Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu.
Chci koupit rodiný dům. Jeden mě ted zaujal, ale cena se mi zdá nadsazená. Sice jde o dobrou lokalitu, ale dům bude po 50 ti letech potřebovat renovace a rekonstrukce za 0,5+mil.
Proto by mě zajímalo, o kolik se při koupi u RD dá smlouvat. Cena je přes 2,5mil.
Děkuji za rady
Pokud dům po 50 letech potřebuje rekonstrukce jen za 0,5mil, tak je ve skvělém stavu..
Cena se dá usmlouvat přesně o takovou částku o jakou to dokážete..a na kterou prodávající přistoupí (nebo nepřistoupí).
Nejsme na arabském trhovišti, žádné konkrétní procento Vám nikdo neřekne. Nikdo z nás dům neviděl..
ještě doplním, že možná sleva je dána i počtem potenionálních zájemců a potřebou prodejce se nemovitosti zbavit v nějaké časové jednotce a v poslední řadě i dobou prodeje. Přeloženo do češtiny, pokud nepotřebuje prachy hned nebo má 20zájemců s nabitou prkenicí při prohlídce = sleva 0 . Současná doba není vhodná na koupi nemovitosti. Trh je našponován a za chvíli realitní bublina praskne a zase ceny spadnou. Je to repetetvivní sinusoida.
Neusmlováte asi nic. Dům jsem neviděl, nic o něm nevím, takže moje odpověď je spíš obecná. Pokud se ale skutečně jedná o "dobrou lokalitu" a dům potřebuje rekonstrukci "jen" za 0,5 milionu, je ta jeho cena spíš hluboko podhodnocená a hledal bych v tom nějaký háček.
Když jsem kdysi kupoval dům, tak mi realiťák řekl, že cena bývá nadsazená a počítá se smlouváním, o cca 10%. Taky to tak u mně zafungovalo. Jestli to platí obecně nevím. Spíš asi ne. Ale za pokus to stojí vždycky. A snazší je smlouvat při koupi za hotové, než při koupi na hypo. Hotové peníze někdy dokážou divy.
Jistě máte důkladně důkladně "zmáknutý trh" a víte jaké nemovitosti v jakém stavu a kolik se jich v této lokalitě prodává - záměrně nepíši nabízí, protože nabízet a prodat je něco úplně jiného.
Po osobní prohlídce (doporučuji se stavařem, který ví kam se ve starší nemovitosti podívat abyste nekoupili zajíce v pytli) se rozhodnete zda cenu akceptujete, nebo se pokusíte něco usmlouvat. Za pokus to rozhodně stojí, s plnou kupní cenou můžete nakonec souhlasit když nebude chtít prodávající slevit.
Je to otázka poptávky, Velký zájem vysoká cena, nízký zájem, nižší cena. A pokud je to pro někoho super bydlení, tak třeba stávající cenu přeplatí, bez ohledu na odhad, jen aby dům dostal.
klasická obchodní finta nadsadit cenu a pak zákazníkovi ustoupit funguje i tady.
Blíží se zima, prodávající se potřebuje domku zbavit, takže klidně můžete smlouvat. Jenže ke smlouvání potřebujete hlavně dobrý odhad na jakou časovou mez můžete jednání natáhnout.
Jestli se jedná o dobrou lokalitu, domek je celkem v pořádku a není to od jara inzerovaný ležák, pak raději neváhejte a moc nesmlouvejte nebo vám ho někdo vypíchne.
To je těžký,fakt záleží jen na vás a prodávajícím. Já loni kupoval barák a prodával byt. Při koupi baráku jsem prodávajícímu ukázal peníze v hotovosti,s tím,že chci cenu o 15% dolů. Vzal to hned.
Při prodeji bytu,družstevního,jsem vzal v úvahu cenu bytů v okolí,tu jsem navýšil o 20% abych měl prostor ke smlouvání a byl připraven,že to prodám tak za rok. Přišla paní a koupila to hned,za plnou cenu. Prostě,těžko poradit...
Ukázal jste peníze za barák v hotovosti? V dnešní době, kdy nemůžete nikomu dát v hotovosti víc než 10000 euro? Tento postup bych rozhodně nikomu nedoporučoval.
