Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení bojleru

Od: honzas1® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. chystám se připojit bojler ke kotli a mám jeden dotaz. myslíte, že půjde bojler nabít samotíží, když mám přívodní trubku asi o půl metru výš než je vstup do bojleru? zpátečka půjde ve spádu ke kotli... cca 5 metrů.. je to nesmysl? nebo raději bojler nabíjet čerpadlem? díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Dolezite je, aby vymennik bojleru bol vyssie ako vymennik kotla. Su to spojene nadoby a potrebujete, aby studena voda stiekla nazad do kotla. Ti, ze samotna trubka z vystupu z kotla vedie vyssie ako bojler je v poriadku - vid etazovy rozvod. Dolezite ale je, aby vstup do bojleru bol na najvyssom mieste vymenniku a vystup na najnizsom. Napr. stacionarny bojler postaveny na zem so vsetkymi trubkami v hornom dne fungovat pre samotiaz nebude.
Zbytok sustavy mate vyrieseny ako?
doplněno 30.10.18 16:55:

Beriem nazad moj optimizmus. Fungovat to asi bude, ale pomaly.

Pozeral som ako priklad na specifikaciu bojlerov Drazice OKC s vymennikom 1m2. Maju vykon 24 kW pri prietoku 720 L / h (z coho vychadza teplotny spad cca 30 K) a tlakova strata vymenniku je udavana pri tomto prietoku 46 mbar = 4600 Pa.

Na druhu stranu, samotiaz s rozdielom teplot 90/60 na 70 cm dokaze vytvorit vztlak (len) 122 Pa (0,7 * (9642 - 9467)). To baj-oko zodpoveda prietoku bojlerom cca 100 L/h. A zrazu z toho vymenniku vymackneme len okolo 3-4 kW, a to som este odignoroval tlakovu stratu 10 m potrubia. Ak je 5/4, tak to az tak pri tej biede nevadi.

hodnocení

0x
Něak to možná fungovat bude ale nebude to extra rychlé. I když se takto připojují radiátory umístěné v tom samém podlaží co kotel.
Jaký je výškový rozdíl mezi výstupem kotle a danou přívodní trubkou?
Chce to víc informací...
hodnocení

výškový rozdíl je cca 70 cm..mám tam totiž nevyužitou větev v 5/4 a končí právě 50 cm nad vstupem... zpátečku bych natáhl od kotle přímo... jen si pořád nejsem jistý, jestli bude výsledek bude použitelný.

Ale radiátor má cca 500 W až 1,5 kW. Pokud bych chtěl "krmit" pouze bojler, tak to budou násobky. A obávám se , že tyto to nepřenese.

hodnocení

0x

Obávám se, že to nebude fungovat. Uvažuji následovně:
- rozdíl mezi kotlem a výměníkem je 70 cm což je poměrně málo
- chod na samotíž bude pracovat pouze když bude oběhové čerpadlo topení vypnuté a tudíž kotel bude topit pouze do bojleru
- pro roztočení samotíhy bude nutný dost velký teplotní rozdíl a tudíž bude dost malý průtok a zpátečka musí být dost studená / aby byl rozdíl teploty ve stoupačce a klesajícím potrubí, který vyvolá tlakovou diferenci /
- chodilo by to s kotlem malého výkonu, ale ten Vy zřejmě nemáte a tudíž jej budete muset dost škrtit což snižuje účinost a zvyšuje zanesení kotle a spalinových cest
- z toho všeho mi vychází rozumnější řešení s malou pumpou a je to jistota
- obecně jsem příznivcem samotíhy, dokonce jsem si počítal, že provizorně u syna napojím elkotlík na ohřev do bojleru - výškový rozdíl byl kolem 2 m, výkon 6 kW a i tak to bylo výpočtově jen tak tak- nakonec jsme realizovali kompletní systém tepelného čerpadla a toto řešení odpadlo, ale i s 2 m převýšení to nebylo na velké vyskakování
tj za mne - já bych do toho nešel

Teď když čtu původní dotaz- topný okruh je samotížka nebo s čerpadlem? Nějak jsem si vsugeroval, že je s čerpadlem

hodnocení

Cerpadlo bude u kotle na ochozu. Takze je mozno oboji. Zalezi jak to bude fungovat. Puvodne to jelo na samotiz.. takze je mozne topit nonstop s cerpadlem- bojler zapojit jako radiator a mel by se nabijet v pohode. Me spis zajimalo jestli je mozne aby to cele jelo na samoti.. pokud ne tak asi nema crnu natahovat novou zpatecku u zeme a muzu to napojit rovnoou privod a zpatecku z prazdne vetve a melo by to fungovat... Popripade by se dalo bojlerove cerpadlo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]