Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,poprosil bych o názor na zapojení kotle,jestli by to takto mohlo být.Přikládám fotku návrhu.Kotel viadrus U26,předělaný na automat,bojler dražice 200L,menší starší domek cca 14 radiátorů.Řídící jednotka bude ovládat čerpadlo na topení(černé) a červené čerpadlo na zpátečce od bojleru.Trubky na kotlovém okruhu jsou 5/4",zbytek 28mm měď,pak 22,18 a nakonec 15mm.Jedná se mi o to,jestli může být sestava takto,nebo radši vsadit čerpadlo bojleru (červené) do krátkého okruhu,s tím,že by muselo jet pořád,aby mi jako vypnuté nebrzdilo krátký okruh..Pokud bych měl čerpadlo bokem,tak jako na fotce,tak když by se bojler nahřál,jednotka by čerpadlo vypla a nic by mi vypnuté čerpadlo nebrzdilo.
děkuji za názory
Nebo jak jsem psal výše,vsadit čerpadlo do krátkého okruhu,ale jelo by pořád.
Čerpadlo v malém okruhu není potřeba, kotel se o pohyb vody postará sám. Myslím, že tak jak je první obrázek by to mohlo chodit, jen bych asi "přiškrtil" okruh k bojleru, aby nestrhával moc topnou vodu, nebo bych bojler připojil do systému, jako radiátor, ale bez samostatného čerpadla. Ohřev topení pak vyladit i pomocí termoventilů.
Řídící jednotka by měla ovládat čtyřcestný ventil a čerpalo topné vody by mělo běhat zároveň s kotlem, popř. by mohlo být připojeno přes časák, který ještě po vypnutí kotle nějakou dobu podrží čerpadlo v chodu, než vychladne voda.
To ale nic nemění na tom, že automatika by měla řídit čtyřcestný ventil, jinak by to nemělo žádaný efekt.
Pokud se čtyřcestným venilem nereguluje, je v obvodu zbytečný, jeho funkce spočívá v rychlém ohřívání topné vody v kotli při zavřeném ventilu (malý okruh) a postupném automatickém otvírání ventilu a pouštění ohřáté vody do systému a následně díky venkovnímu čidlu a čidlu na topné vodě, udržuje pomocí regulátoru, nastavení žádané teploty vody. O čerpadle jsem již zde psal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.