Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chci se zeptat, čím čistíte elektroniku a PC komponenty (klávesnice/myš/LCD...) od prachu nebo mastnoty?
Existují nějaké speciální utěrky na výše zmíněné?
Díky za odpověďi. Měl jsem spíše namysli, zda existují nějaké vlhčené ubrousky na tento účel ![]()
Štětec, vlhký hadr, jar. Naprosto dostačující.
Pokud lezu do bedny, tak samozřejmě jenom štětec a vysavač.
S tím Jarem opatrně. Klávesnice, plechy, plasty a sklo ano, ale na elektrické desky nee
A pokud už něčím vlhkým saháte do PC, používejte nejlépe deionizovanou vodu. Taky bacha na líh a podobná zvěrstva. Vhodný je třeba isopropylalkohol.
A hlavně ty tablety nedávejte do myčky, nejsou tablety jako tablety ![]()
Štětec, stlačený vzduch, vysavač a na odolné nánosy zubní kartáček (soft). Nejčastěji sahám po štětci, používám celkem 3, každý s jiným chlupem. Stlačený vzduch je povinnost mít doma, ten je nejlepší na drobečky v klávesnici. A vysavač mám takový malý s plastovou hubkou, je to takovej prcek uřvanej, ale saje jako ďas. Dobrý tah vysavače je výborný k odsátí prachu při použití štětce, stačí dát hubku poblíž štětce a saje prach ze vzduchu.
Dobrý den, prachovka, utěrka, antistatická prachovka či utěrka (než ji vyperete - potom už je to běžný hadřík), jemný štětec, hadřík namočený v jarové vodě (a řádně vyždímaný), vlhčené ubrousky + "hafo" speciálních a předražených přípravků v podstatě zbytečných. Zdravím!
P.S. S vysavačem opatrně, ať si neuděláte více škody než užitku (umí např. zničit ventilátor v PC či NTB).
still10k - do ventilátoru bych asi před vysáváním strčil špejli (aby nevzal zničující otáčky). Já chodím PC čistit ven, když fouká silnější vitr - otevřu bednu a vše čistím po větru pouze jemným štětcem (a mám radost, jak se prach "odsává"). Ten hadřík namočený v jarové vodě (a řádně vyždímaný, aby voda nekapala) používám jen na "umatlaný" povrch přístojů (uvnitř není důvod k odmaštění otisků prstů apod.).
Díky své profesi se s ,,mírně zaprášenými´´ počítači - viz foto, potkávám denně. Ono truhlášká dílna není zrovna sterilní prostředí a tak se není čemu divit. Ale ty počítače to zvládají vcleku v pohodě, některé jdou už spousty let, jedou ještě na W98.
Očista probíhá prostě, rozdeklovat, vysypat většinu nepořádku, protože foukat to rovnou je o udušení sebe sama, pak to vyfoukám běžnou ofukovací pistolí, což je ,,nepatrně´´ levnější varianta vzduchu v plechovce
. Stejně tak klávesnici - a je vystaráno
Jste poněkud vedle, Bene. To není můj počítač, anóbrž zákazníka. Já jsem ten, který servisuje stroje, které dnes obsahují počítače takřka všechny. Tenhle konkrétní je z CNC - ale jsou k vidění i horší - podle intervalu, kdy si mě zákazník zavolá, málokdo to čistí sám .Takže v rámci své práce mnohdy i čistím počítače výše popsaným způsobem - přičemž nevím o jediném případu, že by stroj chytil od počítače. Každopádně by mě tedy ani ve snu nenapadlo foukat tam propan - to si myslím, že je docela ,,o hubu´´ co ten plyn dokáže vědí dobře třeba ve Frenštátu
Prošly mi rukama desítky počítačů Od Syncleara z osmdesátých let až několik notebooků.Zatím jsem nenašel důvod,proč se hrabart ve střevech(pokud neměním sestavu).I když bude uvnitř nějaký prach,na funkci to nemá vliv.Přikláním se k názoru,použít tlakový vzduch.Kamarád používá plyn z bombičky propan - butan.
JABRAKA
Ale tak jabrako. Když budou žebra zanesena tak, že přes ně neproudí vzduch, tak to nemá vliv tak leda na funkci rostlináře... Viz foto @promon . Že na tom jedou jen tabulky je štěstí, na to extra výkon nepotřebuješ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.