Ahoj, mám možná pitomý dotaz, tak se nezlobte. Nejsem vůbec zběhlá v elektru.Měla jsem v pokoji obyčejný lustr (bílou papírovou kouli) a v ní několik měsíců starou, bílou LED žárovku. Po usnutí mívám paralýzy (možná někdo ví, o co se jedná). Ten večer jsem měla taky jednu docela hnusnou... Probudím se, kolem mě tma a jak jsem byla v takovém špatném psychickém rozpoložení, dívám se (ležíc na posteli) směrem z okna abych se uklidnila, najednou vidím, jak lustr jedenkrát blikl jasným bleděmodrým světlem.Trochu zvláštní bylo, že světlo neprošlo stěnou papírové koule do pokoje, ale drželo se jen v té kouli. Dost mě to vyděsilo. Nikdy předtím ani potom se mi to nestalo.Z jednoho zdroje vím, že je to prý možné, ale chtěla bych mít jistotu. Stalo se vám to někdy?Mockrát děkuji a snad mě nebudete mít za hlupáka, vážně se v tom nevyznám.
LED je polovodič, u kterého při průchodu proudem přes polovodičový přechod dochází k emisi fotonů (tedy nikoliv k výboji a nikoliv v plynu), tj. ke svícení. Barva světla záleží na materiálu toho přechodu. Bílé LED jsou specifické tím, že se jedná o polovodičový přechod emitující modré světlo, tento je překryt (uvnitř LED) žlutým luminoforem a tím je dosaženo bílého světla. Tím je také dáno, že světlo z bílých LED diod obsahuje modrou složku, za normálních okolností ji však ve světelném spektru nevidíme, což ovšem neznamená, že ji nevnímáme či na nás nemůže působit.
Jelikož LED diodě k rozsvícení postačuje malý proud (intenzita svitu je závislá na velikosti proudu), může u LED světelných zdrojů docházet ke slabému svícení i při vypnutém vypínači. A to buďto vlivem indukovaného napětí či kapacitních vazeb v kabelech, nebo vlivem orientačních signálek ve vypínačích.
Neměla jsem na mysli nic nadpřirozeného, i když to tak asi vyznělo. Kdyby blikl bíle, nebudu to řešit, ale ta barva mi přišla podivná. Lustr jsem neviděla periferně, měla jsem ho skoro v přímé linii s oknem, proto ten detailní popis
Jen vysvětlím pojem "výbojkový". V led diodě (led čipu) uvnitř dochází k miniaturnímu výboji v plynu, tedy světlo nevzniká rozžhavením např. wolframového vlákna. Také energie potřebná na nesprávně řečeno "rozsvícení" je u ledek pětkrát až šestkrát menší než u klasické wolframové "drátové" žárovky. Proto stačí menší indukce z vedlejšího kabelu a ledka problikne.
olinl - Pletete si pojmy. Přečtěte si něco o LED diodách a o výbojkách. To totiž zdaleka není totéž. Jediné, co mají společné je, že dokážou svítit. Jinak je mezi nimi rozdíl asi jako mezi koloběžkou a helikoptérou.
Život je tak barevný a různý, že je dobře naučit se neprožívat maličkosti, které za pár minut budou neplatné, nic neznamenají. Zamýšlej se a řeš věci, které tvůj život ovlivní. Soustřeď se na věci, které ti život obohatí, zkrásní, zpříjemní. Pak budeš na světě rád a s tebou všichni, koho máš rád.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.