Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nachystat dům na prodej?

Od: leri® odpovědí: 4 změna:

Ráda bych se zeptala, jak mám připravit dům k prodeji. Já si myslím, že bych měla vyklidit všechen nábytek, který už je na odpis, staré koberce apod. Část nábytku, který je relativně nový, nechávám. A co všechny věci, které máme ve vedlejších

budovách - myslím tím vybavení dílny, garáže, příp. sklepa - uhlí, dřevo, pila, hoblovka, sekačky, nářadí apod.

Mám nechat a pak se domluvit s potencionálním novým majitelem, co chce nechat a co chce hned dát pryč? Nevím jak na to. V bytě budou někde holé stěny, ale nenechávám vymalovat, zdá se mi to zbytečné - ať si to nechá udělat už nový majitel.

Mám šanci prodat bez realitky? A jak na to?

Děkuju za názory.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím,

já osobně bych nechal jen úplně prázdné místnosti. Přeci jen tím dáte najevo , že nemáte co skrývat, např. plíseň za obývací stěnou apod. , a jak píšete, nový majitel si pravděpodobně bude chtít vymalovat po svém.

Ostatní věci v neobytných prostorách bych ponechal, samozřejmě po dohodě s kupcem. Bez realitky určitě šanci máte, jen bych si smlouvu nechal vypracovat právníkem. A kupec to nejspíš taky uvítá, protože ušetří za provizi RK, které bývají nemalé.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, samozřejmě si odvezete vše, co prodat nechcete, resp. co potřebujete nebo má pro Vás např. citovou hodnotu. Odvezete nebo zlikvidujete ty věci, u kterých nechcete, aby se v nich přehraboval někdo cizí a zbytek ponecháte na místě. Do kupní smlouvy si potom dáte, že nemovitost je prodávána jako nevyklizená (nebo částečně vyklizená) a všechny movité věci, které tam zůstávají, jsou její součástí, prodávající si na ně nečiní nárok a kupující je přijímá. Jinak je to o dohodě s kupujícím, ale když tam některé pro Vás již nepotřebné věci necháte, tak si ušetříte čas a starosti. Myslím si, že nějaké opravy nemají význam, protože kupující se seznámí se skutečným stavem, bude to zohledněno v ceně a on si později stejně udělá vše podle svého (dnes se už moc neopravuje, ale dělají se kompletní rekonstrukce). A jinak začnete asi inzerátem, kterým si najdete kupce. Zdravím!

hodnocení

2x

Je to věc dohody, pokud kupující řekne, že můžete vybavení nechat, tak mu vyhovíte, v opačném případě vše vystěhujte.

figurek*
hodnocení

1x

Domek by měl vypadat co nejlépe, takže

1/ každou věc kterou necháte v domku, může potenciální zájemce považovat za přítěž. I to uhlí ve sklepě.

2/ pro vymalování či nevymalování platí to samé. Nevymalované, zaprášené a odrbané zdi vám zrovna čest neudělají. Popraskaná skla v oknech nebo ulomené zábradlí zrovna tak.

3/ okolí domku musí být uklizené. Žádný binec, žádné zrezivělé krámy a žádný stavební odpad. Nám tuhle nedávno jedna majitelka nabízela domek za 3,1 milionu, kde na dvoře byl starý, napůl ztrouchnivělý chlívek a před ním ohrada, plná zaschlého rozšlapaného hnoje. Že prý ponechává fantazii nového majitele, aby si dvůr zrekonstruoval podle sebe. Co si o takové nabídce má jeden myslet? Co jiného než No fuj.

4/ nepotřebujete realitku. Na realitní weby můžete vložit inzerát i sama za sebe.

5/ ale sepsat kupní smlouvu není práce pro amatéry. Celá procedura prodeje domku je dost složitá a musíte splnit spoustu podmínek. Jinak se postupně vynoří celá řada problémů, vždycky na nečekané straně. Třeba při vkladu změny do katastru. Budete muset doplňovat a upřesňovat údaje, celá procedura se bude zadrhávat a vaši kupci z vás budou v extázi.

Radím : použijte realitku nebo aspoň nějakého s realitní kanceláří spojeného advokáta. Sama o sobě se do realitního papírování raději nepouštějte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]