Jo,jo. Cena pozemku 400m2 s barákem na celkovou rekonstrukci,stálo to 90tkč . Je fakt,že přes šest set jsem do toho nacpal,než jsem se nastěhoval,ale za ty prachy dobrý...
To máš na zahradě zakopané sudy s radioaktivním materiálem či masový hrob
Nevím kde to je, ale u nás v ČB za 90tis kč nekoupíš ani 1/2 garáže v ghettu. Pár metrů od mého baráku prodávají stání pro auto pod oblohou 13m2 za 250tis Kč a lidé kupují.
Hledám nemovitost na utopení přebytečných peněz a musím říci, že už to pomalu klesá.
Byla to klika,prvně to sebrali exekutoři,prodali to stavební firmě,jako sklad. Ta šla do kytek,střelila to za sedm set nějakému bláznovi,který to chtěl opravit. Ten to vzdal a musel se toho zbavit,rozvod ap...Pak už to frčelo,šest set,čtyři sta,stosedmedesát /to už jsem se po tom díval/ no a když se blížil ke stovce,skočil jsem po tom. Prostě klika. A nedaleko byl ještě jeden barák,ten šel za pade. Když jsem vlítl na realitku,řekli že už rezervace. Do dnes si myslím,že to koupili oni. A je to olomoucký kraj,10km od okresního města,takže lokalita jakžtakž. No a v noci zatím já ani psi nesvítíme,masový hrob by mi nevadil...
Ještě mě v téhle souvislosti napadla jedna věc - pokud se jedná o prodej prostřednictvím realitní kanceláře a nemovitost se Vám bude opravdu líbit a bude Vám vyhovovat dlouho neotálejte. Zkušenost kolegy z práce - byl se podívat na řekněme nadstandartní byt. Byt se líbil, s cenou souhlasil. Realitní makléřka však požadovala složit zálohu ve výši 75 000,- Kč pokud možno ihned. Domluvili se, že zkusí peníze sehnat co nejdříve. Po telefonátu do banky však zjistil, že peníze dostane nejdřív za 3 dny. Informoval proto makléřku a domluvili se, že peníze zkusí sehnat jinde a ještě ten den se ozve co a jak. Když jí za 4 hodiny volal, že peníze má oznámila mu, že byt je již prodaný. Vzala ho hned další paní, která byla po kolegovi na prohlídce a byla schopna složit zálohu okamžitě.
Mě osobně z toho bylo s prominutím na blití. Bohužel peníze jsou na prvním místě, slušnost jde stranou a praktiky realitních kanceláří jsou hnus ...
Jestli někdo nemá po ruce 75tis kč, když jde kupovat byt, tak realitka by byla hloupá, čekat jak to sním dopadne a kdy je sežene.
Já když kupoval barák, tak jsem ihned složil cash 150tis kč a nebyl žádný problém.
Teď jsem zase jiný prodával a koupil ho až 4tý vážný zájemce. Ty předtím měli také vážný zájem, ale nějak se neměli k zaplacení depozita.Chtěli počkat, než si to nějak vyřeší. Realitka ale měla nařízeno, že dokud někdo nesloží peníze, tak se prodává dále.
A Vy byste někomu držel zboží na dobré slovo, když přijde zákazník a zboží regulerně koupí? To se také mohlo stát, že dalšího zájemce odmítnou, že je zamluveno, ale ten původní se již ani neozve. A najednou mají na "krámě" neprodané zboží?
