Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neprošla revize kotle a komínu,přesto se topí

Od: nedbalkova* odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,
bydlím ve staré bytovce 3 patra, kde se dříve topilo tuhými palivy. Sousedé přešli na plyn, elektriku. Jedna bytová jednotka, bydlí tam starší pár, koupili si cca před třemi lety nový kotel,opět tuhá paliva. Bydlí v druhém patře , kotel je umístěn do koje kde není odvětrání. Při zatápění jde kouř do vrchních pater po schodech ( do mého bytu) . Střecha je v dezolátním stavu, komíny odpadávají a jsou zvětralé a její hodně zadehtovaný. Jedná se o opravy přes bytové družstvo, ale musí být pro většina, což není. Revizní technik vydal k jejímu kotlu a komínu zprávu: dimenze jednovrstvého průduchu neodpovídá danému spotřebiči. Před dvěma lety u nich v místnosti u kotle vznikl požár. Nejsem ani oprávněná vědět proč,prý je to osobní vlastnictví. Přitom jsem já volala hasiče, nemohli jsme seběhnout ani půl patra díky dýmu, vzbudit se o pár minut později, uhořeli by 4 lidé. Museli počkat na odvětrání přes můj byt a příjezd hasičů. Revizní technik navrhuje frézování komínu. Sousedka cca 75 let hodně šetřivá, žije ještě starým systémem , myslí že jí to zaplatí bytové družstvo. Jsme společenství vlastníků , ale to si bude muset sama zaplatit což se obávám 15 metrů frézování nezaplatí. Argumentuje, že tu bydlí cca 40 let a vždy tak topila. Toto se táhne již přes roky a neustále se nic neděje a ona stále topí. Dotaz zní: když neprošla u sousedů revize, nemá vymetený komín a přesto se topí, jak proti ní postupovat? Policie mi řekla, až se něco stane smí zasáhnout, hasiči to samé. Domovní správa si to přehazuje. Nechci čekat na neštěstí, se sousedkou není řeč. Děkuji za případné odpovědi

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Podejte trestní oznámení na neznámého pachatele podle

tr. z. § 272 Obecné ohrožení

(1) Kdo úmyslně způsobí obecné nebezpečí tím, že vydá lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví nebo cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu tím, že zapříčiní požár nebo povodeň nebo škodlivý účinek výbušnin, plynu, elektřiny nebo jiných podobně nebezpečných látek nebo sil nebo se dopustí jiného podobného nebezpečného jednání, nebo kdo takové obecné nebezpečí zvýší anebo ztíží jeho odvrácení nebo zmírnění,

bude potrestán odnětím svobody na tři léta až osm let.

Pak už je policie povinna konat ze zákona - nezapomeňte si vyžádat informaci o tom, jak bylo vyřízeno.

nedbalkova*
hodnocení

Děkuji za odpověď, vyzkouším vše dle zákona. Podám to oznámení na policii, zatím jsem vše jen podávala ustně a teď už vím, že to byla blbost. Sice je to divné podávat trestní oznámení na neznámého pachatele, když vím že to byli sousedi. Také požár vznikl v unoru 2017, já se snažila pořád urgovat správce domu ( bytové družstvo) ale neuspěšně. Tam mi i řekli, něco v tom stylu je to její jedinné topení. Kdyby to bylo jen pár měsíců, ale táhne se to roky. ...Moc si vážím každé odpovědi i Vaší

Klidně ho podejte na sousedy - "neznámého pachatele" jsem zumínila proto, že není zatím jasné, jestli jich nebude víc, o kterých nevíte - např. někdo z družstva, domovní správy a pod.

nedbalkova*
hodnocení

Víte všichni mi radili ať už revize, kominíci, přátelé a všichni co znají situaci a byli u mě doma-odstěhovat se a to nechci. Pro mě by to bylo vysvobození, ale mě by to připadlo utíkat a hodit odpovědnost na jiné. Celé jsem to zrekonstruvala, zabydlela se ...Jsem fakt zoufalá

asd1

Dej nůž na krk - buď komín vyvložkuje nebo to začneš tvrdě řešit. Už jednou málem uhořeli a ty vyhořet nechceš. Tohle pochopí každý normální... Topí sice "odjakživa", ale kotel je nový..

