Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Utržený šroub - jak na něj?

Od: libor007® odpovědí: 16 změna:
Zdravím,
Utrhl se mi při povolování prorezlý šroub držící k zemi wc. Jak jej vytáhnu? Samozřejmě mne první napadlo odvrtat, ale dost pochybuju, že udržím vrták, šroub má tak 4mm max... Co se vám na takové případy osvědčilo nejlépe? Šroub je v hmoždince.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, předpokládám, že WC mísa je už odstraněna (když hlava vrutu uhnila). Kdo spěchá, tak vyvrtá do podlahy nový otvor pro novou hmoždinku a vrut vedle - WC mísa je potom šikmo a estét trpí při každé návštěvě WC. Kdo nespěchá a nechce mít WC mísu šikmo, tak může podlahu v okolí hmoždinky mírně odseknout majzlíkem, hmoždinku s vrutem potom vykroutí za pomocí kombinaček, do otvoru vsadí novou hmoždinku (do úrovně podlahy) a zasádruje (sádra s cementem to jistí) - WC mísa bude na původním místě a rovně. Zdravím!

doplněno 16.10.18 16:08:

diesel - no, vidíte. Já jsem to takto udělal a žádný problém to nevyvolalo. Možná proto, že jsem se neučil na zedníka .

doplněno 16.10.18 16:55:

asd1 - v době, kdy jsem to dělal, ještě žádná speciální spárovačka neexistovala a podlaha bylo teraso. Jakou má podlahu tazatel neuvádí a jestli využije tuto radu není jasné (a zda použije čistou sádru nebo čistý cement nebo si udělá tu nedoporučovanou směsku, která drží v mém případě již x let).

Jinak ta mísa nebude šikmo neboť pokud uhnije jeden vrut,tak druhý také a musí se udělat nové díry dvě. a to hlavní -sádra s cementem? NIKDY to je jako spářit kočku se psem ! Nemůžete spojit rychle tuhnoucí sádru s pomalu tuhnoucím cmenetem.To nás učili již v prvním roce v učení na zedníky před 40 lety!

Toto jsem již absolvoval 3x a mísa je vždy kolmo na zadní stěnu,ono totiž-původní byl ocelový a přesto že byl důkladně zalit olejemvyhnil další byli se žlutou povrchovou úpravou,prý pomosazený-uhnil a poslední-prý mosazný neuhnil ale nešel při výměně stoupaček vyšroubovat skrze odělání mísytak se uřezal .Nové jsou nerez tak uvbidím kolik vydrží.

asd1

Tak na tohle stačí i jíl který vyschne, takže sádra s cementem stačí taky.. Ale nevidim smysl proč to míchat a nedat jen cement ;) Nejradši na tohle mám spárovačku, rovnou se dorovná i dlažba... Radši mám čistou práci, proto tenkým vrtákem obvrtat, starou hmoždinu vyndat a zalepit novou + nerez vrut...

To Ben.sádra tvrdne rychle,cement pomalu tak se to "strhne " a po čase vydrolí,není to tak pevné,sodržné jak samotná sádra nebo samotný cement.Pokud Vám to drží je dobře, ale asi byla už sádra tzv strhlá.

ben®

diesel - jasně, ale berte to tak, že jsem pouze kutil a mám více "svobody", než člověk, kterého "tíží" znalosti z učebního oboru. Možná uznáte, že někdy je lepší nevědět a mít jen radost z výsledku .

Však Vám to Bene neberu jen konstatuji fakta!

hodnocení

2x

Zde žádné navařování matky nepomůže (slabý vrut). Odvrtat materiál hmoždinky a příště použít kvalitní silnější vrut, běžně se mísa WC upevňuje hmoždinkami o průměru 10mm a do nich odpovídaající vrut v provedení antikoro, popř. lehce máznout vazelínou. Průměr čtyři milimetry snad ani tu mísu nemohl udržet.

hodnocení

2x
Kdyby nešel vytáhnout, tak uříznout, ulomit.
Mísa WC se spodním vývodem se dá pootočit (v hrdle) kousek doleva nebo doprava a vyvrtat nové díry na hmoždinky.
I u zadního či šikmého vývodu se dá trochu posunout dopředu/dozadu i do stran. Šikula případně vymění staré propojení mezi mísou a svislou kanal. rourou za nové.

hodnocení

1x
Pokud to nepude vyndat tak co to převrtat o centák dopředu či dozadu určitě to pude
A použít pořádný hmoždinky a šrouby jak už tu bylo řečeno

instalater*
hodnocení

1x

Zdravím, tento problém jsem řešil už několikrát a již to tu bylo poraděno tak že budu jenom opakovat. Navrtal jsem díru vedle. Vlastně to píšu jenom proto, že jsem to mnohokrát uplatnil v praxi a bez problému. Na umístění mísy to ani není poznat.

*palec**palec**palec*Jiná možnost asi nejde!

asd1
hodnocení

0x

Klasika je navařit matku a tou to vyšroubovat, ale pokud je shnilý celý tak se ukroutí hned pod tím.. Nebo můžeš slabým vrtákem odvrtat okolí hmoždinky a pak jí vyndat. Novou zalepíš spárovačkou...

hoststary*
hodnocení

0x

Když je hlava šroubu pryč, tak jste asi mísu normálně sundal.

Odpovězte si sám: jak velký kus šroubu kouká ven, je ho za co chytit, nebo je ukroucený u podlahy? v čem je šroub zašroubovaný, jestli v dřevěném špalíku nebo plastové hmoždince? Atd..

fik
hodnocení

0x

Pokud čouhá ven kousek,vzít rozbrušovačku,opatrně o obou stran obrusit plošky,velký siko kleště a vytočit,pokud je to utrhlý v úrovni hmoždinky,tak dalece jsem se s tím nikdy nepatlal,novou hmoždinku jsem navrtal hned vedle,centimetr na úmístění mísy nepoznáš

jabraka*
hodnocení

0x

není problém vyvrtat nové otvory těsně před,nebo vzad od původních šroubů.Nové hmoždinky drží i bez lepidla,staré otvory přikryje mísa.

JABRAKA

ben®

jabraka - pokud má WC mísa odpad do podlahy, tak je to problém docela značný (aby zůstala rovně a nikoliv šikmo).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]