Nejste přihlášen/a.
Dosluhuje nám 15 let starý elektrický sporák s klasickými litinovými plotýnkami. Uvažujeme o zakoupení indukčního sporáku. Vaříme denně cca 2-3 hod., o víkendu i více. Prosím, nemáte někdo zkušenost, kolik bude zhruba činit úspora el. energie. Samozřejmě vstupní cenu za sporák nebudeme počítat.Děkuji za odpovědi.
Pokud vezmu nový elektrický sporák s litinovou plotýnkou a použiji na něj hrnce s rovným dnem a odpovídající velikosti, tak úspora bude cca 35-40%.
Jenže 15 let starý sporák nemá už povrch plotýnky ve 100% stavu a také hrnce jsou málokdy ideálně rovné. To indukci vůbec nevadí. Pak se klidně dostaneme k tomu, že litina má více než 2x větší spotřebu. A při špatných podmínkách klidně násobně více.
Tedy určitě vyměnit.
ra252 > Částečně do sporáku- naroste teplota varné plotýnky a dále se ohřeje okolní vzduch okolo plotýnky.
Převod tepla přes vzduchovou mezeru totiž moc dobře nefunguje.
Absolutně hlasuji pro! Také mám indukční desku už několik let a rozhodně bych neměnila. Předtím jsem měla sklokeramickou, nemám plyn. A rozdíl mezi sklokeramickou deskou a indukční, je velký. Nekupujte tu nejlevnější. Já jsem teda z praxe nadšená. Kolik přesně bude činit úspora energie zrovna ve Vašem případě nedokáži odhadnout, ale u mne to bylo markantní. Ale už to nedohledám, protože mám indukci asi pět let a už to nesleduji. Někdo si stěžuje, že prý hučí, nebo že hlasitě pípá a takové prkotiny, které teda já vůbec nevnímám. Jasně, že trochu hučí, protože je tam větrák, ale když je správně instalovaná, tak je to naprosto minimální a za chvíli to ani nevnímáte. Ale nedoporučuji používat to nejlevnější nádobí, tím vlastně nevyužijete právě toho, že můžete uspořit energii. Obyčejné smaltované nádobí sice bude na tuto desku fungovat, ale nevyužijete akumulace tepla do stěn toho nádobí a dokonce se i snadno připaluje jídlo na dno. Já jsem všechny tyto hrnce vyřadila. Dnes už si můžete za velmi rozumnou cenu, koupit adekvátní nádobí na indukci a budete nadšená. Já na ni nedám dopustit.
V čem spočívá výhodnost oné akumulace do stěn? Že se nádobí pomalu ohřívá a tedy nejde rychle regulovat?
Že se nahřejí a udržují teplotu obsahu jídla a můžete snížit příkon. Ale to Vám nevysvětlím. Už mám s Vámi zkušenosti na toto téma . Až si pořídíte indukci a budete používat adekvátní hrnce, tak si poté promluvíme na úrovni prožitých zkušeností.
Jinak to nemá smysl. Já vím o čem mluvím, protože jsem x-krát vyzkoušela. Vy máte jen své dedukce.
Jasně. Minula mne a minula i ty, kteří vyvinuli indukci a uvedli ji úspěšně na trh. Ale Vy v tom máte naprosto jasno, víte o čem mluvíte. Já se dohadovat nebudu. Každý rozumný člověk si umí najít informace na internetu, co se týče indukčního vaření a vhodného nádobí a dalších výhod. Já nemusím, já to mám odzkoušeno v praxi a je mi fuk, jestli mne podle Vás, obešla fyzika obloukem . Já si vařím spokojeně na indukci, mám hezké hrnce a vím jak to funguje v praxi. Až si to jednou pořídíte, také budete spokojený.
A ještě by mne zajímalo, jakou odpověď jste dal tazatelce na její srozumitelnou otázku. Žádnou nevidím, kromě toho, že jste začal vyslýchat mne. Takže se Vám jenom nelíbí, co jsem odpověděla, to chápu. Ale co byste poradil tazatelce Vy? Kromě vaření na ohníčku v kotlíku, jako skautík. Nebo používat to nejlevnější nádobí, nebo kam vlastně míříte? Vykašlete se na to, jestli mne obešla fyzika obloukem a snažte se dát dobrou odpověď tazatelce. Také si ji ráda přečtu a pak budu možná reagovat. Jsem zvědavá na čem vaříte Vy. A mimochodem, já mám tak kvalitní nádobí, že mám dna naprosto rovná i po letech užívání.
