Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypnuté HDO

Od: rumicek® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, přestal nám fungovat stykač HDO, tak jsem jej vymontoval a dráty propojil. Na HDO je připojeno elektrické topení a klimatizace (teď s ní ráno a večer topíme v zimní zahradě.) Rozdíl v ceně elektřiny VT a NT je zanedbatelný. Myslíte, že bude PRE nějak analyzovat spotřebu a vystartuje na nás?

Děkuji za názory

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

matesj
hodnocení

3x
Spotřeba nehraje roli...jen revize v připadě havárie,požáru,znovu připojení...

hodnocení

3x

Určitě nebude! Teďka je to ve Váš neprospěch...

berger*
hodnocení

2x

Co vlastně dělá ten stykač? Blokuje topení? Takže tím,že se "porouchal" a Vy jste to proklemoval,jste dosáhl toho,že topení jede kdykoliv,nejen v době NT? Takže jste vyřešil vlastně problém s kolísáním teploty v době VT,to není špatné. Pokud máte topenářskou sazbu,rozdíl v kWh je tak 9 haléřů,zanedbatelné. Jen si myslím,že v podmínkách sazby máte,že spotřebiče s velkou spotřebou musí být blokované. Už proto bych se asi snažil co nejdříve ten stykač zprovoznit,ono mít el.topení a přijít o topenářskou sazbu asi za to nestojí...

hodnocení

To máte pravdu. Nějak vymyslím, aby klimatizace v létě běžela furt, ale v zimě topení spínalo HDO.

berger*

Jak máte vymyšlené to topení? Já si na baráku vymyslel elektrokotel,mám to propojené s krbovkama s výměníkem. A v záloze mám natahané zvlášť zásuvky pro přímotopy,každý přímotop zvlášť jistič. Pokud to máte podobně,řešil bych to odpojením toho jednoho přímotopu od stykače a na něj bych pověsil klimu. To už by šlo,ne?

hodnocení

Máme třífázový kotel, který postupně zapojuje tři tělesa podle potřeby. Jenže obsahuje nějakou elektroniku, že nehřeje, když mu seberu jednu fázi.

zakus*
hodnocení

2x

Nevím jak to máte přesně zapojené (1f, 3f), ale při náhradě vadného stykače použijte stykač RSI 20-20-A230-M (popř. 3f RSI-25-40-A230-M), které lze manuálně přepnout.

hodnocení

Bohužel nepoužitelné. Když relé manuálně zapnu, tak první signál HDO jej přepne do AUTO. Takže nic.

vernon
hodnocení

1x
Jáák odmontoval?!
Do toho přece nesmíš zasahovat! První elektrikář, nebo přímo pracovník PRE až bude sjednávat nápravu, tě napráší...

A proč by nemohl? Stykač HDO na rozdíl od přijímače HDO není v uživatelsky nepřístupné části rozvodu. Takže propojení napřímo teoreticky nemůže nikomu vadit.

hodnocení

1x

Jestli se nepletu, ten stykač je pod plombou a s porušením plomby můžete mít velký problém. Nejsem si úplně jist, ale myslím, že ČEZ toto považuje dnes za trestný čin. Ale berte to s rezervou.

Pod plombou je přijímač, ne stykač. V činžáku, kde bydlím, je přijímač v hlavním rozvaděči v přízemí, pod plombou, stykač mám v bytě v bytovém rozvaděči, bez plomby.

Ano, relé je v neplompované části, tak nevidím žádný problém, jen že se budu zbytečně okrádat k vůli pár korunám za nový stykač či relé.

Mám pocit, že mnoho lidí tu nemá s tímto žádnou životní zkušenost a proto dělá z komára velblouda...

hodnocení

0x

Ano, takové analýzy si dodavatelé dělají. Před pár lety jsem kamarádovi poradil, aby si veškerou činnost spotřebičů s vekou spotřebou plánoval na dobu nízkého tarifu. Během dalšího zúčtovacího období mu rapidně klesla částka za elektřinu a do měsíce po vyúčtování tam měl kontrolu, zda elektřinu nekrade. Odtáhli pochopitelně s dlouhým nosem.

doplněno 21.10.18 14:35:

Jaký je problém za pár kaček koupit nový stykač, nainstalovat a není co řešit*poctar*

Ale tam se jednalo o úsporu, tam kde bude větší spotřeba, tak ta jim určitě vadit nebude!

hodnocení

Zalíbila se nám nevypínaná elektřina. Klimatizaci máme připojenu k elektrickému topení (jinak by se musela sekat elektrika) a vypínání klimatizace v poledne byla dost otrava.

hodnocení

Děkuji všem za rady. Udělám to tak, že osadím stykač HDO a na léto jej budu přepínačem signálu HDO vyřazovat.

berger*

Rumíčku,teď jsem tu měl revizáka,dodělával mi rozvaděč a psal revizní zprávu pro tu topenářskou sazbu. Zeptal jsem se ho. Samozřejmě to pojal tak,že mluvím o sobě.Řekl mi,že on ty stykače zapojí,ať si je pak klidně překlemuji,zná to z praxe a neví o tom,že by to čez řešil. Prý by to poznat mohli,ale nedělají to. Takže,ofic se to nesmí,ze života- běžně se to prý dělá...*smich*

hodnocení

@berger: děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]