Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, měl bych dotaz ohledně darovaného domu na syna v době jeho nezletilosti a dnešní postoj k tomuto daru. Jsem 2x rozvedený, z prvního manželství mám 2 děti a z druhého 1 syna. Po narození syna v druhém manželství mě druhá manželka tak dlouho sekýrovala o přepis na nezletilého syna, až jsem toto svolil a darovací smlouva proběhla přes soud, syn byl ještě nezletilý. Toto chtěla proto , aby v případě mé smrti nemuseli vyplácet moje 2 děti z prvního manželství. Jenže během pár let jsme se rozvedli a synovi je dnes 27 let, má slušný plat , ale o dům se vůbec nestará, nic nechce zaplatit opravy, část inkasa, jsem v důchodu a toto všechno platím já, jenom vždycky za 14 dní dojede, já mu navařím, vyperu a je mě hanba mu říct, aby taky přispěl na domácnost a na opravy. Jsem v důchodu a barák jsem postavil před 30 lety, takže potřebuje opravy a já nemůžu z mých naspořlných peněz na stáří udržovat dům. Se sourozenci z mého prvního manželství se nestýká, a je si dobře vědom , že jednou barák prodá, protože je to malé město a on se svoji profesí tu nemá uplatnění. Mám tu věcné břemeno na dožití. Ke mně se chová hezky, ale je lenoch a nic ho nezajímá, jen počítače, je programátor. Žena se odstěhovala k mamince, tak je v duchu určitě potěšena , jak udělala dobře , že dosáhla svěho a barák se přepsal na jejího syna a moje děti z prvního manželství zůstanou vyděděni. Čím jsem starší a moje všechny 3 děti mám stejně rád, přál bych si tuto smlouvu stornovat a převést si barák zpět na sebe a po mě smrti at se všichni 3 spravedlivě rozdělí. Můj dotaz je, jestli je ta možnost zrušení darovací smlouvy a převést barák zpět na mě. Hlavní důvody jsou nezájem syna-majitele se o tuto nemovitost starat a investovat do oprav, vše platím já.
Děkuji za radu
Podle obč. zákoníku lze dar odvolat v těchto případech:
Odvolání daru pro nouzi
§ 2068
(1) Upadne-li dárce po darování do takové nouze, že nemá ani na nutnou výživu vlastní nebo nutnou výživu osoby, k jejíž výživě je podle zákona povinen, může dar odvolat a požadovat po obdarovaném, aby mu dar vydal zpět nebo zaplatil jeho obvyklou cenu, nanejvýš však v tom rozsahu, v jakém se dárci nedostává prostředků k uvedené výživě. Obdarovaný se může této povinnosti zprostit poskytováním toho, co je k této výživě potřeba.
(2) Obdarovaný nemá povinnost podle odstavce 1, je-li sám v obdobné nouzi jako dárce.
Odvolání daru pro nevděk
§ 2072
(1) Ublížil-li obdarovaný dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy, může dárce, neprominul-li to obdarovanému, od darovací smlouvy pro jeho nevděk odstoupit. Byl-li dar již odevzdán, má dárce právo požadovat vydání celého daru, a není-li to možné, zaplacení jeho obvyklé ceny.
(2) Odůvodňují-li to okolnosti, považuje se za nevděk vůči dárci také zjevné porušení dobrých mravů vůči osobě obdarovanému blízké.
P/ofrobnosti viz násl. §.
Musíte zvážit, zda chování syna je takové, že by bylo možno darování zrušit - obávám se, že pouhé neinvestování do majetku nepostačuje. Mohl byste po něm požadovat investice, které jste do nemovitosti vložil - ale opět jen za určitých podmínek.
Píšete, že se k vám syn chová hezky. Nemyslím, že byste tedy žalobou na zrušení dar. sml. něčeho dosáhl. Snad jen poškození rodinných vztahů. Napadá mě, jestli byste si dokázal spočítat přibližné měsíční náklady na opravy a údržbu domu. Vytvořít jakýsi "fond oprav", ze kterého byste čerpal, pokud by se něco pokazilo, případně by se našetřilo, na nějakou větší investici. A o tuto pravidelnou měsíční částku byste syna požádal. Chápu, že je vám nepříjemné syna žádat o peníze. Ale třeba ho ani nenapadlo, že v tomto směru "strádáte". Když se o něj doteď staráte (vaření, praní ...), nebude zřejmě ještě zvyklý o něco se starat. Nemusí to znamenat, že to neumí. Třeba bude stačit ho na to upozornit. Můžete mu to podat jako investici - čím zachovalejší a udržovanější dům bude, tím bude mít také větší hodnotu - pokud si myslíte, že ho plánuje v budoucnu prodat.
@hank - Vždyť ta darovací smlouva byla provedena manipulací.
Myslíte? Tazatel jasně píše "až jsem toto svolil". Byl svéprávný a pistoli mu paní asi u hlavy nedržela. Ostatně ani teď se nemusí o syna starat od vaření a uklízení až po údržbu jeho majetku. Jenže do sporu s ním zřejmě nepůjde a žalobu nepodá.
Pokud smlouvu podepsal - dokonce bez ohledu na svoje dvě další děti - holt si teď nese následky svého jednání.
