Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kulaté fleky na stěně v domě

Od: martinhl odpovědí: 12 změna:

Zdravím, na stěnách v domě se nám tvoří kulaté fleky různých velikostí, které se po stěnách rozšiřují, a nevím co s tím. Viz foto.
Loni jsem maloval obývák (protiplísňová penetrace dvě vrstvy, do barvy míchána přísada proti plísním), letos už se na stěnách tvoří útvary z fotek v příloze.
Plíseň to zřejmě není, jelikož jsem na tyto skvrny na staré malbě použil Savo a nic to s flekama neudělalo.
Nenapadá mě, jak proti tomu bojovat a co na to použít. Jestli to nemůže být z vlhkosti v domě (kolem 70%) .. a tvoří se to i na vnitřní stěně v domě..
Díky za jakékoliv rady.

Kulaté fleky na stěně v domě
Kulaté fleky na stěně v domě #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Plíseň - jako základní na tyto fleky může pomoci savo proti plísni. Ale je to dočasné řešení... dům potřebuje "více dýchat". Buď budete více větrat, omezíte vlhkost odstraněním květin, snížíte vlhkost... nebo vyřešíte stavebním řešením. Ideálně strojním větráním.

martinhl
hodnocení

Uvažuji o zavedení rekuperační jednotky. Není to moc drahé, ale spíš mě děsí jak "probourat" otvor ve stěně ven skrz Porotherm a polystyren..

re4zon
Vyriznout specialni vrtaci pilou, udela presny pruduch potrebne tloustky. Vetrat nelze? Ony ty lokalni jednotky nejsou zadny zazrak.
A hlavne na plisen na zdi NIKDY savo! To sice plisen zabije, ale kvuli chloru bude zed vice vazat vosu a po case to bude horsi. Kdyz uz, tak namocit peroxidem a po pul hodine za mokra plisen vydrhnout.

"vázat rosu"? je to ta vosa? :D

Nevím, já mám od počátku rekuperační jednotku, takže toto neznám.

martinhl
hodnocení

S větráním to je složité, ráno oba odjíždíme do práce po páté hodině, nikdo pak doma není. Ráno je právě hodně chladno a než se aspoň trochu oteplí tak by v baráku byla zima. Odpoledne přijedu domů, vlhkost 75-78 , otevřu okna a provetrám, ale to už je pozdě. Škoda, že nejde nastavit automatické otevření ventilačky apod. :)

@jmlc Vázat VODU!, ne rosu.

Neuvazujte, konajte, ide Vam o zdravie. Okna otvorte trvale na mikroventilaciu (klucka vytocena 45 st., okno pootvorene 2 mm) Ak ju nemaju, preseknite a vyberte v hornej casti okna tesnenie. V zime ho tam pripadne mozte vratit, ale prievan asi neucitite.

stavba
hodnocení

0x

Píšete o ventilačce. Pokud si myslíte, že ventilačkou nebo systétem "mikro" něco vyvětráte, tak jste na omylu. jen prochladnou zdi a vlhko v domě bude pořád a topit budete více bez efektu.

Chce to po příchodu z práce otevřít vše ( okna, dveře i vchodové) do průvanu. Stačí 5 - 7 minut a hned poznáte na vlkoměru jak ručička jde rapidně dolů. V podvečer znovu a před spaním taktéž. Tímto větráním se vám stěny neochladí, jen se vymění vlhký vzduch. Takto větrat celoročně a samozřejmě topit na teplotu jakou máte rádi. Nemyslím 15 + :),

doplněno 08.11.18 18:18:

To větráte jen jednou denně při takové vlhkosti? A nemyslíte větráním to, že otevřete jedno, dvě okna? To větrání není. Větrejte do průvanu ráno, po příchodu z práce a minimálně večer. ani nebudete potřebovat odhlčovač. Někde se ta vlhkost bere, snižte její výskyt. Používejte digestoř, zlikvidujte květiny, do koupelny kupte kvalitní ventilátor a zavírat dveře, hlavně nesušte prádlo - kupte sušičku.

martinhl
hodnocení

Větrám po příchodu z práce intenzivně, vlhkost klesne ze cca 78% na 66%. Pak jde zase nahoru. Máme doma kompresorový odvlhčovač, který v místnosti sníží vlhkost klidně na 58% , ale zase nemůže běžet celé dny, protože by rostla spotřeba elektřiny...

re4zon
Vyvetrejte stejne i pred odchodem do prace, nejvic vylhkosti nadychate v noci ve spanku. A na odvhlcovac poridte casovas do zasuvky, at bezi treba dve hodiny v dobe kdy jste v praci. Na mikroventilaci zapomente, akorat ochladite zdi a vlhkost se moc nehne.

hodnocení

0x

Větrejte pořádně, ne podle zdejších rad ..

hodnocení

0x

Podle všeho tuším, že se jedná o starý dům se zateplením. Zřejmě vlhký dům bez vodorovné izolace soklu. Možná i vlhký sklep. Pokud je to tak asi se bez stálé ventilace neobejdete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]