Nejste přihlášen/a.
Skoro máte pravdu, jen vám to poopravím...
Předpokládám, že při pohledu na zásuvku bude vlevo zapojena fáze (černý kabel), zemnící drát (žlutý) bude zapojen na kolík a klenbou se propojí na pravou zdířku, kde by měl být chybějí modrý kabel?
Mikihans - Vy jste si stoprocentně jistý, že má tazatel na žlutém drátě nulák ? Já bych na to nespoléhal, je to trochu neobvyklá barva. Kdo ví, kdo to zapojoval. Vaše dálková rada bez znalosti místního stavu může být vražedná (doslova).
Když budeme předpokládat, že v stávajícím kabelu je fáze v černém vodiči, pracovní nula (zároveň ochranný) bývala zelená, pak je to jak je zde už zmíněno. Černý vodič vlevo, žlutý (žlutozelený) přes kolík pak vpravo. Je to postaru ochrana nulováním, která se v nových instalacích již nepoužívá. Připojení zásuvek a svítidel, se provádí třemi vodiči.
Vlevo srdce,vlevo fáze a pak tě nic nerozháže.V pravo přes kolík nulák.-u dvou vodičů. - stojím před zásuvkou čelem.
No, to jsem se taky setkal s tím, že byly zásuvky "naštorc". Jak někoho napadne zasádrovat krabice tak blbě, to hlava nebere.
Řadu let jsem dělal elektromontéra u ČEZu, montovali jsme pro energetický dispečink měřící a signalizační techniku v elektrárnách a rozvodnách. Zařízení byla umístěná v tak zvaných USE skříních. V těch skříních byl úplně dole plochý rozvaděč s dvěma jističi a dvojzásuvkou. Všechny tyto zásuvky i jističe byly naležeto! Nikomu to nevadilo. Byl to schválený a mnoho desetiletí vyráběný výrobek.
Dovedu si představit potřebu zásuvky s kolíkem dole,třeba krátkou šňůru... V takovém případě bych ale otočil celou zásuvku,takže z mého pohledu by fáze byla vpravo,Pokud by zbytek zásuvek byl namontován standardně,byla by tato otočená chybou?
A ještě,pokud by Vernonův popletený elektrikář takto zapojil celý byt,mohlo by to tak být...?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.