Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Družstevní byt společném vlastnictví

Od: pavlos® odpovědí: 2 změna:

Prosím,vlastním dr.byt zatím ho nemam v os. vlast. dostal jsem ho v trvání manželství,podíl v družstvu je psán jen na mě,chtěl bych aby byl psán taky na manželku.nevím co by bylo s bytem kdybych umřel.jak mam postupovat?A komu by byt připadl,kdyby jsme umřeli oba.já děti nemam manželka má 2 dcery už dospělé,jsou vdané a trvalý pobyt mají jinde,jak to udělat aby př.byt dostaly ony.děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

žádný odborník*sok*

lidka*
hodnocení

0x

Zdravím pavlosi - veselý sněhuláčku! Chce to trošičku trpělivosti, odborníci jsou většinou ještě v zaměstnání. :) Ale já myslím, že nic nehrozí, protože Vy nemáte vlastní děti a tudíž po Vás může dědit pouze manželka. I když jste družstevní byt - jak píšete - dostal v trvání manželství - byl to asi dar a nebo dědictví, ne? Tak já bych podle mého názoru toto vůbec neřešila. A kdyby náhodou manželka zemřela dřív ( o tomhle se mi špatně píše, ale je dobré to řešit včas), tak Vy můžete napsat závět a odkázat byt, který už bude pravděpodobně v osobním vlastnictví, dcerám. I když bych doporučila odkázat to jedné s tím, že druhé dceři vyplatí poloviční podíl - případně by se hodnota poloviny bytu kompenzovala jiným majetkem, pokud ještě bude. Jinak to lze také darovat ještě za života a pro Vás si nechat zřídit věcné břemeno na dožití. Záleží na tom, co bude třeba z daňového hlediska výhodnější. Ale jistě se k tomu Vašemu dotazu ještě někdo vyjádří a nebo doplní. Takže hezké odpoledne a ještě pro oba hodně spokojených let! *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]