Nejste přihlášen/a.
Ahoj kutilové, blíží se zima a já jdu za Vámi s dotazem. Máme starší baráček, nezateplený, pouze plastová okna. Máme tu starší plynový kotel Gasex 24, topení taktéž staré, dvojdeskové se starými ventily. Babča před námi využívala samotížný systém. Já nechal namontovat oběhové čerpadlo se svým termostatem na trubce topení a pokojový termostat, otevřená expanzka na půdě zůstala. Vytápím pouze spodek. Teď k dotazu, stále bojuji s nastavením teplot, na kotlu mám nastaveno 60°C, na jakou teplotu nastavit spínaní oběhového čerpadla?
Předem upozorňuji, že jsem celou dobu bydlel v paneláku, kde jsem jen otočil kolečkem a bylo.
Nemám s čím porovnávat, topil jsem jednu zimu, cca 25tis prototopeno...plyn využíván pouze na topení.
Předem děkuji
Oběhové čerpadlo by mělo běhat při chodu kotle. Někdy se připojuje přes časový spínač, aby po vypnutí kotle ještě nějakou dobu běželo (dokud je topení teplé) Čepadlo nemůžete ovládat termostatem, protože byste nedocílil rovnoměrné teploty vytápění.
Já mám teplotu na kotli nastaveno na 70°C (+/-), kdy sepnne čerpadlo. Vypnutí je nastaveno na 55°C (+/-). Na 90°C jsem nastavil alarm kotle, kdy se začně chladit hulákat a přivolá obsluhu. Jakmile kotel dotopí, ochladne, čerpadlo se vypne.
chod čerpadla poznáte, že vrčí (slabě) vibruje. Nebo kontrolkou, to ale zjistíte, zdali do čerpadle jde proud, nikoliv zdali funguje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.