Nejste přihlášen/a.
Stav: kotel junkers novatherm topí, manometr při studeném kotli na 0barr, při dopuštění vody pořád 0 barr a voda přepadem. Po zatopení třeba 70 st. manometr max. na 0,9 barr, potom přepad. Ale topí funguje.
Vybral jsem si po důkladném studiu návod od martin12 ze 07,12,15.
Po provedení všech navrhovaných úkonů stav stejný jak na začátku. A čekám jestli dnes zatopím.
Než zavolám servis, vaše zkušenosti: - vadný manometr, - vadná expanzka, - nefunkční pojistný ventil?
Když dopustím vodu tak aby pustil ventil na expanzce byl tlak 1,7 manometr 0.
Upustil jsem na 0,9 a zatopil. Teplota 70 st manometr 0,8 bar a expanzka 1,5 bar. Vyteklo ještě trochu vody.
Závěr, kromě nuly na manometru kotel funguje vlastně bez problémů.
Je tedy vlastně nutný servisní - opravárenský zásah?
Zdravím, dle mého odhadu je to špatný manometr. Když ,,cvrnkneš" do trubičky od manometru, tak by měla rafička trošku reagovat. Uvolnit převlečku z trubičky a podívat se v jakém stavu je konec trubičky a dírka. Kolikrát bývá tak zarostlá, že ji musím s citem plátkem od pilky na železo očistit a propíchnout jehlou.
Taky tipuju na ucpanou trubičku k manometru. Mmch. ty kotlové jsou dobré leda jako okrasa... Lepší je klasický velký manometr a před nim armatura na vyzkoušení (odpojení od systému).
Tak jsem zkusil. Předesílám, že do teď jsem bezproblémově topil.
Když jsem pohnul trubičkou k manometru, při demontáži převlečné matice, rafička se doopravdy pohnula. do demontáži obou stran jsem zjistil, že konce i trubičky jsou čisté a průchozí. Po zpětné montáži jsem dopustil jemně vody a rafička manometru se ani nepohla - "0". Kotel naskočil a topí, snad nikde nebude kapat voda.
Nech to komplet ohřát a pokud po vychladnutí klesne tlak tak koukni na nastavení vzduchu v expanzce. Nejdřív ale budeš muset vyřešit manometr. Nejlíp dát klasický velký 100mm 0-4 bar a armaturu na vyzkoušení = odpojení od systému (kulák s vypouštěním). Takhle dopouštíš jen od oka a když se zalepí pojištný ventil tak klidně nafoukneš výměník kotle...
Dík za všechny rady. A teď otázka:"Má současný stav kotle zásadní vliv na fungování topné soustavy?"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.