Nejste přihlášen/a.
Je nějaká norma jaké osvětlení se může dt do sklepa v paneláku? Máme tam ty staré se sleněnýmy kryty s dráty. Chci to nechat vyměnit za stropnice s pohybovým čidlem.
Dobrý den, pokud je sklep suchý, tak je to jedno, jaké světlo si tam dáte (žárovkové nebo zářivkové). Jenom do vlhkého prostředí se dává speciální "utěsněné" osvětlení. Zdravím!
Nemáte zač.
Pokud se nejedná jen o jedno světlo ve tvém kamrlíku, ale o všechny prostory paneláku, pak si myslím, že měnit jen svítidla je polovičatá a zbytečná práce, protože nejen svítidla jsou tam zastaralá. Tohle je právě vhodná situace k rekonstrukci celé el. instalace. To jistě zadáš nějaké firmě a pak si budeš moci poroučet co a jak požaduješ, oni už budou vědět jak vše realizovat. Pokud jde ale jen o osvětlení tvého v sklípku, tam si klidně osaď co chceš, jen to udělej trošku zručně, ne tak jako na fotu od Dejva.
Ano, bylo to jen pro inspiraci, jak jsem psal - instalováno ve sklepě a jel jsem na funkčnost (ne na estetiku) a tu to splnilo. Můžeš tedy prosím nastínit, jak by to správně mělo vypadat? Děkuji. Jo a pokud narážíš na otevřenou krabičku bez víka a nezapravený kabel, tak jen dodávám, že to celé ještě není hotové a elektroinstalace je v hliníku. Chystám se jí rekonstruovat, takže nemá smysl díry a kabely dočasně zahazovat omítkou, když je pak budu zase sekat, že...
Stávající osvětlení bych tam nechal. Tato světla, pokud jsou to ta, co si myslím, jsou nejspíše utěsněna proti vlhku těsněním mezi sklem a bakelitem. Teď jsem něco podobného jako Vy řešil doma na delší chodbě ve sklepě. Kabel vedoucí od vypínače původně do světla jsem přivedl do krabičky, kde se dělí do 180° PIR senzoru a do vypínače, kterým je možné světlo trvale zapnout a obejít tak PIR, pokud chceme trvalý svit. Zapojení má tu výhodu, že můžete původním vypínačem vše normálně vypnout. Posílám foto pro inspiraci.
@ stir: Nesmysl, tolik to nežere! Např PIR senzor, co jsem instaloval já, žere v klidu 0,1 W, takže žádná katastrofa se nekoná!
Na druhou stranu, pokud má člověk plné ruce, tak se šikne "automatické" rozsvícení. A 1 až 3W x 24 hod x 365 dní je roční spotřeba 9 až 26 kWh což je 23 až 70 Kč/ročně nebo 6 až 19 haléřů/den- to si např já mohu dovolit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.