Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Natlakování expanzky-zkušenost

Od: nickn odpovědí: 14 změna:

Stav: kotel junkers novatherm topí, manometr při studeném kotli na 0barr, při dopuštění vody pořád 0 barr a voda přepadem. Po zatopení třeba 70 st. manometr max. na 0,9 barr, potom přepad. Ale topí funguje.

Vybral jsem si po důkladném studiu návod od martin12 ze 07,12,15.

Po provedení všech navrhovaných úkonů stav stejný jak na začátku. A čekám jestli dnes zatopím.

Než zavolám servis, vaše zkušenosti: - vadný manometr, - vadná expanzka, - nefunkční pojistný ventil?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

0x
Kotel je plynový a přepadem myslíš odtok vody přes pojistný ventil?
nickn
hodnocení

Přesně tak, přepad myslím pojistný ventil.

olinl
Neuvádíš tlak v expanzní nádobě na VZDUCHOVÉ části. Pokud máš rozvody topení pouze v jednom patře, tak tlak ve VZDUCHOVÉ části expanzní nádoby by měl být cca 1,1 baru-musíš změřit většinou "tlakoměrem" na pneumatiky auta. Jinak dofouknout. Je možné, že je špatná membrána expanzky-to případně poznáš odtokem vody ze VZDUCHOVÉ části při vyšroubovaném vnitřním ventilku a při "dopouštění" vody do systému ventilem začne ven protékat víc vody. Při zkoušce membrány nesmíš dopouštět tlak na maximum, jinak dobrá membrána nemusí vydržet!
nickn
hodnocení

Když dopustím vodu tak aby pustil ventil na expanzce byl tlak 1,7 manometr 0.

Upustil jsem na 0,9 a zatopil. Teplota 70 st manometr 0,8 bar a expanzka 1,5 bar. Vyteklo ještě trochu vody.

Závěr, kromě nuly na manometru kotel funguje vlastně bez problémů.

Je tedy vlastně nutný servisní - opravárenský zásah?

hodnocení

0x
Za mě vadný manometr. Pokud tam napustíte vodu až jde přetlakovým ventilem ven, nemůže být nulový tlak.
nickn
hodnocení

No jo, ale s teplotou vyšší tlak registruje.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím, dle mého odhadu je to špatný manometr. Když ,,cvrnkneš" do trubičky od manometru, tak by měla rafička trošku reagovat. Uvolnit převlečku z trubičky a podívat se v jakém stavu je konec trubičky a dírka. Kolikrát bývá tak zarostlá, že ji musím s citem plátkem od pilky na železo očistit a propíchnout jehlou.

nickn
hodnocení

Fajn, tak tohle zkusím.

asd1

Taky tipuju na ucpanou trubičku k manometru. Mmch. ty kotlové jsou dobré leda jako okrasa... Lepší je klasický velký manometr a před nim armatura na vyzkoušení (odpojení od systému).

nickn
hodnocení

Tak jsem zkusil. Předesílám, že do teď jsem bezproblémově topil.

Když jsem pohnul trubičkou k manometru, při demontáži převlečné matice, rafička se doopravdy pohnula. do demontáži obou stran jsem zjistil, že konce i trubičky jsou čisté a průchozí. Po zpětné montáži jsem dopustil jemně vody a rafička manometru se ani nepohla - "0". Kotel naskočil a topí, snad nikde nebude kapat voda.

nickn
hodnocení

Vyteklo, ale asi jenom litr přes pojist. ventil. Manometr 0.

asd1

Nech to komplet ohřát a pokud po vychladnutí klesne tlak tak koukni na nastavení vzduchu v expanzce. Nejdřív ale budeš muset vyřešit manometr. Nejlíp dát klasický velký 100mm 0-4 bar a armaturu na vyzkoušení = odpojení od systému (kulák s vypouštěním). Takhle dopouštíš jen od oka a když se zalepí pojištný ventil tak klidně nafoukneš výměník kotle...

nickn
hodnocení

Dík za všechny rady. A teď otázka:"Má současný stav kotle zásadní vliv na fungování topné soustavy?"

asd1

Pokud je všechno v pořádku tak to nevadí... Nízký tlak pozná kotel a spadne do chyby, vysoký tlak odpustí PV. Ovšem používat PV místo tlakoměru se nemusí vyplatit, taky může neotevřít a pak to přetlakuješ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlak v expanzní nádobě

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]