Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Po rozvodu jsem zůstal bydlet sám v domě co je předmětem vyrovnání za necelé dva měsíce končí SJM přejde na podílové vlastnictví a byvalá žena se nechce dohodnou zepsat dohodu mám zato že to nechce schválně , chce aby to řešil soud a navrhl nebo spíš soudní výrok aby byvalka dostala 1/2 z odhadní ceny a ta je podstatně vyší než tržní (tady u nas) Prosím o radu co mám udělat odstěhovat se ještě než uplynou ty 3 roky od rozvodu aby nedošlo k přechodu na podílove vlastnictví v době kdy tuto nemovitost užívám? mě by pak nejspíš označily za majitele a byvalka by pak dostala 1/2 z odhadu. Jak to postupně probíhá? pozemky mám za svobodna jetli to pomůže ovlivnit průběh vyrovnání? Děkuji za pomoc
Dobrý večer Rudo! Já se myslím, že i když se odstěhujete z domu, tak to převod na podílové spoluvlastnictví nijak neovlivní. Jestli tomu dobře rozumím, tak ještě za svobodna jste byl vlastníkem pozemku, na kterém jste potom za manželství postavili společně domek. Ten máte v SJM. A na katastru jste u stavební parcely i event. u ostatních pozemků uveden jako vlastník? Ověřte si to ještě na této adrese - nahlizenidokn.cuzk.cz/... pokud jste to již neudělal a nebo jestli nemáte aktuální výpis z KN. A co ostatní majetek - o tom jste se dohodli? Já si myslím, že vzhledem k hodnotě nemovitosti by to chtělo oslovit dobrého právníka - to by se Vám asi vyplatilo, nemyslíte. Protože když nemovitost přejde do podílového spoluvlastnictví a stejně nedojde k dohodě, tak vypořádání spoluvlastnictví bude muset řešit soud na návrh jednoho z Vás.
Dobrý den děkuji za odpověď pozemky mám napsané na moje jméno stavební parcela i zahrada u domu . Ještě se chci zeptat kdy může soud nařídit dražbu exzekuci? kdy má byvalá manž nárok na 1/2 z odhadní ceny? ta je vyší jak tržní. Ovlivní nějak situace ,když na mě posla exzekuci za výživné a v době uplynutí 3leté lhůty ,kdy nastává podílové vlastrnictví budu mít díky exzekuci omezené vlastnické práva na svojem podílu? moc děkuji za odpověď
A nebylo by lepší dlužné výživné uhradit? Zbytečně si dluh navýšíte o náklady na exekuci. Ty nejsou malé. Nedávno zde byl případ, kdy dluh ve výši necelých 6 tis.Kč se započtením nákladů exekuce vyšplhal na skoro 50 tis. Kč. A hlavně v případě, kdy si chcete pro sebe dům zachovat. Ten Váš případ je zamotaný, opravdu by to chtělo právníka - navíc když je v tom ještě exekuce. Možná by bylo reálné dlužné výživné vyrovnat převodem poloviny stavební parcely na exmanželku. Záleží samozřejmě na výši dluhu i hodnotě stavební parcely. Nakonec tržní cenu nemovitosti může i snížit to, že nejsou vyrovnané vlastnické vztahy pozemků a stavby. Jinak většinou tržní cena nebývá nižší než odhadní. Domnívám se, že s exmanželkou nemáte asi dobré vztahy (exekuce) a tak právník by mohl ještě v termínu připravit oboustranně přijatelnou dohodu.
Vyrovnání společného jm. man. se provádí podle tržního ocenění. reálné ceny nemovitosti.mám něco podobného
Musíte manželku prokazatelně oslovit ,dopisy maily a dát nabídku na vyrovnání. že máte snahu.
To jste mohli dělat už před třemi lety .
Chce si s ní promluvit zda má snahu se vyrovnat,zda bude spolupracovat.
Jestli bude spolupracovat tak je potřeba udělat tržní ocenění ,to je na cenu obvyklou v okolí. stejný dům v Praze má cenu třeba 10 mil a na vesnici je za 1 mi kč. To zohlední tu lokalitu.
Chtějte zohlednit ten pozemek aby se to dalo z toho vyčít a posléze přiložit k žalobě ,kdyby jste se nedohodli.
Jestli se v tom necítíte ,tak oslovit právníka.
Kdyby jste vyrovnávali sjm ted do tří let ,tak se to nedaní a po třech letech se to daní asi 4 - 5 procenty. asi by jste jí to měl říci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.