Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
přítelkyně si před cca 3 roky koupila byt přes realitku. Vše v pořádku, ale před cca 3 měsíci se vrátila ze slovenska od rodičů a zjistila, že má vypnutý proud. Maso skažené a podlaha zničená od mokra z lednice. Po pátrání zjistila, že jí soused vypnul jistič. Důvod byl, že při stavbě domu její byt zapojili na jeho a jeho na její. Teď stále má útoky od majitelky bytu co v něm je soused, že mu dluží za elektřinu, že se neoprávněně obohacovala na jeho úkor atd, Kde jde tam jí dávají najevo, že je zlodějka. Majitelka bytu po ní chce nárhadu za lidi co jí v minulem období odešli údajně kvůkli elektřině. A otázka zní kdo za toto vlastně může? Jestli soused měl vůbec právo jí vypnout elektřinu. A jestli má vůbec šanci se někde bránit. Michal
To je největší hloupost co jsem za poslední dobu viděl a četl. Jestli někdo špatně zapojil elektřinu u nového bytu, tak by měl odevzdat osvědčení a na práci už nikdy nesáhnout.
Píšete že soused vypnul její jistič... tak čí je to jistič?
Zavolejte elektrikáře ať se na to podívá, ani bych se nedivil kdyby vaší přítelkyni někdo tahal za nos.
A zkažené maso, zápach, lednici i podlahu bych dal k úhradě sousedovi, nebo potažmo majiteli objektu.
Soused právo vypnout elektřinu neměl. To je neoprávněné zasahování do užívání bytu. Pokud je to špatně vyúčtované, měl (resp. majitelka měla) ji písemně oznámit, co zjistila, vyzvat ji ke spoluúčasti na nápravě a vzájemně si pak vyúčtovat rozdíl.
Podlahu nafotit (maso bych asi oželel), a řešit škodnou událost s pojišťovnou. Do protokolu uvést, že jistič vypnul soused bezdůvodně.Oni si ho zmáčknou přes policii. Pokud pojištěná nebyla, vyzvat souseda k tomu, že vypnutím jističe v cizím bytě jí způsobil škodu a že žádá její uhrazení, jinak to po něm bude vymáhat žalobou. Horší bude samozřejmě dostat z něj přiznání.
Pokud je sousedka (mám tu jedno slovo v zásobě, ale nemůžu ho tu použít), která místo aby se chtěla domluvit, tak z ní dělá zlodějku za něco, co ani nevěděla, tak bude domluva těžká. Každopádně je nutné domluvit se s ní a s distributorem, aby opravil přidělení čísel měřičů k bytům.
Fajn, dejme tomu, že soused platil elektřinu za Vaší přítelkyni. Kdo ale platil za souseda? Přítelkyně? Takže on vypnu její jistič a sám nerušeně svítil na cizí účet? Neměl by pro změnu zaplatit "odškodné" on jí? Vždyť on vlastně kradl její elektřinu! A vzhledem k tomu, že se soused asi doma zdržuje podstatně víc, než ona a tím má logicky větší spotřebu (kterou zaplatila ona), je otázka, kdo na tom vydělá. Zničené maso a další škody jdou na vrub souseda, protože i kdyby k tomuto omylu došlo, nemá v žádném případě právo nikomu vypínat jistič. Zvlášť v její nepřítomnosti. Možná bych vyhledal právníka.
Dobrý den, toto snad není normální. Že soused jen tak někomu shodí jistič, to je fakt blbec (byl-li to doopravdy on), to se přece nedělá. Ty elektroměry a vedení v neměřené části vlastní distributor, a ten by měl vědět, který elměr měří komu. To tam bude nějaké divné, majitelka možná ani neví, o co jde, možná špatně sepsaná smlouva... Ale přece je potřeba mít sepsánu smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny s dodavatelem, tam by mělo být všechno jasně dané.
Jak to mohla asi vědět? Převzala papír od předchozího majítele (možná přímo od developera) se stavem elektrických hodin a neměla šanci, že její hodiny točí spotřebu souseda a naopak (leda nějakým řízeným vypínáním a zapínáním, což asi udělal ten soused).
Jak to vědět? Jednoduše. Každá smlouva má konkrétní číslo elektroměru, ten mi bude měřit a podle jeho údajů se bude platit elektrika, nebo je to dnes už zas jinak?
Pokud je ta majitelka domu tak blbá, že neví ani to, komu který elektroměr patří (ona v tom nakonec ani vystupovat nemusí), tož potom je to zlé.
@ondra: Přebíráte byt, na elektroměru je vaše číslo bytu, v protokolu je správné číslo, ale někde pod krytem od něj vedou dráty k sousedovu jističi, protože to montoval nějakej ukrajinskej dělník, kterej pořádně nevěděl, co se po něm chce, a ještě měl v krvi 1,5 promile ze včera. 3 roky platíte elektriku, ale protože nejste pranoidní, tak nezkoumáte, jestli všechny Vaše spotřebiče natočí za rok 1000 kWh nebo 3000. Pak na to prostě nemáte šanci přijít.
Jestli se přiznal, že ten váš jistič vypnul, požadoval bych po něm nekompromisně náhradu škody, kterou mi tím vypnutím způsobil (zkažené maso apod.). A to by v tom byl čert, abych z něj tu náhradu nedostal. S jejich požadavky na zaplacení elektřiny, kterou jsem odebral na jejich elektroměr, bych je poslal do pr..le. Protože to není vaše zavinění, nemají na nic od vás nárok. Stěžovat si a požadovat náhradu mohou u dodavatele.