Já jsem první indukční desku používal před více než 20ti lety. Mám elektrotechnické vzdělání a zcela upřímně ti mohu říci, že nemáš pravdu.
tak uz vime jak dlouho a na čem varis , jake mas vzdelani ted by bylo dodre vysvetlit jak je to s tou fyzikou
Tak nám to vysvětli. Třeba zrovna my co vaříme (resp. naše drahé polovičky) na sklokeramice bychom to rádi věděli
Tak ja jsem mimo obraz nevim co bylo ,,minule,, ale ta diskuze je nejaka divna ,,nemas pravdu a hotovo,, ale nevim neznam co bylo ,,minule,, tak se do toho nebudu plést
I ten, kdo vaří jen na ohništi v kotlíku ví, že když se mu brambory začnou vařit, může omezit přikládání. To není zázračná vlastnost drahého supernádobí, ale fyzika.
Ale Suzy no tááák Starý plechový smalťák na indukci vůbec není špatný, naopak přenos tepla je výborný. Akorát má slabé dno a připaluje omáčky. Masivní hrnec připaluje méně, podobně moderní hrnec se sendvičovým dnem (obvykle tam je ocelový plech kvůli indukci a hliník kvůli rozvedení tepla=nepřipalování). Mmch. hrnec vůbec nemusí být magnetický
Indukci jednoznačně ano, hlavně pohodlím (rychlost reakce srovnatelná s plynem). účinnost je taky lepší o hodně, srovnatelná s rychlovarnou konvicí. Na vyzkoušení je ideální indukční jednoplotna z Lidlu (asi 800,.- Kč).
Ra, jenomže vy v tom kotlíku, než se brambory začnou vařit, musíte přikládat a topit určitou dobu. A O TO TADY JDE! O tu dobu! Na plynu, nebo sklokeramice, to bude trvat déle, než na indukci, než se ty brambory začnou vařit. Fyzika. A i ten ohýnek budete muset krmit nějakou dobu, než se voda začne vařit. A jde právě o ty rozdílné doby, NEŽ dosáhnete varu. Tam je ta úspora. A teď nastupuje kvalita nádobí. Pokud budu vařit v obyčejném hrnci ina té indukci, tak sice dosáhnu rychle varu, ale když snížím stupně, tak se teplo neudrží, protože uniká stěnou hrnce, která není schopna udržet určitou teplotu. Ochladí se okolním vzduchem. Fyzika. Ale, když budu mít silnostěnný kvalitní hrnec, tak ten si naakumulovanou teplotu dokáže udržet po celou dobu vaření a já už mohu jídlo dovařit na stupni 2 a v klidu, bez obav připálení. Vy u toho budete stát a budete neustále přidávat a ubírat výkon, podle toho, co se ve Vašem hrnci bude dít. A můžete klidně jídlo i připálit. Já indukci využívám i na pomalé vaření s naprostým úspěchem a nepotřebuji k tomu zvlášť ten populární "pomalý hrnec". Navíc už to mám vymakané tak, že přesně vím, jak dlouhou dobu a na jaký stupeň mohu to které jídlo vařit a nařídím si vypnutí plotýnky a klidně mohu jít na procházku k Labi. Tak snad už jsem to vysvětlila dostatečně. A můžete mi věřit, že mám opravdu hezké smaltované nádobí, které jsem měla ráda, ale na indukci, pokud jsem si ji koupila za účelem pohodlného, moderního a úsporného vaření, se teda smaltované hrnce nehodí. Použitelné jsou a mohou se používat, než si člověk pořídí lepší.
Tepelná setrvačnost ano. Ta se projeví u "blbé indukce" která nízký výkon řeší stylem "plný výkon - vypnuto - plný výkon - vypnuto" Masivní nádobí to "vyžehlí" do průměru, kdežto plecháč reaguje hned a vaří moc - přestane vařit atd. Indukci znám už asi 20 let, ještě z doby kdy v ČR to byla naprostá exotika..
