Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak a čím zazdít zděř pro kouřovod

Od: zdicek odpovědí: 17 změna:

Ahojte,

potřeboval bych do díry cca 170mm zazdít zděř pro kouřovod 120mm. Čím to mám prosím zazdít? Koupil jsem si na to speciální šamotovou hmotu, zazdil, ale jak vyschla hned druhý den praskla a začíná odpadat, kouřovod se v ní hýbe a budu to muset vykuchat ven :) Potřebuji něco pevného a zároveň aby to nepraskalo při topení.

Děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Původní otvor je potřeba nejprve zmenšit pomocí kousků cihel a malty,nebo lepidla.Klasickou maltu na zdění bych omastil troškou cementu.Po zatvrdnutí znovu namáznu otvor maltou a vlepím zděř.Netopím dříve,než vše zatvrdne.

JABRAKA

hodnocení

0x
Samot nie je potrebny. Aby sa spojil, museli by ste ho vypalit. Takto je to zaschnute ostre blato. Do prieduchu az taky ziar snad nepojde.
Pouzite vapennocementovou maltou a pripadne kuskami tehal. Pre lepsiu dilataciu mozte pouzit dvojitu zder. Maltu kupite aj hotovu - univerzalna malta pre murovanie / zdeni a omietanie. Mozte / nemusite do nej pridat vodne sklo.

Raději jen vápennou maltu a před zazděním otvor a kousky cihel důkladně navlhčit!

hodnocení

0x

Šamotem opravujeme vyzdívku v kamnech, nebo v krbu, zděř zazdíváme vápennou maltou s trochou cementu a úlomky cihel. Povrch kolem zděře, pak opravíme přeštukováním.

zdicek
hodnocení

Děkuji vám moc, vidíte, co mi prodali přímo v obchodě s krby :-D

Jelikož jsem úplný lajk a opravdu tomu nerozumím vůbec, tak abych nekoupil nějakou blbinu, jak se ten pytel přesně jmenuje? Určitě bude zase více druhů. Jedná se tedy o "universální maltu"?

Zděř kolem potom chci zakrýt těmi foliemi za radiátory co se dávají, aby to odráželo teplo, myslíte, že to ta fólie zvládne? Bude to cca 30cm daleko. Jedná se o malé kamna 7kw.

jabraka*

Osobně bych nekupoval pytel omítkoviny,protože se spotřebuje jen pár deka.Kup raději stavební lepidlo,třeba toto: stavebninystastny.cz/...

případně si od známých získat lopatku vápna a hrstku cementu a maltu si namíchat.

JABRAKA

asd1

Tak jestli chceš vyhořet tak to tam dej... Stačí trhnout folii a plast pak klidně chytne.

Zazdít obyč omítací/ zdící maltou, větší díry kousky cihel, vlhčit. Nebo vápennou s trochou cementu.. Nechat tak dva dny vyschnout a až pak topit. Šamot je nesmysl, akorát tě použili na kšeft... Kvalitní obchod *zed*

asd1

Jabraka neraď absolutnímu laikovi namíchat si vápennou maltu sám. Nebo lepidlo... Půl kýble hotové omítky sežene kdekoliv od zedníka. Rady stejně kvalitní jako že letní gumy musí v zimě mít 4mm *zed*

Nevidím problém i pro laika namíchat maltu! Jen silně NEDOPORUČUJI lepidlo a maltu raději jen VÁPENNOU bez nebo s minimem cemetu!povrch pak štuk,sdk stěrka... dle vzhledu okolní stěny!

asd1

Výběr písku a taky množství vápna podle jeho kvality.. To podle mne neni pro laika až tak jednoduché... I když na zděř to je možná jedno..

Dělal jsem asi šest zděří K01 omítací/zdící a nepraská nic ani po letech, nejstarší ca 15 let staré..

trošku se opravím.když jsem nad tím přemýšlel-nejde tam již takové horko-klidně nrmální zdicí či jádrová. pokud by to bylo u topeniště pak bez cementu! Ale tady už to bude OK!

Foliu v ziadnom pripade! Je to plast kasirovany hlinikovou foliou. Minimalne to bude smrdiet.

