Nejste přihlášen/a.
Kamarádka bydlí v podnájmu, kde nemá trvalou adresu. Platí za nájem a služby majiteli bytu a elektriku si hradí sama dle spotřeby. Vlastní televizi, je povinna platit poplatek na adrese, kde nemá trvalý pobyt? Na trvalé adrese má televizi zaplacenou.
Nepodnikající platí za každou domácnost-obydlí.
Pokud kamarádka bydlí v podnájmu, tak se jedná o její vlastní domácnost-obydlí a musí poplatek uhradit. Je úplně jedno, že na adrese jejího trvalého bydliště platí jiná domácnost také poplatek.
Platit musí, pokud má v držení přístroj, který umožnuje příjem. Není důležité, kdo je vlastníkem. Důležité je, že ho může používat.
jjirka > Já ty zákony nevymyslel. Bohužel je to tak, jak píši.
(2) Poplatníkem televizního poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní televizní přijímač. Jestliže drží 4)nebo z jiného právního důvodu alespoň 1 měsíc užívá televizní přijímač fyzická osoba nebo právnická osoba, která není jeho vlastníkem, je poplatníkem tato osoba.
(2) Rozhlasový poplatek neplatí fyzická osoba žijící ve společné domácnosti 12)s poplatníkem rozhlasového poplatku, který splnil oznamovací povinnost uloženou v § 8 odst. 2.Televizní poplatek neplatí fyzická osoba žijící ve společné domácnosti 12)s poplatníkem televizního poplatku, který splnil oznamovací povinnost uloženou v § 8 odst. 2.
Tedy každý je poplatníkem, pokud už nežije ve společné domácnosti s někým, kdo ho platí.
Ta kamarádka ale neplatí vůbec.
Platí jen jeden poplatek.Když má chatu, má bydliště, má auto všude tam má tv + rozhlas, stále platí jen jeden poplatek!
Tak ona nemá zaplaceno nikde, jen rodiče na její trvalé adrese. Ale kdo jí dokáže, že má i televizi? Odpoví na tohle někdo?
Dobrý den, řekl bych, že 2x platit nemusí - občan, který má TV doma a další třeba i na chalupě nebo chatě také platí pouze jednou (a stejné je to i u poplatku za rozhlas). Zdravím!
delina - Vaše kamarádka by měla mít doklad, kde je jasně uvedeno, že za TV a rozhlas platí na své jméno. Pokud takový doklad má, tak platí jen jednou - pokud by toto doložit nemohla (platí to někdo jiný), tak by měla platit 2x, protože ona tvoří jinou domácnost.
Podle mne je potřeba odlišit adresu trvalého pobytu, kterou mají někteří lidé např. u rodičů nebo na adrese ohlašovny úřadu od domácnosti, v níž člověk skutečně žije. Jestli má kamarádka vlastní domácnost, měla by poplatek platit tam, kde nyní bydlí.
Jestli ale bydlí mimo domácnost rodičů např. v době studia, stačí, že poplatek platí původní domácnost (rodiče).
@Delina >
Vaše kamarádka má samostatnou domácnost, proto musí poplatek za televizi a pravděpodobně i za rozhlas platit ona sama. (Její rodiče platí za svou domácnost, nikoliv za domácnost své dcery.)
Jestli někomu poctivost moc neříká, je to jeho věc. Ale radit někomu jinému, aby podváděl nebo se neřídil platnými zákony či předpisy? To snad NE.
No, tak si to shrňme. Můžeme se tu dohadovat do nekonečna a slovíčkařit, ale to podstatné nám uniká. Nikdo nevíme, o jaký konkrétní případ se jedná a @delina nám to asi neprozradí. Problém se skrývá ve vágní formulaci: Na trvalé adrese má televizi zaplacenou. To může znamenat prakticky cokoliv. Od trvalého bydliště u rodičů a odděleného saamostatného bydlení v podnájmu, přes trvalé bydliště u rodičů a studentský podnájem až k extrémní situaci, kdy má člověk trvalé bydliště ve vlastním bytě který neobývá a zdržuje se v podnájmu na druhém konci republiky (sám jsem takhle fungoval skoro 10 let). Každý z těchto případů je jiný a bude jinak posuzován, jednou s povinností platit TV poplatky a podruhé bez ní. Vynecháme-li extrémisty bez televizoru, je klíčovým faktem existence samostatné domácnosti. Vše ostatní je omáčka okolo, která má zajistit, aby vyčůránků obcházejích zákon bylo co nejméně. Jak čtu některé příspěvky, autorům zákona se nelze moc divit.
