Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. chystám se připojit bojler ke kotli a mám jeden dotaz. myslíte, že půjde bojler nabít samotíží, když mám přívodní trubku asi o půl metru výš než je vstup do bojleru? zpátečka půjde ve spádu ke kotli... cca 5 metrů.. je to nesmysl? nebo raději bojler nabíjet čerpadlem? díky
5x
Zbytok sustavy mate vyrieseny ako?
doplněno 30.10.18 16:55:
Beriem nazad moj optimizmus. Fungovat to asi bude, ale pomaly.
Pozeral som ako priklad na specifikaciu bojlerov Drazice OKC s vymennikom 1m2. Maju vykon 24 kW pri prietoku 720 L / h (z coho vychadza teplotny spad cca 30 K) a tlakova strata vymenniku je udavana pri tomto prietoku 46 mbar = 4600 Pa.
Na druhu stranu, samotiaz s rozdielom teplot 90/60 na 70 cm dokaze vytvorit vztlak (len) 122 Pa (0,7 * (9642 - 9467)). To baj-oko zodpoveda prietoku bojlerom cca 100 L/h. A zrazu z toho vymenniku vymackneme len okolo 3-4 kW, a to som este odignoroval tlakovu stratu 10 m potrubia. Ak je 5/4, tak to az tak pri tej biede nevadi.
0x
Jaký je výškový rozdíl mezi výstupem kotle a danou přívodní trubkou?
Chce to víc informací...
výškový rozdíl je cca 70 cm..mám tam totiž nevyužitou větev v 5/4 a končí právě 50 cm nad vstupem... zpátečku bych natáhl od kotle přímo... jen si pořád nejsem jistý, jestli bude výsledek bude použitelný.
0x
Obávám se, že to nebude fungovat. Uvažuji následovně:
- rozdíl mezi kotlem a výměníkem je 70 cm což je poměrně málo
- chod na samotíž bude pracovat pouze když bude oběhové čerpadlo topení vypnuté a tudíž kotel bude topit pouze do bojleru
- pro roztočení samotíhy bude nutný dost velký teplotní rozdíl a tudíž bude dost malý průtok a zpátečka musí být dost studená / aby byl rozdíl teploty ve stoupačce a klesajícím potrubí, který vyvolá tlakovou diferenci /
- chodilo by to s kotlem malého výkonu, ale ten Vy zřejmě nemáte a tudíž jej budete muset dost škrtit což snižuje účinost a zvyšuje zanesení kotle a spalinových cest
- z toho všeho mi vychází rozumnější řešení s malou pumpou a je to jistota
- obecně jsem příznivcem samotíhy, dokonce jsem si počítal, že provizorně u syna napojím elkotlík na ohřev do bojleru - výškový rozdíl byl kolem 2 m, výkon 6 kW a i tak to bylo výpočtově jen tak tak- nakonec jsme realizovali kompletní systém tepelného čerpadla a toto řešení odpadlo, ale i s 2 m převýšení to nebylo na velké vyskakování
tj za mne - já bych do toho nešel
Teď když čtu původní dotaz- topný okruh je samotížka nebo s čerpadlem? Nějak jsem si vsugeroval, že je s čerpadlem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.