Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bydlíme ve velkém rodinném domě, který je vybaven plynovým kotlem Termomax Amica (jedná se o nějaký dovoz - stacionární, našla jsem ho jako průmyslový kotel). Mám pokojový termostat, kotel pouští vodu do radiátorů a zároveň je i na TUV. Teď k problému - nevím totiž zda-li se chová správně a abych pravdu řekla, tak po nastěhování z tak velkého kotle mám hrůzu. Přes den mám na pokojovém termostatu okolo 17 stupňů večer a ráno 20 což nám stačí, ale všimla jsem si že kotel normálně sám zapíná i když je teplota na termostatu 22. Dole u kotle je krabička, na ní dvě diody a tlačítka - je tam plně automatický režim - nebo manuální režim. Pokud zvolím manuální, měl by z oběhu "vyhodit" termostat a řídt se mým pokynem pouze ručně z panelu. Přes to si sám v noci zapne a jede si na to co je na termostatu. V domě je ale někdy teplo a není potřeba aby se zapínal, proto tomu nerozumím. Pokud nechám automatický režim, opět nevypíná podle termostatu kdy má. Rozumím doběhu, rozumím tomu že dvě oběhová čerpadla než naženou vodu kde mají, že také běží.Ale nerozumím tomu, proč kotel je spíná kdy on chce přes manuální režim, nebo proč stále jede plamen, i když mám v místnosti o tři stupně více než na termostatu (míněna nastavená teplota versus teplota na faktické kterou snímá termostat). Od výrobce nám došla dokumentace, nastavili jsme všechno jak si představujeme, našla jsem jen, že pokud kotel je v manuálním režimu a nikdo jej 24 hodin nezapne, je program vybaven ochranou čerpadel a sám by měl ve 12,00 zapnout a minutu běžet, aby sepla oběhová čerpadla. Můžete mi prosím vysvětlit proč kotel spíná sám kdy chce nezávisle na tom co je nastaveno na pokojovém termostatu? Zkoušela jsem z pokojového termostatu vyndat baterie a kotel začne krabičku hledat pípáním a hledáním. Kotel sleduji přes týden, protože se bojím, aby se třeba nepřetopil, předchozím majitelům se toto totiž opravdu stalo a ve druhém patře domu popraskaly měděné trubky. Obě teploty lze nastavit na 80 stupňů ak TUV tak topení, obě máme na 60, protože se bojíme. Oběhová čerpadla mají tři polohy, jedno je na třetí (pouští při nejvyšším tlaku), jedno je na poloze druhé (pouští při tlaku středním). Snažila jsem se popsat vše co v kotelně fyzicky vidím a nechi protápět zbytečně plyn tím že kotel sám spíná kdy se mu zachce.
Když zapne v době. kdy nechce termostat, zkuste ubrat teplotu vody v boileru? Měl by kotel vypnout. Pak víte, že netopí do radiátorů, ale do boileru.
Když topí v době, kdy to termostat nedovoluje, ošaháváte trubky, kam se tlačí teplá voda?
Kotel nevypne. jednou jsem běžela dolů a vypla jsem ho tzv. manuálem na tvrdo. Potom jsem ho zapla, on si zažehnul a dokončil svojí práci, takže sepne čerpadlo oběhu a pustí mi vodu po domě. Budu vkládat fotografie. Jsou tam dvě zelené ukazatele plamenu. Pokud svítí plamen jeden, kotel nahřívá bojler, ale nikdo nanatáčí vodu, jakmile sepnete třeba vanu rozjede se plný výkon plamen dvě, potom zhasne a na jedničku se dohřeje zase jenom teplota v bojleru a potom plamen zhasne úplně.Pokud je sepnutý oběh, kotel vždy jede na plný výkon, svítí obě kontrolky plamene a samostatné čerpadlo pustí vodu do oběhu. Bojler je přímo v kotli pod zažehací jednotkou - je sice maličký tipla bych 50 listrů maximum, ale je tam, takže jeho dohřívání chápu, ale nechápu, že sepne při 22 stupnů v pokoji, když já v ten daný moment chci 17 a určitě to není ten bezpečností oběh na minutu, je to moment kdy vám z 22 stupňů udělá klidně 25, což už je na pokojovém termostatu rozdíl skoro 8 stupnů. Termostat mám ten 7 dňový, setjné nastavení od pondělka do pátku a jiné sobota, neděle. Teoreticky mám nastaveno 6 teplot, ale čtyři teploty se dosahují automaticky a není potřeba topit.
Mám to takto:
5:00 - 20 stupňů
7,00 - 18 stupňů
12,30 - 18 stupňů
15,00 - 19 stupňů
17,30 - 20 stupňů
23,00 - 17 stupňů
Těch 18 a 17 stupňůl se drží z natopených teplot před tím. Momentálně mám ráno okolo 3-4 stupňů venku a drží to. Když vyjde slunce teplota se v domě sama zvedne a je tam okolo 22, kotel stejně sepne a pustí do oběhu.
Já rozumím tomu, že sepnou musí, pokud natáčím třeba vanu. Ale on spouští, protože to pustí do oběhu a nahřívá mi dům, kdy to nepotřebujeme. Dům má 350 metrů, takže to není zrovna malé a pokud sepne, tak ty kubíky lítají. Má dva oběhy a dvě tlačítka. Na jednom je voda do bojleru, který je umístěn pod spínací jednotkou, potom je talčítko dvě a tam je radiátor oběh. Tam si nastavím teplotu pro každé separé. Takže voda radiátor má svoje čidlo a voda bojler má také své. S vodou TUV problém vůbec není, problém je, že na pokojovém termostatu mám třeba 19 stupnů, v místnosti 22 a kotel si sepne sám a pustí mi vodu do oběhu a žene to pořád nad těch nastavených 19. Nedělá to pořád, jsou dny kdy se řídí dobře, ale potom "mu praskne v hlavě" a máme trenkovou teplotu, aniž bychom jí chtěli. Oběh vyfotím a vložím, to není problém.Během dne vložím.
Ještě jsem vypozorovala jednu věc. Pomocí testu jsem zkusila jestli přijímač u kotle bere pokojový termostat na signál. Výrobce píše že v případě nastavení pokojového termostatu má tlačítko M/A svítit červeně, zatímco tlačítko M manuální řízení má zhasnout. Nám svítí červeně M/A a zeleně bliká M. M do zhasnuté polohy vypnout nejde ani držením tlačítka po dobu dvou sekund. Dosah testu na pokovém termostatu je také divný. Zkusila jsem vyvolat nové "sejmutí" radifrekvenčního kódu. Červeně svítí M/A, zatímco M bliká a hledá, pokojový termostat rozvítí plamínky a hledá také. Mělo by dojít k zrušení blikání na jednotce u kotle, ale bliká pořád. Po ukončení blikání se stiskem SET má potvrdit radiofrekvenční kód, ale SETem není co potvrdit, protože kotel pořád bliká.
Jinak spotřeba vysoká není. Měřím jí a věnuji se tomu. Při obsazenosti domu 6 osob - topíme, vaříme. Denní teplota cca 15 stupňů, v koupelně vana, v kuchyni plynová deska je spotřeba 8 m3 za den s nocí. To není mnoho, ale domívám se, že to je opravdu tím, že to druhý měsíc reguluji a odchytávám spínání kotle kdy to nepotřebuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.