Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vypořádat při rozchodu?

Od: flodur® odpovědí: 8 změna:

Mám vnučku která s přítelem před 10-ti roky koupily byt 1 3 za 1,250.000,-Kč v okresním městě. Oba se podílely na koupi následovně:
Vnučka...částkou 430.000,-Kč v hotovosti - Přítel...částkou 125.000,-Kč v hotovosti
Podle smlouvy poskytla banka vnučce meziúvěr do výše 855.000,- Kč. Úvěr z důvodu mateřské dovolené splácí přítel. Vzhledem k ukončení družského vztahu přítelem, který již v tomto vztahu nechce a nehodlá pokračovat, mám následující dotaz:
V jakém poměru či procentech má přítel nárok na vyplacení z částky již umořeného úvěru, po převedení bytu do výlučného vlastnicví vnučky, s tím že zbytek dluhu bude za pomocí rodičů i sama umořovat?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Neznám spojení "družský vztah", mluvila bych o vztahu partnerském.

Bývalý partner má podle mne nárok na vstupní investici plus na polovinu (v bytě bydlel také) splátek úvěru za dobu, kdy v bytě bydlel.

iz*
hodnocení

1x

@Ray,

přečetl jste si před svými reakcemi zdejší pravidla? Tušíte, že dobrá kritika by měla obsahovat i návrh řešení? Napsat, že něco nestojí za nic, nebo že něco nemá žádnou úroveň, umí každý.

Ovšem jestli jste sem nepřišel jenom shazovat, bylo by dobré uvést i něco rozumného. A neporušovat přitom pravidla. Troufnete si na to?

ray*
hodnocení

0x

Za posledních 10 let se ceny bytů hodně zvedly, důležité bude kdo je majitelem bytu. Pokud oba, asi se chlap těžko spokojí s nějakou vstupní investicí z před 10 lety nota bene když pravděpodobně celý byt sám téměř splatil (hypo na 855000 na 10 let při současných cca 3% (před 10 lety byly nižší) vychází přibližně na 8200Kč)

Podle mne prodej bytu a vypořádání, nebo vypořádání dle odhadu současné tržní ceny bytu.

bigiw
hodnocení

0x

Nepíšete měsíční výšku splátky. Jestli je ale kolem 8000, tak:

podle mě by měl dostat max svých 125000 + polovinu všech splátek, které se zaplatily. Víc ne, koneckonců ušetřil dost na nájemném, které by jinak platil.

ray*

Anebo by si jako spolumajitel mohl nechat byt, a přítelkyni vyplatit částku 430000, sníženou o 10 let nájemného (tj výsledek bude zhruba nula nula nic)..koneckonců tam 10 let bydlela. Už vidíte jaký nesmysl jste napsal? *haha*

au1
hodnocení

0x
jen pripominam, ze pri splaceni hypotecniho uveru se mesicni splatka sklada z uroku a umoru, pokud tedy bude deleni dle vstupni investice + polovina splaceneho, je potreba vycislit, kolik je z uveru splaceno na umoru, a tuto castku podelit dvema. Urokova cast splatky zustava bance, tam nelze narokovat po nikom nic :)
ray*

Další naprostý nesmysl, dnes jsou snad nějaké skvrny na Slunci nebo co..

Autorce dotazu bych doporučil poradit se s právníkem, tato poradna skutečně nemá žádnou úroven, lidi tu píší naprosté až směšné nesmysly, možná tak jak stlouct chlívek slepicím bych se tu šel poradit ale nic víc *nene*

au1
dekuji za pozitivni reakci.Mozna az bude chtit nekdo z tazatelu prijit na buben,tak pujde rovnou za vami.Snad budete mit cas poradit,a nebudete zrovna stloukat kurnik na slepice (chlivek maji prasatka).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]