Amper, já to chápu, ale montovat se do toho nebudu. Navíc už to je dost dlouho, kdy jsme se o tom bavili a debatu ukončili tím, že prostě po něm nikdo nic nechce, tak nic neplatí. Možná, že se mezi tím přihlásil. Je mi blbé se ho na to ptát a ani bych si nevzpomněla, kdyby tady nevznikla tato debata. Ale podle mne je takových lidí dost.
Popl psal o pronajímateli poskytujícím ubytovací služby: Pro poskytování služeb by musel mít živnostenské oprávnění a poplatek by hradil tak, jak mu stanoví zákon (nikoliv pouze v místě svého bydliště). V tom případě by televizory vlastnil on, nikoliv lidé, kteří by se u něj ubytovali.
@Delina:
Působí to na mne dojmem, že kamarádce chcete poradit, aby poplatek nehradila a že se tu pokoušíte "sehnat argumenty". V otázce píšete, že kamarádka vlastní televizor, v dalších reakcích zvažujete možnost, že by si "televizor půjčila na Vánoce od rodičů". Dokonce jste si vymyslela "koncesionářský úřad".
Uhradíte za svou kamarádku pokutu, pokud se zařídí podle Vaší rady?
Ze zákona platí každý odběratel el. energie. Pokud platí na stejné jméno v místě trvalého pobytu, 2x platit nemusí. Pokud je ale hlášena např. u rodičů a poplatek za TV je tam hrazen např. na jednoho z rodičů, nejedná se o jednu domácnost a kamarádka musí platit samostatně. Nezapomeňte na poplatek za rozhlas (dalších 45 Kč).
@delina: Poplatníkem rozhlasového poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní rozhlasový přijímač. Jestliže drží nebo z jiného právního důvodu alespoň 1 měsíc užívá rozhlasový přijímač fyzická osoba nebo právnická osoba, která není jeho vlastníkem, je poplatníkem tato osoba. Z. 348/2005 Sb., §3, odst.1
@suzymon: Jestliže je fyzická osoba nebo právnická osoba, která není přihlášena v evidenci poplatníků rozhlasového poplatku nebo v evidenci poplatníků televizního poplatku, odběratelem elektřiny připojeným k distribuční soustavě 5), považuje se za poplatníka rozhlasového a televizního poplatku s povinností platit, pokud Českému rozhlasu nebo České televizi (dále jen "provozovatel vysílání ze zákona") po jejich písemné výzvě neoznámí písemným čestným prohlášením opak, a to s účinností od marného uplynutí lhůty 30 dnů ode dne doručení této výzvy. Součástí výzvy musí být poučení o následcích neprokázání opaku v takto stanovené lhůtě. (§3, odst.4)
Komentář: Pokud vím poskytovatel el. energie nemá "ohlašovací povinnost"pouze zpřístupňuje data o zákaznících. Kdo a jakým způsobem porovnává databáze, aby odfiltroval ze stáda černé ovce, netuším.
Amper a já vím o někom, který je odběratelem elektřiny a tento poplatek neplatí. Když jsme se o tom bavili, tak mi řekl, že mu nikdy nic nepřišlo. Teda žádný požadavek, tak se na to vykašlal a je zticha. Nevím teda jak dlouho to trvá, ale určitě je to už pěkných pár let. Také jsem se divila, jak je to možné, když přece prý to nahlásí sám poskytovatel elektrické energie. Tak proč zrovna tohoto člověka nenahlásili, je mi záhadou.
Jak dokáže úřad poplatníkovi, že je televizor jeho, že si ho třeba nezapůjčil od rodičů, kteří platí poplatky?
Delina, tak tohle nevím. Já jsem popsala tu situaci kterou znám. A tam si dotyčný telku nepůjčil. A ani jemu nejde do hlavy, proč mu nikdy nepřišlo žádné lejstro, aby začal platit. Jsem přesvědčená, že by to klidně platil, ale když nic nechtějí, tak mlčí. Celkem ho i chápu. Možná že odpoví amper.
Nikdo nebude zkoumat,jestli má tv přijiímač jeden nebo tři.Zákon říká, že každý odběratel el.energie je plátcem tv a rozhlas.poplatků, pokud čestným prohlášením na poště nesdělí, že není vlastníkem tv a rozhlas. přijímače.Takže pokud se někdy česká televize (myslím že ona je příjemce tohoto poplatku) rozhodne, že dohledá tyto hříšníky, tak toho plátce el.energie dohledá a bude sankcionovat, v případě tv poplatku je to jednorázová pokuta 10000,-, rozhlas.popl.5000,- + si myslím že může chtít za 3 roky zpětně zákonné poplatky, které měl ten odběratel platit. A taková akce se už v minulosti konala.