Asd1, už asi víš o čem mluvím. Věř mi, že mám vyzkoušeno, protože jsem se docela nerada loučila s mými "smalťáky". Mám hezké a ještě ty z dávných dob, takže kvalitní smalt. Abych se přiznala, jeden pořád používám na rychlé vaření vody a také proto, že má ideální rozměr. Ale vařit v něm třeba omáčku, nebo masový základ na polévku je problém. Cibulka se rychle přichytne a to maso se připaluje a tak u toho fakt musí člověk stát a hlídat to. A to s těmi silnostěnnými kastroly nemusím. Stačí to vychytat a pak už to jde samo. Já bych teda indukci už za nic neměnila, ani za plyn ne.
vůbec nechápu Vaši otázku. Asi ji nemyslíte vážně. Jak se můžete zeptat, proč nemůžete používat nádobí, které nemá magnetické dno, to teda nevím. A jestli si myslíte, že nevím o podložkách, které se v případě nevhodného nádobí dají používat, tak to jste se teda seknul, protože o nich vím. Ale to je ten nejhorší způsob a pochybuji, že lidi, kteří si koupí tak vyspělý přístroj, ho v zápětí znehodnotí tím, že na něj budou dávat nějaké podložky, které desku brzo zničí-poškrábou a stejně nedosáhnou výhod v plném rozsahu, které indukce nabízí. Uvaří sice i v nějakých šmejdových kastrolech, ale o tom to přece není. A ti, kteří si indukci koupí, už mají prostředky i na ty vhodné hrnce a klidně si je koupí. Tak se mě nesnažte nachytat.
Myslim že naráží na tom že magnetický materiál není podmínka. Funguje i nemagnetický.. Ale většina nádobí pro indukci magnetická je (v sendvičovém dně bývá obyčejný ocelový plech)
Ano přesně tak. Sám na indukci používám plechový hrneček z nemagnetické nerezové oceli a funguje normálně. (pro nevěřící mohu nahrát video) Magnetismus tedy není podmínkou.
Tak to nevím, protože takový plecháček nemám. Ale když to teda jde i s takovým nádobím, tak je to podle mne další plus pro tu indukci. Ale teď jsem šla do garáže a vyhrabala odložené nádobí, na které jsem si teď jak to píšete vzpomněla. Je to takový železňák a je to docela těžký kastrůlek. Mám tu sadu už hodně dlouho a vyřadila jsem ji, protože jsem si koupila to nové nádobí. A je docela možné, ža jsem ji ani nevyzkoušela. Magnet doma nemám, ale zkusila jsem a voda se začala vařit teda hodně rychle, rychleji než v tom mém nerezovém silnostěnném hrnci. Ale teplotu si neudrží. Stěny rychle vychladly a voda také schladla a to o hodně rychleji, než v tom nerezovém, co má ty dvojité stěny. Zatímco je železňáček už úplně studený, tak druhý hrnec je stále na dotyk teplý. Posílám foto toho starého železňáčku.
Za me indukci ne, sice tam asi uspora za elektriku je, ale nevim jestli to kompenzuje vstupni naklady.
Pokud uz mate vlastni ruzne hrnce tak zjistite, ze se jich dost nehodi na indukci, takze musite koupit nove, vetsinou drazsi. Nebo redukcni podlozku, ktera ale ma sve uskali.
Indukci musite dobre vybrat, protoze co je malo zname, je ze indukce muze byt hlucna. Hlucne spina a bzuci kdyz jede, takze pokud vam takove zvuky vadi (me to zni jak zubar zpoza dveri), tak vam to uplne znechuti pritomnost u sporaku. Kdyz jsme to zkoumali, tak nam rekli ze nektere drazsi desky jsou bezhlucne, ale ne vsechny.
Zlata sklokeramika :D
Tak budu mít asi tu nehlučnou. Ale pokud by mi deska vydávala zvuky jako u zubaře, tak bych ji teda také nechtěla. A nechtěla bych ji, ani kdyby vydávala i slabší zvuky, protože to by mi teda lezlo na nervy. Já slyším tichý a takový zastřený zvuk větráku, asi jako u počítače a ještě slabší a navíc už to ani nevnímám. Ale také jsem tohle už četla a docela mne to začalo zajímat. Až budu mít trochu času, tak půjdu tady u nás do Oazy a do Okay, protože tam je prodávají a zeptám se na tento fenomen. Já jsem před celou deskou koupila dvouplotýnkový vařič, abych si to vyzkoušela, než budu investovat do celé desky. A nehučel ani ten vařič. Teď ho moje kamarádka, která si ho ode mne koupila a kdyby jí to doma nějak hlučelo, určitě by mi ho hodila na hlavu . Podle mne to lidé přehánějí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.