Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronajímatel bytu mi nechce dát vyúčtování

Od: tumen odpovědí: 10 změna:

Všude čtu jaký jsou nájemníci podvodníci, že neplatí nájem a nechtějí se vystěhovat. Já mám problém opačný.

Mám nájemní smlouvu na byt 1+1 na dobu určitou jednoho roku (bohužel). S tím, že se smlouva každým rokem prodlouží. Řádně a včas platím nájem i poplatky.(hlídám si to). Pronajímatel je povinnen mi jednou do roka dát vyúčtování za služby spojené s bydlením a elektřinu. Jelikož bydlím sám, mám dost vysoké přeplatky. Toto vyúčtování se dělá každý rok někdy v dubnu a případné přeplatky se vrací v červenci.

Můj problém spočívá v tom, že nemůžu od pronajímatele dostat toto vyúčtování. Již několikrát jsem ho upozornil, že na to mám nárok, ale jen slibuje a skutek utek. Dokonce jsem mu napsal, že pozastavím platbu nájmu do doby než se se mnou vyrovná. Opět jenom sliby.

Chtěl bych poradit jak se mám zachovat a co učinit. Mám totiž obavy aby mě nevyhodil z bytu, že neplatím nájem. Také by mě zajímalo jestli mě může vystěhovat z bytu po uplynutí doby jednoho roku. (ještě jsem nedostal prodloužení na další rok)

Děkuji za jakoukoliv radu. Tumen.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pronajímatel vám musí umožnit nahlédnout do vyúčtování - dávat vám nic nemusí

NOZ § 2252

(1) Požádá-li o to nájemce, umožní mu pronajímatel zpravidla nejpozději do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období nahlédnout do vyúčtování nákladů na poskytnuté služby za minulý kalendářní rok, jakož i pořídit si z vyúčtování výpisy, opisy nebo kopie; totéž platí o dokladech týkajících se účtovaných nákladů.

(2) Nedoplatek i přeplatek záloh na poskytnuté služby jsou splatné k témuž dni; není-li ujednána jiná doba, jsou splatné do tří měsíců po uplynutí lhůty uvedené v odstavci 1.

Pokud neumožní nahlédnout dobrovolně, domůžete se až žalobou.

Přestat platit nájemné nedoporučuji - nanejvýš ukládat do notářské úschovy s tím, že pronajímatele o tomto kroku vyrozumíte, což se ovšem prodraží.

Máte-li smlouvu na dobu určitou, samozřejmě vám ji prodloužit nemusí - pokud tím myslíte ono "vystěhování".

hodnocení

1x

Na každé straně smlouvy se najde někdo špatný. Bude těžké donutit někoho dělat, když nechce. Jedině soud může donutit někoho konat něco, co nechce udělat.

Vy musíte platit nájem dále. Z bytu Vás nemůže vyhodit, ale neprodlouží s Vámi smlouvu.

jabraka*

Soud rozhodne nejlíp.Pro účely příspěvku na bydlení musí žadatel vyúčtování přiložit.Jak to nájemce udělá?

Dá výponěď,bytu na nájmy je hafo.

Tazatel nepíše nic o příspěvku na bydlení.

jabraka*

Ale stejně ta možnost přichází v úvahu.

athenaise*
hodnocení

1x

Ještě bych doporučila prohlédnout smlouvu o nájmu. Pakliže máte uvedeno, třeba, že jste se dohodli na smluvní konkrétní částce za pobyt v jeho bytě...nic ho nedonutí, aby Vám vracel přeplatky a zase opačně vymáhal nedoplatky. Jinak, jak píše @jedubabička...nahlédnout máte právo. Když najdete ve smlouvě, že každý rok proběhne vyúčtování případných přeplatků/nedoplatků s Vámi, jako nájemcem... je nutné vyzvat ho nejdříve doporučeným dopisem. A ještě jedna taková "moje" poznámka...pozjišťovala bych si, kolik se standartně platí za byt 1+1 ve Vašem okolí, porovnala to s Vaší výší nájmu. Je blbost se třeba kvůli pár stokorunám dohadovat s pronajímatelem a pak nemít kde jinde bydlet, protože máte nájem smluvený jen na rok. Byty dnes pronajímá o dost méně lidí. :(

damandys
hodnocení

1x
Muzete se s majitelem dohadovat nebo se prestehovat jinam. Kdybych mel problem tazatele, zvolil bych druhou moznost.

hodnocení

1x

Ano, zřejmě máte pravdu, že teda pronajímatel klidně může okrást nájemce. Ale mně se to teda nelíbí vůbec. Takže pro pár stokorun, které le mohou být pro někoho podstatné, musí si nájemník vzít advokáta, aby se domohl svého práva? Je mi z toho úplně blbě. Platbu za nájem ale v žádném případě nepozastavujte. Hodně byste na to doplatil Vy a nic a žádné vysvětlování důvodů, které jsou pro Vás logické, podle zákona nevyhrajete. Hledejte si raději jiný podnájem. Já bych to teda udělala.

athenaise*

@suzymon mě se to také moc nelíbí, už proto, že bych se jednou mohla ocitnout jako nájemník.Ale vše záleží jak je sepsaná smlouva. Také jsem pronajímala a do smlouvy jsem dala i toto, že budu každý rok dávat info o spotřebě. A následně vše, co bude do plusu, obratem poukážu zpět nájemníkovi. Dokonce mne jeden nájemník připoměl, že nebude poplatkem přispívat do společné kasy vlastníků jednotek. Přiznám se, že mě to honem ani nenapadlo. Ale v jádru měl pravdu.

rafn
hodnocení

0x

Vyúčtování radím vyrobit sám, pokud znáte výši přeplatků:

...za období...

Uhrazeno 12x X.. peněz, vznikl X..přeplatek/nedoplatek / Nevznikl...

Uh/Hrazeno měsíčně na účet: číslo účtu...

V...dne

Podpis pronajímatele ...

Pronajímatel je třeba jenom líný, tak co mu podstrčit papír k podpisu? S úsměvem, že to je kvůli pořádku (nebo na ten příspěvek na bydlení). Můžete mu ty platby i doložit, aby to bylo na úrovni. Pronajímatelé jsou hamtači, nenechte si to líbit, notabene nechává-li vás bydlet s roční smlouvou. Má z vás min. 3% zisku.

Hlavně vydržet, určitě ten barák nepostavil ale restituoval, že. *palec2*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]