Já nevím, co tu řešíte. Už to tu skoro všichni napsali. Důležitá je poslední věta dotazu: "Na trvalé adrese má televizi zaplacenou." Takže z toho vyplývá, že nemusí platit podruhé. Tečka.
amper: Každý odběratel elektřiny za TV neplatí. Musí vyrobit místopřísežné prohlášení, že TV nepoužívá, nevlastní.
Jenže pokud máte internet, tak prý nemusite být vlastnikem TV přístroje nebo rádia a stejne tyto fuj popl. musíte platit, takže v tom prohlášení toto chybi, neníliž pravda? Už by je konečně mohli definitivně zrušit !
Suzymon 18.46: tady vidíte, jak jsou lidi vyčůraní. Uživatel TV a R je povinnen sám přihlásit tento přístroj a platit z něj. Není pravda, že když mu nic nepřišlo, takže nemusí platit. Odpověď nic mi nepřišlo, tedy ode mnenechtějí zaplatit je demagogie.
Poplatník je povinnen oznámit veškeré změny ...je to tzv. ohlašovací povinnost ... tvp.ceskatelevize.cz/...
Pokud máte jen internet, tak nemusíš koncesionářské poplatky platit. Nevím, kdes te to vzal. Pokud máte televizi a máte ji jen jako obří monitor, platit musíte, protože prostě máte televizi. Je to trochu divné, ale je to tak.
ano-ale jen pokud u rodičů platí ona tedy je platba za její jméno pak jinde neplatí ale pokud je tato platba za rodiče-pak musí-měla by platit!
diesel > Taky špatně.
Na začátku je třeba zapomenout, že existuje nějaký registrační údaj trvalém pobytu. Ten nemá na placení žádný vliv.
V zákoně je napsáno, že Televizní poplatek neplatí fyzická osoba žijící ve společné domácnosti.
Tedy dcera bydlí sama v podnájmu, kde vytváří jednu domácnost a dle zákona se musí přihlásit.
Dále rodiče tvoří druhou domácnost a v jejich společné domácnosti nežije nikdo, kdo poplatek platí. Jsou tedy povinni se k poplatku přihlásit.
Nezáleží, co je na trvalé adrese. Záleží na tom, co je její domácnost. Pokud žije v domácnosti s někým, kdo televizi už platí, tak platit nemusí. Pokud žije v domácnosti sama nebo s lidmi, kteří neplatí, tak platit musí. Nezáleží na tom, jestli má trvalé bydliště někde jinde, nezáleží na tom, jestli televize patří majiteli nebo jí. Ona bydlí, ona platí.
Nechápu,, když TV nevlatní, ale na Vánoce si půjčí přístroj od rodičů, kteří platí poplatek a na týden či měsíc si ho převeze do své domácnosti, proč by za něj měla platit? A jak jí dokáže koncesionářský úřad, že to neudělal takto a že za týden televizi zase vrátí majiteli?
To je zvláštní, je mi přes čtyřicet a v životě jsem poplatek za televizu neplatil. Za rozhlas raději platím, bylo by moc okaté neplatit nic, člověk má radio i třeba v autě... Po zprovoznění nové ele přípojky jsem byl vyzván, abych platil za televizu. Podepsal jsem prohlášení, že přijímač nevlastním ani neprovozuji - a už ani nemám jak signál přijímat (ono je to pravda, já televizu doopravdy již asi patnáct let nemám - tu propagandu vidět nemusím, a ještě platit za ni?) To jsem jim poslal a mám od nich klid. Fyzická osoba platí jen na jednom místě, firma teoreticky za každý přijímač.
Nemusí platit. Trvalé bydliště má tam, kde je přihlášená, a chtěl bych vidět, jak ji někdo dokazuje, že bydlí v bytě, kde jen platí elektřinu. Tu může kdokoliv platit komukoliv. Byt si může držet, a vůbec tam nemusí bydlet. Celé tahle debata je naprosto zbytečná, nebo jak se říká akademická.
Uznávám, že je to asi nemorální, ale za ten sh.t, co ČT vysílá, si poplatek nezaslouží.
Na koho je jméno na faktuře za elektřinu nemá na situaci žádný vliv. Poplatníkem se člověk stává bud faktickým držením přístroje a nebo tím , že má elektroměr a nereaguje na výzvu. Takto se může stát poplatníkem i člověk, který jí vůbec nemá.
- vykládáte si zákon asi podle svých mylných dedukcí , majitel bytu musi platit za elektřinu paušál i v případech, kdy je nepronajatý, pokud teda nechce elektr.odpojit, takže faktura bývá na jeho jméno a nájemnik potom plati podle své spotřeby měsíční uhradu sám (zpusob platby dle dohody s majitelem). Takhle se to aspoň praktikuje
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.