Trestní oznámení si nech jako argument pokud to nebudou řešit, teď by to situaci nepomohlo.. Sice hořelo, ale viník pokud ho vůbec najdou dostane tak podmínku a topit tam bude furt... Vyvložkování 15m je tak za 20k, můžeš nabídnout příspěvek např. že pokud to udělá do měsíce tak přispěješ 5k, ale pokud ne tak to obecné ohrožení atd. A až bude topit tak klidně volej hasiče a policajty.. Veškerá komunikace prokazatelně = kopie s potvrzením převzetí, doručenka, datová schránka...

nedbalkova*
hodnocení

asd1 - každý normální to pochopí, proč ne teda uřady a sousedka? Každý mě posílá od čerta k ďáblu, jen se vše přehazuje a je pravda, že jsem byla hodná, věřila ustním slibům, ale neměla nic na papíře ( poučení nejen pro mě!) Teď v sobotu se vše vyhrotilo, sousedka na mě poslala své děti s tím, že kdo zakázal topit a co si hraji za správcovou a kdo mě volil... Což já nejsem, to je družstvo. Nejsem hádavý typ, ale už chodím s pepřovým sprejem u sebe. Není to postěžování se, ale i pro ostatní co tu čtou a jsou v podobné situaci já podám to trestní oznámení, budu ukládat veškeré papíry. Když jsem byla na uřadě už jsem si je nahrávala na mobil aniž by to věděli, nevím či se to může a smí se to, ale někde jsem četla čím více důkazů...

Příště až budete jednat ohledně (nejen této) okolnosti- klidně vytáhněte mobil,zapněte nahrávání a sdělte-"jako, přímý účastník jednání si pro svou potřebu pořídím zvukový záznam jednání.Chci vědět,žádám atd..." Jen potom toto nesmíte umístit třeba na uložto,"jutubko atd.

asd1

Úřady si šetří práci a sousedka je blbá (jinak to napsat nejde). Na to držkování "kdo zakázal topit" řekni že kominík. Komín neprošel revizí = nesmí se topit. Tečka. Jednou už tě málem upálili a to nechceš opakovat. Ona snad taky nechce vyhořet, jestli nevěří ať se zeptá hasičů co tam zasahovali.. Vůbec se nehádej, jen jasně vysvětli situaci a jdi pryč.

Na úřadech všechno písemně a klidně i komunikace se sousedama. Nabídni ty prachy když to udělají rychle, rozhodně se vyplatí obětovat pár tisíc než vyhořet...

Jj, nahrávat můžeš, ale musíš jim to oznámit, stačí "Jednání zaznamenávaám" Jako přímý účastník můžeš. Pak už to řešit začnou, protože ví že když to znova vyhoří tak je důkaz že to neřešili a půjde to i za nima.

jedubabicka® - proč na neznámého pachatele, když je jasné kdo je pachatel? Kde je logika?

@ferax - A kdo je pachatel? Vy to stoprocentně víte?

iresik

Kdyby v této zemi měl být odsouzen za trestný čin každý, kdo topí ve špatném komíně, tak jsme národ kriminálníků. *smich*

Lidi mějte rozum. Policie vám komín neopraví.

Neopraví - ale může, zjednodušeně řečeno, zjistit, kdo by měl. Ostatně takové TO může posloužit i jako urychlovač ;)

iresik

Ano může to být urychlovač zhoršení sousedských vztahů a podávání TO za špatný pohled.

Za popsané situace by mi sousedské vztahy mohly být ukradené.

hodnocení

3x

tak moment, z tazatelčiných textů je patrný, že jde o bytové družstvo (byť je to trošku zmatený - zmiňuje v souvislosti s problémovou sousedkou i "osobní vlastnictví", což je u BD nesmysl, ale to je zřejmě jen drobná nepřesnost),
takže jednoduchá otázka zní - kdo hradí opravu komínů? - podle mě tady není prostor pro rozhodnutí dle vůle družstva, ale prostě ze zákona patří komíny pod správu a placení BD (budu rád, když mně moje tvrzení buď citací paragrafů vyvrátíte, anebo i potvrdíte);