Pokial mate problem s nevzhladnym otvorom a nechce sa Vam ho zacistovat, dajte zder 150 mm, nejaku sirsiu ruzicu 150 mm, ktora prekryje nevzhladnu skaru a dymovod napojte cez redukciu do komina 120->150 - vyzera to ako dvojplastovy valec.

Co sa malty tyka, tak univerzalne su napr. Baumit Duodur, KVK UNI malta, Prince Color K01, Weber Multiweb.

Tiez mozte pouzit klasicku "zdici maltu" 5-10 MPa.

Otvor najprv. povysavajte alebo aspon dokladne omette a navlhcite. Zavadnuti mozte povrch upravit bud filcovym hladitkom alebo nudzovo kusom rovného dreva a/alebo mierne navlhcenou kuchynskou spongiou.

jabraka*
hodnocení

0x

To ASD:

Kroutíš svá slova,abys urazil.Ale já jsem splachovací.Mě nena...

U autogum jsem jen konstatoval,ne doporučoval.A u malty?To už by musel být ale nekňuba,aby si v kyblíku nedokázal namíchat trochu malty!Hlavně si ke svému příspěvku dej smajlíka!

JABRAKA

asd1

To jen upozornění pro ostatní že tvoje rady nemůžou brát automaticky jako správné a pro tebe že nemáš radit když tomu nerozumíš. Ty gumy byly příklad kdy radíš naprostý nesmysl. Radíš že letní v zimě musí mít 4mm. Akorát ony musí mít 1,6. Trošku vedle nemyslíš? Jestli tě to na.. tak to je tvůl problém. Takhle akorát tvoje rady nikdo nebude brát vážně ani když budou dobré a vůbec sem psát nemusíš.

zdicek
hodnocení

Borci, zbytečně se tu hádáte a mě jste nedokázali poradit úplně přesně, padlo tady asi 10 názvů a typů, ale jsem opravdu lajk! Než abych se zabýval výrobou nějaké malty, kterou potřebuju na jednu díru, je pro mě opravdu lepší koupit ve zdejším UNIHOBBY jeden pytel za 150 Kč, rozmíchat, zazdít, zbytkem třeba poléčit základy plotu a zbytek vyhodit.

Fólii teda nebudu dávat kolem kouřovodu a tam to nějak zahladím omítkou, ovšem nevím kterou, jelikož už před léty tohle dělali zedníci a použili Salith P2 myslím (ten zrnitý), tak je to kolem dost popraskané a jak jsem vybíjel ven tu 170 zděř, je to kolem takové celé škaréde i od kotle, co tam před omítáním byl, tak bych to rád zatáhl, jen nechci zase něco, co bude horkem praskat.

Fólii použiju na OSB desku vzdálenou cca 30-40cm, vím, že je dělaná na 60C, ale zase je dělaná přímo za radiátor, mnohdy méně jak 5cm, krbovky budou 30-40cm, myslíte, že ani tam ne?

Děkuji a nehádejte se.

Skrze půl kbelíku koupit nějakou sr...UNIhobby za 150kč? pěkná zlodějna,když můžete stejné množství od Weberu za cca80kč nebo unverzální (zdicí i jádrová) v hornbachu za necelou polovinu 65kč.Ono stačí do googlu zadat zdicí malta a máte na výběr mraky.Jinak skrze takovou trošku zbytek vyhodíte?Pokud byste bydle poblíž a přišel za námi na stavbu tak Vám v klídku kbelík směsi dáme !A myslím že kdekoliv na stavbě ve Vašem okolí by ten trošek dali!

Těžko se radí v takové věci, protože já si maltu doma namíchám sám. Už to mám "v oku", od doby kdy jsem předělával celý dům. Jestli namíchám kýbl, nebo kolečko, je mi jedno. Prostě poznám tu konzistenci a také záleží, na co to potřebuji, jestli k zazdění čehokoli, nebo k nahazování.. Stejné je to s betonem. Podle toho na co to je, tak ho "omastím". Stavebníci vědí o čem je řeč. Když jsem náhodou donucen koupit hotovou maltu, tak si ji stejně doma pak upravím, protože kupovaná malta je většinou z bílého, ostrého písku (my jsme byli zvyklí na červený haldový písek) a tak si jí např. pro nahazování upravím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zděř do komína

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]