Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam směřovat větrání koupelny - plíseň

Od: sejny* odpovědí: 8 změna:

Máme něco přes rok zrekonstruovanou koupelnu, u níž sem ovšem zapomněl instalovat větrák. Přes léto tudíž větráme oknem, ale přes zimu to úplně nejde. Už loni jsem měl problémy s plísní nad vanou v rohu místnosti a letos se zřejmě opět nudit nebudu. Plánuji tudíž dodělat 100mm ventilátor s čidlem vlhkosti a časovačem. Chtěl bych se pouze zeptat, kam potrubí větráku směřovat - mám možnost buď přímo ven skrze 65cm nezateplenou cihlovou zeď, nebo přes 30cm cihlovou zeď s 8cm zateplením vatou do průjezdu sloužícího jako garáž. Jde o dům ze 30. let minulého století. Zatím se kloním spíše k vývodu do průjezdu, kde bych časem případně napojil koleno a potrubí vyvedl ven. Co vy na to? Moc díky za rady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Za mě rovnou ven. Hnát vlhký vzduch do další vnitřní místnosti je hloupost. S vlhkostí pryč.

111®
hodnocení

1x

já si osobně myslím, že by ten vývod měl být co nejkratší

sejny*
hodnocení

Rozdíl v délce vývodů je cca 0,5 m.

re4zon
hodnocení

0x
Doporucoval bych nedelat diru do zatepleni, zvlast do vaty. Klidne do nezateplene zdi a vybrat kvalitni vetrak.

asd1
hodnocení

0x

Přímo ven. Jestli přes průjezd nebo jinudy už je celkem jedno...

olinl
hodnocení

0x
V zimě se na konci vodorovné roury tvoří rampouchy nebo stéká kondenzát po zdi, pokud je tam nějaké síto/mřížka proti hmyzu, tak se zanáší prachem a je potřeba občas vyčistit. Ideální je někam do svislého průduchu/nevyužívaného komína, což by u vás šlo pravděpodobně pouze do průjezdu a potom jestli se dá dostat nějak "nad střechu". Jinak souhlas s mikihans®-tou nejrychlejší variantou s nezamořováním průjezdu projít širší zdí. Nevím ostatní okolnosti při vyústění skrz širší zeď, jestli je to do zahrady či sousedům do okna obýváku, jestli hučením venťasu v noci někoho nedonutí si zanadávat nad geniálností umístění..

sejny*
hodnocení

Tak jsem dnes trochu měřil a v případě díry přes tlustší zeď se dostanu do blízkosti pojistkové skříňky a zároveň kus nad skříňku s hlavním jističem. Může se to tak udělat?

olinl
Můžeš, ale počítej v zimě s kondenzací/stékáním vody z trubky z prostupu. Lidé to řeší delší přečnívající trubkou cca 10cm a dávají tam mřížku (osobně bych dal nerezovou).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]