Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojeni zásuvek

Od: festr® odpovědí: 9 změna:
Dobrý den mám dotaz ohledně zapojeni zasuvek v místnosti,dělám celou místnost novou a i nové kabely ke všem zasuvkam,v prívodní krabičce mám jen po starších rozvodech dva kabely hnědá fáze azelenozluty do této jsem navedl ze vsech novou 3x2,5 nové kabely,otázka zní mám klasicky všechny zásuvky zapojit na tři kabely a až v krabici propojit nulaky modré s zelenozlutyma a nebo v každé zásuvce proklemovat nulak se zemnicim kolikem? Děkuji snad jsem.to napsal trochu pochopitelne

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jsou v podstatě 2 možnosti. Zapojit nové zásuvky podle starého předpisu dvoudrátově, to znamená zapojit zelenožlutý jako PEN (v zásuvce na kolík a propojit na dutinku vpravo) a modrý drát na obou koncích dočasně ignorovat (do celkové rekonstrukce), nebo rozdělit PEN (zelenožlutý) v krabičce na PE a N a dál do zásuvek pokračovat třídrátově. V zásuvkách zapojíte všechny 3 dráty na příslušné svorky. V žádném případě už tam ale nesmíte znova spojit zelenožlutý s modrým. Vzhledem k tomu, že kvůli dvoudrátovému přívodu do krabičky stejně nemůžete použít chránič, vyjde to prakticky na stejno.

Ale pokud to zapojí rovnou třídrátově, odpadne mu nutnost přepojovat všechny zásuvky až bude jednou dělat nový přívod do krabičky.

hodnocení

0x

Když už máte kabely natažené, připojte zásuvky třívodičově, ale v přívodu musíte zelenožlutý a světlemodrý vodič dát na jednu svorku se stávajícím zelenožlutým. Dejte pozor, abyste nespojil případný hliník s mědí dohromady, lze pouze pomocí svorkovnice. V případě rekonstrukce celé instalace, pak zelenožlutý a modrý vodič rozdělíte.

hodnocení

Děkuji také jsem.s tím tak počítal díky za utvrzení v mé myšlence

Stávající instalace může fungovat do celkové rekonstukce. Podle nynějších norem už se ochrana nulováním nepoužívá. Ochranný vodič a pracovní nula jsou oddělené.

hodnocení

Určitě s tím do budoucna počítám ale dělám vnitrky tedkon,stavajici el mám vedenou vwnkem tudíž pak počítám že to udělám i tak

111®
hodnocení

0x

udělejte to pořádně a přitáhněte i do krabice 3x2,5 , jinak je to v obou případech fušeřina. Ten druhý případ propjit v zásuvkách v žádném případě..prostě, je-li do zásuvky přívod 3x2,5, měl by být až z rozvaděče!

hodnocení

Zdravím díky za pripominku ale proč fusarina? Tu elektřinu dělali cca před 15lety je v mědi a co jsem četl tak.je podle norem v pořádku,nebo to není tak?
111®

jestliže někdy rozdělíte PEN na PE+N, nepřichází v úvahu je opět spojit, což by hrozilo v případě propojení v zásuvkách. V krabicije to ještě jakž takž přijatelné, ale není to optimální

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]