Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pejsek v pronajatém bytě

Od: potwora odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, mám jako nájemník právo chovat psa dle nového občanského zákoníku i když jsem v roce 2010 podepsala smlouvu kde bylo, že není povoleno mít zvíře v bytě? Někde jsem četla, že nový občanský zákoník se vztahuje i k starým nájemním smlouvám.

Děkuji za odpovědi.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

A Vy jste doposud měli psa? Kde byl? Osobně nechápu nový OZ, který upřednostňuje právo ničit a devastovat pronajatý byt před právem majitele chránit svůj majetek. Já jsem osobně pronajímal chlaupu a proškrabané dřevěné dveře, zničená futra byla díky psovi. Bohužel jsem nebyl dostatečně tvrdý a tak si mohu nadávat nyní pouze sám sobě. Ale již nikdy více. Pokud by si nájemník pořídil psa - já osobně bych dal okamžitou výpověď / a navíc přes uvedení tohoto v nájemní smlouvě/.

re4zon
Jenze tam neni problem v psovi, ale v najemnikovi. Kdyz neco poskodi, ma to uhradit. Podle teto logiky byste priste mohl prosazovat zakaz deti, ty taky casto neco poskodi. A je to i vase chyba, od toho je kauce a predani bytu.
Pro tazatelku - ano, psa chovat muzete. Slusnost je to majiteli oznamit a zajistit, aby pes nic nenicil nebo to opravit.

hodnocení

3x

Jedna věc je zákon, druhá je ,,ruka trhu´´. Pronajímám dva byty, smlouvu dávám na rok. Pokud by mi nájemník udělal něco takového tak holt smlouvu neobnovím a může si hledat bydlení jinde. I v tom našem maloměstě je obrovský hlad po bytech, takže bych neměl absolutně problém sehnat jiné nájemníky. Ano, ne každý pes zlikviduje byt a chápu, že to není až tak chyba toho psa, ale nehodlám to riskovat a chodit do bytů vizitýrovat každý týden, jestli něco ničí, nebo ne.

hodnocení

2x

V NOZ je sice ustanovení

NOZ § 2258

Nájemce má právo chovat v bytě zvíře, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli.

ale současně i

§ 3074

(1) Nájem se řídí tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti, i když ke vzniku nájmu došlo před tímto dnem; vznik nájmu, jakož i práva a povinnosti vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů. To neplatí pro nájem movité věci ani pro pacht.

což zjednodušeně znamená, že se starou právní úpravou řídí situace, které nastaly před účinností NOZ, tedy skutečnosti související s nájemním vztahem, které se odehrály před 1. lednem 2014. Původní občanský zákoník chov zvířat v bytě přímo neřešil, ale odvozovala bych, že na podepsanou smlouvu (tedy váš souhlas) by se dalo hledět jako na "vzniklou přede dnem nabytí účinnosti".

hodnocení

1x

Na jakou dobu máte nájemní smlouvu? Jestliže na dobu určitou, nepočítejte s tím, že pokud si pronajímatel psa v bytě nepřeje, tak Vám smlouvu prodlouží. K ukončení takové smlouvy nepotřebuje žádný důvod, stačí, že uplyne čas platnosti smlouvy. A na dalším obsahu smlouvy pramálo záleží.

krtek66
hodnocení

0x

Pokud chcete mít dobrovolně problémy s majitelem bytu klidně si toho psa pořiďte...zákoník Vám to sice umožňuje a smlouva nesmí zakazovat, ale stojí Vám to za to dělat si problémy? S takovou musíte potom počítat, že majitel bude dělat vše proto, aby Vás z tama vyštípal...on asi ví proč tam ty zvířata potažmo psa nechce. Já osobně kdybych pronajímal byt řeším stejným způsobem. Taky bych si tam nenastěhoval pejskaře ani kuřáky. Ne proto, že nemám rád psy, ale kvůli klidu se sousedy a kvůli ochraně svého majetku

potwora
hodnocení

Nechci mít problémy, jen nám umřel pejsek a dětem se stýská, tak bychom si chtěli pořídit nového. Chtěla jsem jenom vědět na co právo mám. :). V baráku žijí i další pejsci.

krtek66

v baráků můžou...pokud to ostatním majitelů jednotek nevadí...ale stále platí co jsem psal výš ;)

hodnocení

0x

Není žalobce, není soudce. Když pes nebude demolovat byt a sousedé si nebudou stěžovat, že celé dny řve pes, není problém. Horší však je, když pes štěká a vyje, čurá po chodbě, kadí kolem domu a nikdo to neuklidí. To pak je o něčem jiném, ať jsou předpisy jakékoliv.

doplněno 30.10.18 18:03:

Ale já vám nenadávám, nemusíte se bránit. U nás v domě máme 8 bytů se 6ti psy a v pohodě. To, že minulý pes byl tiše, neznamená, že ten nový nebude smutnit. Vlastní zkušenost, kdy jsem s balíčk kávy a čokoládou obcházela dům a omlouvala se. *mir*

potwora
hodnocení

Tak tohle se u nás nedělo u předešlého pejska. Jedná se o malé plemeno. Hovínka jsem jako jedna z mála sbírala :)

V domě s 10 byty mělo 5 rodin psa. Každý říkal, že uklizí i za jiné, stále na dvoře hovínka. Kde se vzali, když všichni uklízí? Přijedu sekat trávu a odjedu s ... na botě.

Co s pejsky?

Vzpomněl jsem si na Váš příspěvek. Dnes jsem byl ve městě a v jedom místě byly snad koncentrace 1 výkal/ m2 chodníku. Ale všichni po sobě uklízejí. Asi tam chodí kadit marťani ale ty by měli blikající hovínka.Tak nevím...

hodnocení

0x

Když jsem odpovídala, ještě nebyla uvedena vaše další informace "nám umřel pejsek" - vy jste tedy psa v bytě měli přesto, že jste "v roce 2010 podepsala smlouvu kde bylo, že není povoleno mít zvíře v bytě"?
Nedalo by se tedy s pronajímatelem normálně domluvit?

potwora
hodnocení

Ano měla po domluvě. Taky se půjdu optat, jen mě zajímalo jak je to z právního hlediska. :)

Domluva zjevně funguje - co dodatek k nájemní smlouvě, tedy vyškrtnutí onoho ustanovení o chovu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]