A bude tak bude i spravedlivé. Ať se potom rozdělí všichni děti stejným dílem. Vždyť ta darovací smlouva byla provedena manipulací.
Tento dar byl proveden pod nátlakem bývalé manželky, dnes bych to nikdy nedovolil. Ve smlouvě například chybí poznámka, že až bude výdělečný, bude se o nemovitost pečlivě starat, a tam je jenom , že se se bude slušně chovat k rodičům, což se ke mně chová , ale co je mi to platné, když denně se o nemovitost starám, tím zvyšuji hodnotu a jednou mým dětem z prvního manželství nic nedá, nestýká se s nimi. To mě nejvíce trápí, že i v důchodu musím mu v podstatě pořád sloužit a nenechám to chátrat, když jsem si to postavil, mám k tomu citový vztah. Má své zájmy auta počítače, dobře se oblékat, bydlí v podnájmu, což mu vyhovuje a dobře ví, až tu nebudu, dům prodá , nemá zde pracovní uplatnění a koupí si jednou slušný byt za moje mozoly a moje děti z prvního manželství neuvidí ani korunu. A toto nyní těžce nesu, nemohu jet ani na dovolenou, musím opravovat střechu, přitom on mi ani nepomůže, že je programátor a to dělat nebude , když to neumí a tečka. Takže takhle to je ve skutečnosti a povídání , že se dá něco řešit a domluvit ne nedá. Na takové chování zákon nemyslí. Nejsem v nouzi, ale z důchodu když platím celé inkaso, svoje výdaje auto atd , musím chodit na brigády, abych vyšel , on to ví, ale zkrátka nepřispěje. Když mu něco vytýkám, tak mi řekne, neměli jste mi to připisovat, ale vzdát se toho nechce. Když se mu to připisovalo, byl malý a nemohl jsem vědět, že bude takový . Takže jsem se stal až do smrti otrokem svého domu ,protože v zákonech není možnost toto změnit.
Zkuste vzít darovací smlouvu a a co nejdříve dojít za právníkem, ten vám nejlépe poradí co stím. Zrušením darovací smlouvy byste mohl chybu napravit, tehdy jste moc nemyslel i na další dva syny a mohl byste zároveň hned na místě s notářem sepsat závět o vašem majetku. Takto si potom v klidu dožijete ve svém, nikdo vás nebude omezovat. Dosud jste vlastně žil v cizím domku, i když před tím byl váš.
Nechápu jedno.Komu patří nemovitost,do niž pořád investujete?Pokud synovi,tak ho nechte,ať se stará sám!Pokuid jste spoluvlastníci,Pak mu náklady účtujte!Pokud neuhradí náklady na údržbu,suďte se s ním!
JABRAKA
No - asi proto, že je to jeho majetek, který by si měl udržovat za své, ne?
Ale máte zajímavý přístup - dárce se zbaví svého majetku a ještě ho bude obdarovanému za svoje finance udržovat. To by se ledaskomu líbilo.
Chudák kluk. Pracuje, bydlí někde v podnájmu, při dnešních cenách na to padne slušná část jeho platu, asi by si i rád našetřil na nějaký vlastní byt nebo domek, což při dnešních rostoucích cenách nemovitostí a ještě se zpřísňujících podmínkách hypoték je už tak dost složité, a ted kromě vlastního nájmu a poplatků má ještě začít cpát peníze do toho vašeho baráku (v místě kde podle vašich vlastních slov nemá pracovní uplatnění). Je sice hezké, že mu jakoby "patří", když tam ve skutečnosti bydlíte vy - a asi i máte hlavní slovo vy - což je pochopitelné jste jeho otec a dům jste postavil. Ono je taky docela možné, že tam budete bydlet třeba ještě v době kdy váš syn půjde sám do důchodu. A do té doby s tím "svým majetkem" nemůže nijak nakládat, když tam žijete nemůže ho ani prodat pokud by si chtěl pořídit bydlení v místě práce, ostatně nemovitosti s takovým věcným břemenem jsou v podstatě neprodejné i kdybyste svolil. No nezávidím mu ten danajský dar.
no a ta vaše dedukce, že je lenoch protože ho (jako programátora!) zajímají jen počítače a ne vrtat se v tom vašem baráku, kde zřejmě nevidí svou budoucnost..to by asi bavilo málokoho
No já bych to viděl tak, že Vaše právo je nemovitost užívat a jeho povinnost je starat se o nemovitost, aby byla k užívání.Vlastní nemovitosti má řadu povinností.Např.nejede kotel: milý synu, je třeba opravit kotel nebo zakoupit nový.Jsi vlastník tak se starej.Ale chci říct, nejsou žádná polovičatá řešení.Pokud nebude konat, advokát, případně soud se vší parádou.Zrušení dar.sml. vidím nereálně.
Soudím, že se vám nepodaří ani přes nejlepšího právnika zrušit dar. smlouvu.
Vaše city k domu musí jít stranou, pokud máte teplo, vodu a neteče vám do postele, tak neinvestujte do domu ani korunu. Jen vy jej vylepšujete, syn vás o to nežádá. Máte důchod a chodíte ještě na brigády, tak si najměte garzonku, zbude vám i na dovolenou (pokud to bude pro vás levnější bydlení).Začněte si užívat, život je krátký.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.