takže pokud mám se správou a placením komínů pravdu, BD, nikoliv nájemník a uživatel bytu, je povinné se o komín starat, BD ho má na triku, člen družstva má s BD uzavřenou nájemní smlouvu a BD je povinný mu umožnit byt dle smlouvy užívat - tedy se i starat o to, aby vše v baráku fungovalo tak, aby se byt užívat dal,
jestli členové BD chtějí, nebo nechtějí za zprovoznění komína zaplatit, je naprosto irelevantní, tohle je prostě havarijní situace, kterou přece musí představenstvo řešit bez nějakého souhlasu členské schůze; představa, že kvůli neochotě většiny členů dát finance na komín, si to buď musí zacvakat nájemnce dotčeného bytu, anebo, že se mu kvůli nemožnosti topení zabrání v užívání jeho nájemního bytu, je absurdní; a pokud komín patří pod správu družstva, taky veškerý průsery spojený s jeho nevyhovujícím stavem jdou za celým družstvem, nikoliv jedním členem - nájemcem bytu;
to trestní oznámení opravdu podejte na neznámého pachatele - ve skutečnosti totiž veškerá i trestní odpovědnost padne na představenstvo družstva - to má ze zákona za všechno odpovědnost...
(co se týče nájemnice daného bytu, na tý by se družstvo podle mě mohlo vozit jen na základě nájemní smlouvy (na základě stanov asi sotva), nebo klasifikace bytu, ze kterých by nějak vyvodilo, že v těch kamnech se vůbec nemá (už dávno) topit...)

V tom kotli se fakt asi topit nemá - viz stanovisko RT a následný požár. Ještě bych se zajímala o stanovisko hasičů k zásahu, respektive důvodu vzniku ohně.

jasně, to asi bude problém nájemníka - připojuje novej spotřebič, kterej vzhledem ke stavu komínu nemá právo připojit, ale všechno ostatní už bude problém BD (fakt nevěřím, že by bylo možný, aby družstvo převedlo správu komínů na nájemce bytů) - tazatelka to pojímá tak, jakože dotyčná partaj má problem se svým komínem, ale to je zřejmě blbost - problém má BD - to jemu (zřejmě) neprošla revize na jeho komín, ještě ke všemu dle tazatelky se rozpadající... (i samotnou revizi si skoro jistě vždy musí objednat BD, nikoliv uživatelé komínů),
docela by mě zajímalo, za jakejch podmínek lze dneska ještě provozovat komín na paliva bez vložky, nějak to asi pořád možný je, zřejmě do tý doby, než to nějakej revizák nepodepíše (a v okamžiku, kdy nepodepíše, by BD mělo konat a nechat komín vyvložkovat, a tím umožnit jeho další užívání)
(ten předešlej oheň mimochodem vůbec nemusí mít souvislost s komínem, rozhodně to bez konkrétních informací od těch hasičů nejde prokázat)

"Vtipné" je, že i když RT nevydá kladnou revizi, uživatel může klidně spotřebič/ užívat dál, byť na sebe bere riziko, že se něco po*** - taky o takových vím.

P.S. ono to může být ještě složitější - tazatelka taky píše "jsme společenství vlastníků" (jinde ovšem zas několikrát zmiňuje družstvo) - buď to píše blbě, anebo jde o hybrid - kus baráku má BD, a kus mají majitelé v osobním vlastnictví - to celý tvoří SVJčko... (tazatelka by to mohla ujasnit);
ale tohle všechno je myslím z hlediska komínů pořád jedno - moc nevěřím, že by u SVJčka bylo možný hodit vlastnictví komínů na jednotlivý vlastníky (ale tady si už úplně jistej nejsem, ale přijde mi to stejná blbost, jako pokoušet se hodit na jednotlivý majitele centrální vytápění, stupačky a odpady v šachtách atd., to už by mohly horní partaje mít na krku i střechu...);
pokud je dotyčná bytovka rozdělená v rámci SVJ mezi jednotlivý majitele a BD, měli si dotyční už při přebírání bytů a při zakládání SVJčka jasně vymezit, jak se kdo bude podílet na financování společnejch prostorů, pokud to pořádně neudělali, tak možná budou (nejednou) litovat

