Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nosnost trámu spojeného latěmi z boku

Od: pavelp* odpovědí: 6 změna:

Ahoj, vrtá mi hlavou: pokoj 4x4 metry. Strop snížen pěti trámy 8cm(š)x10cm(v), délka 4m, zadlabáno do zdi a zacementováno.

Bohužel kdysi majitel neměl tak dlouhé trámy, které chtěl zasekat do zdi, takže je prodloužil až na konci (cca 50cm) stejnými 80x100 trámky, které z obou stran spojil latěmi 20x100 tak, že každá lať je přibita z boku cca 10 hřeby. Kdyby dal alespoň prodloužení střídavě na obě strany, bohužel dal jen jeden trám obráceně a 4 na stejnou stranu.

A já bych chtěl na tuhle konstrukci připevnit kazetový strop klasický se čtvercovými deskami 60x60, který bude mít odhadovanou hmotnost i s deskami nějakých klidně 300 kg (dřevotřískové desky s bílým povrchem).

Mám strach, aby mi to nespadlo na hlavu. Má někdo tušení, kolik snese takto prodloužený trámek? Kdyby tam prodloužení nebylo, tak něco okolo 130 kg uprostřed. Ale s těmi dvěmi prkny prodloužené a 10 hřebíky sťukané se to neodvažuji vůbec odhadnout.

Tedy se dá říci, že jeden trám ponese přibližně 60kg.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud se nahoře nechodí, tak to neřešte, pokud se nahoře chodí, vyměňte prkna za ocelové plocháče, např. 60mm/10mm v délce 60cm a prošroubujte závitovou tyčí průměr 8mm, na několika místech.

pavelp*
hodnocení

Nahoře je pouze kapsa 0,5m do původního stropu. Tam se určitě chodit nebude.

Ještě jsem o tom přemýšlel - pokud jsou všechny součásti v dobrém stavu, tak by to mělo vydržet. 20 hřebíků na střih (10 na každé straně) je slušná nosnost. Jediné, na čem to vše závisí, je stav těch bočních prken. Ty mají sice na krátkou vzdálenost (50cm) na svislo nosnost okolo 200kg každé, ale jen v dobrém stavu. Pokud to seschne a začne se to lámat, tak se to potenciálně rozlomí. Tedy nevím, jestli to radši nevyměnit za nějaké ocelové děrované plechy, které prošroubovat z boku do trámů.

Pro svůj klid bych to udělal, ale aby ten plech nebyl slabý. To si musíte zvážit sám, podle situace, jakou sílu použít, na kolik to zpevnit. Chce to trochu zkušenosti. Kdybych to viděl osobně, poradil bych si bez problémů. Také jsem předělal celý dům k "obrazu svému".

fik
hodnocení

2x

Ty prkna jsou právě potencionálně velký problém,jde právě o ten střih,hřebíky jsou nabité v jedné linii,prkno se rozlomí po vláknech a konstrukce se zbortí. V každém železářství koupíš konstrukční výztuže nebo stačí i blbá pásovina. Na každý trámek z obou stran pás pásoviny 10x50cm aspoň 3mm tlusté a prošroubovat závitovkami,pak to nemá problém udržet

pavelp*
hodnocení

Nějaký tip na hotový výrobek, který by šel použít? Koukal jsem na různé prodávané hotové tesařské spojky a žádná z nich nebyla delší než 20cm (třeba ceskytesar.cz/... ). Což mi taky přijde málo, rád bych tam těch aspoň 40 cm.

Je velký rozdíl, když tam naženu tu pásovinu samořezkami oproti tém závitovým tyčím skrz trám? Chápu, že hodně samořezek to může rozpraskat. Ale ty tesařské děrované pásoviny se dělají většinou na samořezky a torxové samořezky, co jdou dobře utahovat, mám doma.

Podstata toho pevného spoje je v tom, že přeplátování je dostatečně dlouhé, odpovídající síla plocháče, s ohledem na zatížení shora a sešroubování svorníky, ne nějakými vruty. A délka plocháče proto, aby se spoj nerozlomil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]