Byl tam technik, kterého taktéž musela zaplatit. Ten zjistil, že opravdu byla elektřina prohozená. Tudiž byt 53 byl na 54 a naopak. Technik řekl , že se obává že v tom domě takto bude asi více bytů špatně zapojeno. Já osobně jí tvrdím, že za to nemůže a měl by se zotpovídat ten kdo tehdy dělal revize v tom domě. Je to novostavba asi 3 roky stará.
Tak pokud soused vypnul její jistič, tak vypnul snad sám sobě elektřinu?
Aby vypnul el. v jejím bytě, musel vyhodit svůj jistič!
Za tři roky nikdo nezjistil, že má divný stav počítadla? Hodně kWh, nebo málo?
A nejsou jenom špatně označené jističe, tedy el. je dobře zapojená a prohozené jmenovky- čísla bytů?
Sice nevyžádaná rada s křížkem po funuse.
Když opuštím byt na tři měsíce, tak se snažím mít lednici prázdnou a vypnutou, vodu, plyn uzavřené.
Též mám v záloze kamarádku, kamaráda, sousedku, které svěřím klíče a poprosím o kontrolu bytu /prasklá vodov. trubka, topení, vytopení od sousedů/, zalití květin, vybrání poštovní schránky, zajištění úklidu, pokud se tedy střídají, a též přečtení informačních vývěsek /hromadné odvzdušňování topení/ pokus o vloupání a jiné případy.
Soused útočí, že se na něm obohatila?
Jak velké jsou byty, kolik osob v každém bytě bydlí? Kamarádka odjíždí za rodičemi na Slovensko, tedy tam není pořád, a vybavení bytů máme snad skoro všichni stejné. /lednice, Tv, pračka, žehlení, myčka apod/. Soused snad toto nemá, nepoužívá?
Tak nevím, kde to soused vzal, že kamarádka bude žít na jeho úkor.
Ať ho pozve na kávu, vezmou do ruky všechny faktury a porovnají. Roční odběry el. se nemusí až tak lišit. Nic bych pánovi neplatila, a urážka zlodějka je na hlavu, copak ona je pracovnice dodavatelského závodu a montérka, která špatně zapojila celý barák? Soused je mimoň.
byl to určitě on sám se k tomu přiznal a hned na ní útočil, že se neoprávněně obohacuje. Smlouvu na dodávku el. jí tehdy zařizovala ta realitka co byt prodávala. Nakonec z ní ještě ten soused vytáhl 800 Kč za náhradu škody jemu, že prý platil za ní. Nevím jak k té částce došel. Přítelkyně je ze slovenska a je ze všeho hned vyplašená. Tak jsem si řekl, že se do toho pustím já, protože mně to nepřijde normální.
elektřina je již přepojená správně, Jen musela uhradit technika škodu sousedovi. Teď čelí napadáním a tomu, že majitelka bytu toho souseda chce uhradit ztráty v minulosti co se to nevědělo a ztráty lidí co údajně odešli z pronájmu.
Nebát se a nic dalšího neplatit (ani sousedovi nic platit neměla) - ať ji pamí majitelka klidně zažaluje.
Zaplatil bych pouze rozdíly ve fakturách, a jen co bude černé na bílém. Žádné "bylo to 800" jen tak od oka. A jestli jí odešli nějací nájemníci, tak ať to dokáže u soudu. Jestli to nebylo spíš tím, že se s takovou ... nechtěli hádat.
proč by měla něco platit. Ona záměrně nikomu škodu nezpůsobila. tak ať to dají klidně k soudu.
Rozdíl ve vyúčtované ceně by platit měla. Tu elektřinu spotřebovala. Je to jako kdybyste si v obchodě omylem se sousedem vyměnili nákupní tašky, snědli byste si navzájem nákup, a pak si odmítali navzájem zaplatit rozdíl (trochu absurdní přirovnání, ale princip je jasný). Samozřejmě jestli mu dala už 800, tak ty do toho započítat.
Nějaké chiméry o odstěhovaných nájemnících musí jednak paní majitelka u soudu dokázat (zřejmě by odstěhovaní nájemníci museli svědčit, že odešli kvůli elektřině), ale stejně nebude schopna přesvědčt soud, že je to vina tazatelky, protože stejnou měrou se na tom podílí i ta sousedka-majitelka. Soud se jí vysměje a žádný právník do toho nepůjde.
děkuji za odpovědí a každá něco řeší i já si myslím, že soused vypnul neoprávněně a měl minimálně počkat na její návrat. I jsem přítelkyni řekl ať se zeptá majitelky toho bytu jakto, že ona nato nepřišla už v minulosti, když údajně tam koupila byt jako jedna z prvních. A vubec někdo snad dělal kolaudaci toho domu včetně revize už tam kdyby to udělali poctivě se na to nejspíš mělo příjít. A jak řekl ten technik podle něj to bude problém více bytů,
Důvod byl, že při stavbě domu její byt zapojili na jeho a jeho na její// následkyby měl mít ten kdo to zapojil obráceně, a pokud soused vypnul její proud tak přece proboha musel vědět, že to vypíá na svém jističi, problém měl začít řešit okamžitě ten, kdo přišel na to že když vypne svoje pojistky tak se zhasne u souseda, Sousek se evidentně snažil zabránit odběru jeho elektriky vašemi spotřebičemi, Ale vaši eletřinu využíval na dále, Takže vlasně pokražoval v krádeži cizí elektriky, a kdy ten dům stavěli jestli se mlžu zeptat? že se na to přišlo až teď :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.