Z čehož plyne jediné - podat zmíněné TO na neznámého pachatale, ať si to rozplétají jiní.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

to ze kotel a komin neprosel revizi neznamena ze se nesmi topit, at ziji ceske zakony

pokud by se neco stalo, vyhorelo by to tam vsechno nebo tam nekdo zustal tak pojistovna by stejne neplatila kdyz zjisti ze to nemelo revizi a na te sousedce si tezko neco vemete

resit by to mel odbor ochrany zivotniho prostredi pod ktery spadate, pokud se jim nechce tak jim rict ze to pujdete resit na vyssi mista i se stiznostma

iresik
hodnocení

0x

Takže tu máme bytovku, která má v dezolátním stavu střechu včetně komínů(možná že celá je v dezolátním stavu). Společenství vlastníků s tím nic nedělá. Ale tazatelce vadí pouze jeden využívaný komín, který využívá její 75letá sousedka.

Komíny na bytovce jsou nejčastěji ve spoluvlastnictví. Bylo by tedy dobré, se podívat do prohlášení vlastníka budovy, čí ten špatný komín vlastně je. Protože samotný komín sousedky nejspíše vůbec nebude.

Tím bych začal.

nedbalkova*
hodnocení

0x
Předem děkuji za rozsáhlou odpověď. Byty jsou odkoupené v osobním vlastnictví . Družstvu patří společné prostory. Každý byt má svůj komín. Když jsem se ptala na BD tam mi jeden úředník řekl, že s opravou střechy by bylo možno frézovat její komín a že se to započítá do nákladů pro všechny za opravu střechy ( půjčili by nám na to a formou inkasa bychom jim to vraceli zpět.) Druhý úředník mi řekl,že by to po ní zpětně vymáhali. Musela by ale souhlasit nadpoloviční většina vlastníků, což nevím či by se to druhým líbilo, každý přešel na jiná topení a mají vše v pořádku. Také je netíží střecha,když pod ní nejsou. Jsou tam starší lidé,jeden byt prázdný už přes 5 let ( možná déle). Před rokem souhlasili jen dva byty,tak se dál nic nedělo. Komu teda patří komíny jsem se nedozvěděla. Nejsou prý ani podrobné plány bytovky, při povodních byli asi zničeny.Od jara zas lítám na BD, dají prý další nabídku. Před cca 2 lety nám dělal správce jeden pán z baráku a pak vše vzdal a chce se taky odstěhovat. Správa se předala BD.
iresik

Družstvu patří společné prostory. Každý byt má svůj komín. Když jsem se ptala na BD tam mi jeden úředník řekl, že s opravou střechy by bylo možno frézovat její komín a že se to započítá do nákladů pro všechny za opravu střechy ( půjčili by nám na to a formou inkasa bychom jim to vraceli zpět.)

Proč vám bude družstvo půjčovat na opravu střechy, když je jejich?

nedbalkova*
Děkuji za připomínku. Když jsem byt kupovala před cca 4 lety bylo mi to tak řečeno od realitního makléře, že BD vlastní nebytové prostory. Ptala jsem se i sousedů na plány bytovky a odpověděli že nejsou. Já dostala jen plán mého bytu. Půjdu s tímto podnětem na BD zeptat se proč to platit my, hodně by to pomohlo s řešením, starší lidé by hned na to kývla.

hodnocení

0x

Jděte nejprve na vedení družstva, nechte si předložit revizní zprávu komína a pořiďte si její kopii. Pak jděte na odbor životního prostředí příslušného obecního úřadu s rozšířenou působností a tam podejte stížnost doloženou kopií té revizní zprávy a uve´dte, že komín je stále v provozu. Vlastníkovi tak hrozí vysoká pokuta a začne honem nějak konat.

nedbalkova*
Ano ,to jsem udělala a konečně tu zprávu po dvou měsících každotýdenního volání či chození na BD dostala e-mailem. Vytiskla ji, dala na nástěnku v bytovce a ta se ztratila. Tak jsem vytiskla další které mám v několika kopiích. Ptala jsem se i na dřívější revize z posledních let a vždy bylo uváděno, že nebyl umožněn přístup ke komínům a kominík kvůli havarijnímu stavu střechy komíny nevymetal. Zkusím i ten odbor životního prostředí. Děkuji za odpověď
vondyno

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]