Já např před 20 roky dostal slevu ze 750 na 650 tis Kč. Tj vyplatilo se mi počkat 2 dny, ale mohl přijít někdo kdo by akceptoval původní částku a moh jsem hledat dál. Tento pozemek se starým barákem jsme hledal 3 roky. Před 10 lety kdy jsme kupovali jiný barák tak prodávající nechtěla slevit, ale domluvili jsme se na větším pozemku. Prostě co případ, to jiná situace. Mladí nyní, cca před rokem začali hledat a našli o prázdninách, tak co bylo trochu v dobré lokalitě či slušném stavu tak bylo do týdne pryč. Tj dnes asi není doba na velké slevy, protože zájemců je hodně. Prostě poptávka převyšuje nabídku, ale i toto platí pro některé regiony více , pro některé méně.
hlavně před 10 lety byla krize.
a před 20 lety byly ceny úplně někde jinde. A hlavně kdo uměl, dokázal usmlouvat. Dneska už je situace jiná. Hlavně je vše extrémně vyšroubováno nahoru. Neskutečný podvod a snad už brzy klepne další krize a stáhne to dolů. Protože se smutné, za jaké ceny se prodávalo v roce 2000, 2007, 2013 a dnes
Domnívám se, že v naši zemi se nesmlouvá. Mám-li čas, s prodejem počkám si na dalšího zájemce který bude cenu akceptovat. Jako prodejce mám jistě zjištěno za jakou cenu se v lokalitě prodává.
Lidus,pokud se domníváte,že se v této zemi nesmlouvá,jste ideální kupující... Před pár lety jsem z první řady sledoval mladého kluka,který rekonstruoval byt. Živil se jako nákupčí materiálu pro celkem velkou firmu,nakupoval po celém světě.
Říkal,že slevu 10% dostane,už když vejde do dveří a podle toho se choval. U každé cenové nabídky přes,řekněme,dva tisíce,se hádal a to tak,že úspěšně. Nakonec spočítal,že na tom bytě smlouváním ušetřil tak 200tkč. Jistě,v marketu asi neuhádáte nic,ale při koupi auta,domu,vybavení kuchyně? Po jeho škole tvrdím,že ano. Díky jemu jsem také usmlouval při nakupování dost peněz.
Ještě poznámka,na mne to nezkusil. Když jsem se ho ptal proč,řekl,že na klíčové lidi se netlačí.
tato domněnka je velmi špatná...v naší zemi se smlouvá se vším a musí se smlouvat...a ten kdo to nedělá je buď naivní, neschopný nebo hloupý. Já když něco kupuju tak se začínám bavit až od slevy 20% ...Sleva typu 5-10% je pro mě směšná. Každý prodejce má cenu všeho hodně vyšponovanou a i kdyby dal 50% dolů tak na tom neprodělá. Stačí se dívat na výprodeje teď třeba před Vánocema.
Krtku z tvé odpovědi je krásně poznat, že o obchodu z pozice prodávajího nic nevíš. Ty jsi ale ten pravý zákazník, jakého někteří obchodníci hledájí. Slyšíš na slovo sleva. S tím se dá pak pracovat.
Já nikomu žádnou slevu nedávám. Nejsem ochoten hrát toto divadlo. Mám pevně nastavené ceny a o zákazníky nemám nouzi. Nedávno zde otevíral jeden velký elektro řetězec novou pobočku a lákal lidi na obrovské slevy atd...
Jeden zákazník následně požadoval po mě dalších služeb, protože tyto oni neposkytují. Pořád se chválil, jak udělal dobrý obchod, že dostal 60% slevu. Tak jsem se podíval na jeho účtenku a řekl jsem mu, že bych mu to normálně prodal o cca 30% levněji, ale bez slevy. On to nedokázal pochopit. Jak to, že moje cena bez slevy je nižší, než ta se 60% slevou?
: znám to jak z pozice prodávajícího tak i kupujího. Jsem cenař-obchodník-rozpočtář. Moc dobře vím jak to funguje. A určitě nejsem ten typ, který mi tady popisuješ. Já si dokážu najít a vyhandlovat nejlepší a nejvýhodnější podmínky pro mě.
Nesnáším smlouvání o ceně a nedělám to. Nejsme na arabské tržnici. Buď cenu akceptuji nebo jdu jinam. Když mě kontaktoval jeden bývalý dodavatel poté, co jsem se od něj rozhodnul odejít s tím, že mi nabídne lepší cenu, a já jsem mu oznámil, že mi ji měl nabídnout včas, když měl ještě možnost, tak se velice divil a argumentoval přesně tak hloupě - údajně chtějí všichni smlouvat a počítá se s tím. No, všichni rozhodně nechtějí a on přišel o kšeft.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.