Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy užít CYKY hněd-mod-zž a kdy čer-mod-zž?

Od: boban® odpovědí: 19 změna:

Mluvím o normálních elektroinstalacích v bytech, domech. Nejčastější je CYKY hnědá-modrá-zelenožlutá, v jakých případech se užívá CYKY černá-modrá-zelenožlutá?

díky

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Ve stejných případech. Ale už jsem takový (nový) kabel CYKY-J 3x s černým vodičem pár let neviděl.
hodnocení

@mikihans

tak to tedy nevím, proč se neyrábí jen jeden druh, třeba ten s hnědou izolací, nějaký důvod to musí mít...*zmateny*

Jestli se pořád vyrábí (jak říkám, dlouho jsem ho neviděl), je barva stejně jedno. Černá, hnědá a šedá jsou barvy pro označení fázových vodičů, jejich pořadí ani konkrétní použití barvy není ničím dané.

Ono pořadí danné je, dříve platilo černá, hnědá, šedá. Dnes, hnědá, černá, šedá, z toho vyplývá, že první fázový vodič je hnědý a tak, u jednofázového vedení je v kabelu vždy hnědý vodič, pokud se nejedná o kabel ze starších zásob. Pokud se nepletu, tak jako první fázi černou, používá akorát Pražská energetika. To je , ale výrobce, u koncového uživatele by měla být první hnědá.

hodnocení

3x

Hnědá, černá a šedá jsou zcela rovnocené barvy pro fázové vodiče. Ještě před pár lety se v kabelech vyskytovala téměř výhradně černá, dnes je to hnědá. Samotnou šedou jsem v 3 vodičových kabelech zatím ještě neviděl.

On se v podstatě jeden druh vyrábí, už pár let je to hnědá. Pokud narazíte na kabel s černou fází, bude to pravděpodobně ze starých zásob.

hodnocení

2x

Černá, světle modrá a šedá jsou barvy pro fázové vodiče. Pro zajímavost, označení sběrnic v rozvodnách je oranžovou barvou všechny tři fáze, s černými pruhy, označujícími jednotlivé fáze.

doplněno 22.10.18 17:16:

Ještě jednou omluva, stane se, ale horší by to bylo při práci, zaměnit takhle barvy. Samozřejmě hnědá. To je tak, když člověk myslí najednou na pět věcí.

"Černá, světle modrá a šedá jsou barvy pro fázové vodiče"

*sok* Proboha, to jste vzal kde? *ee*

Ano, měl byste pravdu, kdyby se psal rok někdy kolem 1960, ale to byly fáze černá, červená a modrá.

Jako opravdu světle modrá fázový vodič, spíš nulový,ne?

Vidím, že omdlíváme hrůzou dva *smich*

Jinak stačí se podívat na ČSN 33 0165, tam je to jasně dané

hodnocení

@ferax

buďto je to překlep a mělo tam být hnědá, nebo se kolega ferax setkal s něčím takovým

in-el.cz/...

Na tomto místě si můžeme říci, že jsme zřejmě byli jednou z mála zemí, která zásady barevného značení přijaté na mezinárodní úrovni přijala nejen do svých norem, ale i do své praxe téměř bezezbytku. To bylo poznat takřka ihned po sametové revoluci, když se k nám začaly dodávat stroje z vyspělé ciziny. Najednou jsme zjistili, že modrá barva není vlastně barvou středního (podle staronové terminologie nulového) vodiče, ale že se jedná o barvu fázového vodiče. K tomu, aby toto značení mohlo být použito, se využilo nenápadného ustanovení, spíše výjimky, v evropské normě EN 60446 (která je totožná s mezinárodní, tedy celosvětovou normou IEC 60446), totiž, že pokud žíla vícežilového kabelu označená světlemodrou barvou není použita jako neutrální nebo střední (nulový) vodič, může být tato žíla použita i pro jiné účely (ne však jako ochranný vodič)

Samozřejmě hnědá, nevím jak jsem se mohl překlepnout. OK, sorry. Až mě polil pot. Už jsem byl myšlenkami jinde.

Tak jsem si přečetl článek z odkazu "bobana" a doteď mi běhá mráz po zádech. Navrhuju zrušit veškeré barevné značení, všechny dráty by měly být stejné (třeba fialové do šeda). Pak by se nemohlo stát, že bych si dráty spletl a že mě to někde přizabije jenom proto, že jsou elektrikáři v jiném okrese zvyklí na jiné značení. Prostě by mě to přinutilo si všechny dráty odzkoušet (což bych ostatně měl dělat stejně).

magdon® - někteří lidé se stejně barvami nevzrušují. Tak jako kdysi můj tchán, na zeleném drátu měl fázi a bylo mu to jedno. Já jsem mu pak něco opravoval v garáži a "koupil" jsem jednu ani jsem nevěděl jak. Všichni kolem byli zděšeni a on se tomu smál, jak jsem odskočil.

slavo*

Viděl jsem pro silový vodič i červenou.

Dané jsou pouze dvě barvy a to modrá a zelenožlutá která se nesmí použít pro fázi.

Jinak si myslím, že jakákoliv jiná barva je povolena.

Červená barva je ve stejnosměrné soustavě, spolu s tmavě modrou.

Slavo - Nikoliv, nejsou předepsané jen 2 barvy. Co jste někde viděl je jedna věc, co říkají závazné předpisy (které se holt občas nedodržují) je věc druhá. Červená barva je vyhrazena pro zcela jiné účely (+ pól u stejnosměrných rozvodů)

@magdon: nikoli. Pro bytové rozvody se stanovu černá, hnědá nebo šedá. Zpravidla se v celém bytě vyskytuje jen jedna. Všechny tři se vyskytují u trojfázového vedení (ale jen podle novějších norem).

pletiplot® - nemáte pravdu, např. pro připojení schodišťáků se používá kabel, který může obsahovat všechny tři barvy. Pro přívod k vypínači kabel např. černá a šedá, nebo černá a hnědá.

@ferax: shodišťák není úplně běžně v každé domácnosti, ale máte pravdu, tam se to odlišuje takto. Z elektrického hlediska jsou oba kabely na schodišťáku nebo i k obyčejnému vypínači fáze.

pletiplot® - pokud máte např. průchozí místnosti, nebo chodby jsou schodišťáky úplně běžné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]