Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zdá se, že tazatel je poněkud nervózní, ale přesto to napíši. Izolace máte, vodu neřešíte, nopovku nechcete (což je správně), tak by měla stačit normální hlína - jestli tam budete někdy muset kopat, tak to oceníte (že tam je čistá hlína bez kamenů) a jestli "posunete" nějakým obsypem hlínu od domu o 30 cm dál asi není podstatné, resp. voda (kterou neřešíte) si cestu k domu najde i tím obsypem. Na hlínu potom fólii proti plevelu a ten kačírek (5 cm je asi málo - raději 10 cm). Zdravím!
Já Vám poradím levnou variantu, Vy si tam klidně dejte tu nejdražší, kterou občas někto radí..
Nějak se mi ale nechce k baráku sypat jen tak hlínu, co jsem vykopal.
Právě bych tam dal to. co jste kolem vykopal. Je to levné, praktické a užitečné.
Proč to nechcete?
Protoze jina varianta je slozitejsi, drazsi a jako bonus se pak snadneji dostane voda k zakladum. A o tom to je
Já bych osobně dal kamenivo dolů frakci 16-32 a nahoru pak 8-16,možná ještě jemnější a nakonec onen kačírek.Jinak rostliny mimo pár materiálů prorostou vším.Zámková dlažba se zasypává křemičitým pískem-je ostrý a rostliny ho nemaj rády nebo kůra což ale do Vašich plánů nezapadá,holt byudete muset případný nálet zeleně v kačírku jednou za čas vytrhat nebo použít chemii!
Plevelu zabráníš, když nahoru položíš pruh černé fólie a aby to nebylo ošklivé, nasypeš na ni ve slabé vrstvě dekorační kamínky. Mám takto upraven prostor kolem okrasných dřevin a nic tam neroste.
Makadam nebo nějakou bordel frakci...technicky by to tam mělo být tak či tak..pak dosypat hlínou
hlína je pro 99,9% lidí všechno do čeho sázíš kvítka..dokud nekopneš do jílu, tak je to prostě hlína...
No když myslíš, já to slyším hlavně v televizi, protože mor zvanej "pražština", zničí český jazyk. Ta příšerná mluva se šíří jako mor a začalo to hlavně v televizi. Je zajímavé, jak se toho kde kdo chytí. Začalo to nevinně, jako třeba kedlubna, brambora, že je najednou kedluben, brambor, rodu ženského a pod. Je toho mnohem víc. Nevyčítám to tobě, jen konstatuji, jak čeština upadá. Tím nemyslím, že je potřeba mluvit spisovně, ale to co se děje v běžné mluvě v médiích, je děs. O výrazech "nosej, choděj, dělaj" a pod. ani nemluvím.
Z vaší reakce cítím, že nechcete tam dát, co jste vykopal, ale dát tam něco drahého..
Nevím proč by měl dostat XPS a marmolit na zadek. Že byste se špatně choval ke svému baráku? Dejte si tam co chcete...
leja, správně píšete do poradny a odborníci se Vám snaží poradit podle svých zkušeností a znalostí. Navrhli Vám různé možnosti, od kamene, hlínu, atd...Někteří i to, co jste vykopal. Nikdo nevíme jak hodně toho potřebujete do výkopu. Domnívám se že křemičitý písek je to nejdražší.
Doplním o odkaz na pískovnu Dolany tuna křemičitího 660kč piskovnadolany.cz/... ; tuna písku frakce O-8 240kč piskovnadolany.cz/...
Ale je to Váš boj a Vaše zbytečně vyhozené peníze!
Dobrý den, Budete zasypávat marmolit? My jsme to řešili drobným stavebním recyklátem, ten je skoro zadarmo. Jinak ten obrubník bude mít potřebný pořádný základ, aby se Vám nebortil. My jsem to řešili podzemní zidkou( 3 řady 15 cm ztraceného bednění) a celý ten prostor k základům jsme vysypali. Ovšem od základů to bylo 60-100 cm a na zásypu je chodník, podtažený pod fasádu, tedy žádný kačírek a žádný marmolit.
Dobrý den,
prvně bych sáhla po projektu a podívala se do něj, co navrhl projektant. To že někdo má kolem baráku nasypaný štěrk a další má zeminu či třetí strusku neznamená, že pro Vás to bude ideální. U každého projektu se musel dělat i rozbor zeminy. Tedy geologický průzkum. Vesměs se vychází z dat, která buďto jsou již zmapována a nebo se udělá zkušební vrt.
Na základě toho Vám musel být navržen základ a obsyp Vašeho domučku.
Nezáleží na tom, zda stojíte na samotné špici kopce. Jde o to, co uděláte okolo domu. Jsou zeminy, kde naopak pokud dáte kolem domu štěrk, tak Vám začne vodu stahovat k Vašemu domu a můžete být na kopci jaký chcete. Rozhodně nedoporučuji strusku, která se za nějakou dobu speče a máte problém.
Takže v první fázi doporučuji podívat se do Vašeho projektu, co navrhnul projektant.
Já mám třeba kolem domu zeminu, žádný štěrk. Jedině u chodníku a příjezdové cesty mám štěrk různých frakcí dle specifikace.
Mám to stejně jako vy, jen je tu jíl. Kolem domu je dlažba nebo alespoň okapový chodník. Pod ním je 10cm štěrku tj už cca 16cm výšky materiálu (6cm dlažba) a hlouběji to opravdu už neřeším. Tam je prostě původní jílová hlína. Tam, kde chci okapový chodník zrušit chybí právě cca 16cm materiálu, tam dosypu cca 10cm hlíny do spádu (od domu), dám nopovku, která nebude vůbec vidět (jen pro můj pocit, že jde voda okamžitě od domu) a na to přijdou valounky cca 5-10cm. Marmolit mám na XPS také, ale jen nad úrovní terénu +/-5cm, takže samotný marmolit zasypaný nebude, byla by to škoda peněz, jen XPS s perlinkou a lepidlem.
Vnitřní obrubník bych nedávál. Máme dlažbu až k XPS a žádný problém. Navíc obrubník by tam působil spíš rušivě a podle mého tam bude jen navíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.