Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat na názor pořízení detektoru zemního plynu a detektor na CO. Kondenzační kotel v rodinném domě (stáří cca 10 let s odvodem spalin i nasávání vzduchu z venku). U kotle probíhá pravidelný sezónní servis a kontrola. Setkal jsem se s názorem, že u nových kotlů této kategorie jsou v podstatě detektory zbytečné z důvodu vysokého zabezpečení a minimálního rizika úniku plynů. Tedy moje otázka zní do jaké míry je na místě tvrzení, že detektor je u novějších zařízení "v podstatě zbytečné zařízení" a do jaké míry má jejich pořízení v tomto případě reálně smysl?
Detektor, případně kontrola funkce odvodu spalin už jsou vhodné/potřebné jen pro spotřebiče zapojené do komína nebo s kouřovodem vlastním - a i u těch na to provozovatelé kašlou.
Pokud místnost s kotlem má aspoň částečné větrání, pak se bez detektoru obejdete - i když při ceně plus minus pětistovka to není investice, která by vás položila a únik nemusí být jenom od kotle.
z bezpečnostních důvodů se do zemního plynu přimíchává Merkaptan, což je prý nejsmradlavější chemická sloučenina na světě. Proto i my lidi s naším chatrným čichem rozpoznáme únik plynu hned.
Jestli máte kotel správně umístěný, pravidelně kontrolovaný a revidovaný, pak nějaký domácí indikátor nepotřebujete.
Já nevím, jak se na to tváří zákonodárce, ale ke kondezačnímu kotli, který má spalovací komoru včetně odtahu uzavřenou, je podle mně detektor CO zbytečný. Tak ještě detektor zemního plynu. I když je plyn cítit, tak by vás upozornil, na případnou netěsnost. A pokud se rozhodnete ke koupi tak pozor na správnou montáž. Zatímco detektory zemního plynu, se instalují co nejníže k zemi, tak detektory CO a požární detektory(kouře), se montují co nejvýše na stěnu, nebo na strop.
Ad detektory zemniho plynu.
Umisteni detektoru zemniho plynu blizko podlaze je nesmysl. Zemni plyn je lehci nez vzduch tudiz musi byt instalovan co nejvyse napr. pod stropem. Naopak treba propan ci butan nebo jejich smesi jako propan-butan jsou tezsi nez vzduh a cidlo by melo byt instalovano co nejnize k podlaze.
Cidla CO maji doporucenou vysku mezi 30 - 60cm. Melo by jich byt i vice. Jedno treba v blizkosti potencialniho zdroje a dalsi pres chodbu kde se bydli nepriklad loznice mezi 70-120cm. Uvedomte si ze zejmena u pristroju ktere nemaji uzavrenou spalovaci komoru jako kondenzacni kotle muze pri pruvanu dojit ke zpetnemu tahu a CO se muze sirit i tam kam by to clovek necekal.
Pokud neprovozujete velkou plynovou kotelnu zvazte spis vymenu plynoveho spotrebice s uzavrenou spalovaci komorou nakup mnoha cidel CO. U ostatnich spotrebicu se CO hodi. Uz jen takova kamna nebo i deravy kotel na drevo mohou poustet CO pri nedokonalem spalovani. Typicke jsou taky otravy na spolecnem kourovodu kdy vy netopite ale topi jine patro a vy se pres neuzavrena kamna otravite.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.