Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vafky - ovládání teploty

Od: qwert odpovědí: 7 změna:
Dobrý večer,
Přestěhovali jsem se do pronájmu do Brna a máme v pokoji vytápění pomocí vafek. Bez problému jsem je pustil, ale mám problém s ovládáním teploty. Když se dívám na plamínek/plamen, přijde mi, že wafky mají jen dva stupně vytápění. Buďto hoří hodně anebo je tam jen věčný plamínek. (Buďto mám povolenou pojistku na ovladači teploty nebo ne).
Chápu dobře, že vafky si samy regulují "velikost ohínku"? Takže když si nastavím stupeň 1 na noc, tak tam nebude permanentě stejná velikost ohně, ale pomocí nějakého čidla se bude pouze dotápět aby se držela stálá teplota? Takže třeba oheň bude hořet jen například 30% času?
Plus nemáte nějaké tipy jak být ekonomický šetrný? Kromě nízké teploty, jestli se třeba vyplatí i vypínat věčný plamínek a vafky před každým vytápěním nastartovat (když napřiklad odjedeme na víkend pryč) nebo je levnější držet věčný plamínek přes celou zimu. A klidně jakékoli další rady pokud existují :)
Moc děkuji a přeji pěkný zbytek večera.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Kamna hoří pořád stejným plamenem.Kolečkem se nastavuje teplota,při které kamna vypnou.Kamna jsou ovládána termostatem ,který po dosažení vámi zvolené teploty vypne plamen a po poklesu opět zapne.Protože kolečko není cejchováno ve stupních,ale jenom 1,2,3...,musíte vypozorovat,jaká teplota vám vyhovuje a podle toho nastavit kolečko.

doplněno 24.10.18 22:56:

Věčný plamínek bych na víkend nevypínal,kvůli 2 dnům,hlavně ne v zimě,stačí stáhnout kolečko na minimum,on ten plamínek vlastně taky trochu "hřeje" a navíc,když bude větší zima venku,dům vymrzne a o to víc budete potřebovat tepla na znovuvytopení.Vypínání by snad mělo význam,při delším opuštění bytu,když venku nejsou ještě příliš nízké teploty.

hodnocení

3x

Jak už psali kolegové, tenhle druh topidla buď naplno hoří, nebo nehoří vůbec. Když teplota dosáhne výšky, nastavené termostatem (je umístěn uvnitř topidla, jeho součástí je i ovládací kolečko), plamen zhasne. Když následně teplota v místnosti klesne, hořák se zase zapálí a cyklus se opakuje. Dochází tak sice k určitému kolísání teploty v místnosti, ale je zanedbatelné a pravděpodobně si toho ani nevšimnete. Zapalovací plamínek určitě nevypínejte ani při delší nepřítomnosti. Místnost příjemně temperuje i v době, kdy je sychravo, ale topit ještě není potřeba, v zimě pak brání přílišnému prochladnutí místnosti. Já ho zapaluju vždycky na podzim, když začne být doma nevlídno a zhasínám ho až někdy na jaře (podle počasí).

Jo, a nejsou to "vafky", ale "WAWky". Ani to ale není správný název, i když se běžně používá. Je to název německé (?) firmy, která tato topidla původně vyráběla. Podobně, jako se ohřívači vody říká "karma" a vysavači "lux" (výrobce "elektrolux")

Mimochodem, topení tímto způsobem (topidlo vaw) je značně neekonomické, proto se už moc nepoužívají.

Ale používají. Mám jich v domě cca 70 kusů a při rekonstrukcích bytů měním staré typy (např. "gamat 400") za nové ("gamat 461", případně za český výrobek "beta 3" od výrobce "Karma"). Samozřejmě při stavbě nového domu bych zvolil jiný způsob vytápění, ale ve stávajících domech je to jednen z nejlepších způsobů. Ne všude se dá instalovat kondenzační kotel.

Proč by mělo být topení těmito topidly neekonomické? Zatopím si kdy chci, kde chci a jak moc chci. Nejsem závislý na nějaké "topné sezóně". Ztráty jsou minimální (třeba proti dálkovému topení).

OK, myslel jsem hlavně na ty staré modely. Bylo výhodnější etážové topení, než mít pod každým oknem vawky.

Ferax, možná provoz není úplně ekonomický, protože vidím, jak se chvěje vzduch nad komínkem za oknem, jak spousta horkého vzduchu jde ven. Ale když nepotřebuji teplo v celém bytě, ale jen v jedné místnosti, nemusí etážové topení nahřívat velké množství vody, která v systému je.

Já si myslím, že tazatel zaměňuje věčný plamínek za řadu hořáků. Plamínek se nemění, je stále stejný. Hořáky se zapínají a vypínají automaticky, když vzduch dosáhne určité teploty. Nehoří stále. ;) To chce klid, časem na to příjdete a vylepšíte čas, po který je ekonomičtější kamna ztlumit nebo nechat na hodně nízký výkon. Případně nechat pouze plamínek.

hodnocení

2x

Na wafkach sa nastavuje len teplota pre vytápanu miestnosť jednotlivými stupňami. Prietok plynu sa nereguluje,čiže buď horí alebo nie.Večný plamienok má určitú spotrebu,no zanedbateľnú,ja mám doma na kotli cca 1 m3 na mesiac.Tak ako píšete,tak to čidlo slúži na udržiane nastavenej teploty,dotápať to bude plným plameňom,ako dlho závisi na úniku tepla a nastavenej teploty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vafky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]