Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Udělal jsem betonovou podlahu v koupelně asi 2 na 2 metry. Pro odlehčení klenbového stropu, jsem do betonu přidal Liapor zrnitost 4-8 mm. Pod beton jsem položil polystyren isover EPS 100 celkové tl. 12cm. Po obvodu místnosti jsem dal 1 cm polystyrenu, protože v koupelně bude el. topná rohož. Vše jsem zabetonoval 5 - 5,5cm betonu.Po vyzrání beton zní dutě a při zhoupnutí celá podlaha pruží. Vypadá to jakoby byl příliž lehký beton (odlehčení díky liaporu) a nedostatečně zatížil polystyren a ten pruží což je nejvíce vidět po obvodu místnosti (asi1-2 mm). Na takovou podlahu přece nemohu položit topnou rohož, dlažbu, usadit vanu, wc a čekat co se stane. Mám vše vybourat, což bych samozřejmě nerad, použít podlahový polystyren pro vysoké zatížení a nový beton bez liaporu?
Polystyren byl položen volně na rovný beton, který tam byl původně, já jen přidal polystyren a další beton abych srovnal výšku podlahy s ostatními místnostmi. polystyren jsem však pokládal v několika vrstvách 5cm 5cm 1cm 1cm dohromady tedy 12cm. Ted si uvědomuji, že se trochu promáčkl zřejmě v každé vrstvě pod mojí hmotností když jsem ho pokládal a klečel na něm.
Já myslím, že ten polystyren měl být vcelku, to znamená z jednoho kusu. Takto nemá tu žádanou pevnost.
Díky za odpověd, ted o tom také přemýšlím, že by to bylo lepší, i když polystyren je zatěžován pouze tlakem, který je menší protože jsem použil lehčený beton a tím pádem není dostatečně zatížen, to je to o čem ted přemýšlím jako o hlavní příčině. No a hlavně co ted s tím, když zvedat kvůli výšce už nemohu.
Já myslím že je blbost že polystyren měl být vcelku.Byť není problém aby udělali desku 2m2 ale na zakázku extra a stálo by to pak několikanásobně víc! Běžnný a standartní rozměr je 50x100cm!Tím to není. Spíše tlouštkou betonu s liaporem a pak dilatací u stěn-v tak malé ploše je zbytečně 1cm na každé straně! Běžně stačí na normální místnosti jen 5mm mirelon okolo stěn .
diesel® - nemyslel jsem celou plochu, ale vcelku 10, nebo 12cm desky a ne po vrstvách. A položit na pevnou plochu. Pak zabetonovat.
Zgd- sry,spletl jsem se ale to stejně nehraje roli, zda je to 2 nebo 4m2.Prostě ta dilatace na takovou malou plochu je extrémní!
Ferax-píše polystyren celkové tl 12cm, a pže se dělají jen určené tloušťky tak mi z toho vyplynulko že použil polyš 12cm tlustý!
Jinak běžně se pod podlahovku dávají 2 vrstvy polyše.např v jedno penzionu který jsme stavěli se dával do patra 6cm polyš EPS100Z (jestli je od Isower,Bachl,Rapol ... je úplně jedno důležité je to EPS 100 Z!) a na to přišla ještě vrstva 2,5 cm s šedivou fólií do kterého se pak chytali hadice-trubky podlahovky a na to pak beton tl 7-10cm .
Díky za názor. Nepomohlo by třeba beton na několika místech prorazit vybrat polystyren až na tvrdý podklad 10 na 10 cm a to zabetonovat, že by na tom betonová deska seděla.
To není špatnej nápad, udělat na několika místech podpůrné můstky. Ty zabrání prohybu vrchní vrstvy opřením o spodní beton. Pokud se ovšem neprohýbá i ten spodní.
Díky všem za odpovědi. Spodní beton se neprohýbá. Neustále však nad tím přemýšlím a jako nejlepší řešení mi připadá to celé vybourat než to nějak lepit bez záruky výsledku, přeci jsou to "jen" 4m2, což není zase tolik, i když s tím bude práce a snad nepoškodím potrubí vespod.
Ještě asi počkám co poradí ostatní. Ted už tomu však trochu nedůvěřuji, i když jsem nic takového předtím ještě neviděl a zeptám se co si myslíte jak tomu zabránit při případné druhé betonáži? Polystyren v jedné vrstvě tl. 12cm, nebo nechat původní polystyren, pokud ho nerozbiji? Betonem bez liaporu a ještě jednou kontrola jestli polystyren sedí rovně na podkladu? Osobně si myslím, že celý problém vznikl lehký beton na lehkém polystyrenu jak píše dylin.
Až to vykopete, udělejte rovný beton, nepoužívejte ten keramzit, položte tvrzený polystyren v takové síle, aby na něj bylo možno dát dostatečnou sílu betonu. Řekněme 7cm a aby bylo docíleno žádané výšky podlahy. Když tam nebude nic dalšího, věřte, že podlaha bude pevná. Problém vám tam dělal ten liapor. Ten tvrzený polystyren vám podlahu prohýbat nebude.
Rozbít se to dá i později.Položil bych na beton topnou rohož a přikryl sádrovláknito deskou.na ni vinyl podlahu.Dokola zatěsnil silikonem,na to krycí lištu.myslím,že to bude fungovat,i když to trochu pruží.
JABRAKA
Pokud je beton soudržný, neřešil bych to a koupelnu dodělal. Při napojení armatur bych bral v úvahu, že podlaha bude i několik let sedat, tak aby něco neviselo na trubce.
Díky za odpověd. Beton soudržný je, jen aby pod zatížením časem nepraskl třeba pod vanou nebo wc, když je v něm liapor a ještě polystyren pod ním pruží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.