barva bez omítky pod ním, ale po seškrábání ta omítka není pěkná a rovná, takže jen vymalovat by nešlo... Kdybych na ní natáhnul vrstvu štuku, tak už nebude ta soklová část v rovině se zbytkem zdi a vznikne tam přechod. Jak to nejlépe opravit?
re4zon
Muzete dat fotku? Idealne celek a detail pod uhlem. Takhle se tezko radi.
Sokl většinou je trochu odskočený od stěny, záleží na síle obkladu. To je normální, z vrchu se trochu přimázne štukem, spárovačkou, nebo cementem. "A přelízne" se molitanem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.