Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nivelace podlahy - zůstala hrbolatá

Od: lukasklusak* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, prosím o radu... v chodbě panelového bytu jsem opravoval podlahu samonivelační stěrkou. Vše jsem udělal podle návodů na netu, podlahu rozlil a... no všechno a pak jsem čekal... Jenže podlaha nesplnila to co měla...zůstala hrbolatá tak, jak jsem jí rozhladil a vůbec se nesrovnala... teď nemám nivelaci, ale hrbolaci... Je normální, že se po vysychání drolí? teď bych jí tedy potřeboval něčím zbrousit do roviny... Poradíte jak? díky za informaci...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

To drolení není dobré.Asi bych doporučil lino,jsou typy zátěžové,na příklad Novilon.Je to lino s tvrdým povrchem,rozhodně není šance pro ty psí pařáty to poškrábat.Lina belgická,kterých je v obchodech plno,jsou silnější a měkká

JABRAKA

pt*

Možná jste chtěl ušetřit tím, že si práci uděláte sám, proto je lépe pozvat podlaháře i když je podlahář a podlahář. Samonivelizační stěrky jsou domácí, tak i dovozové. Ta firma od které máte stěrku, od té by jste měl mít i penetraci. Někdy je potřeba nejprve zbrousit původní betonovou podlahu, pak penetraci a pak stěrku, kterou připravíte podle návodu na obalu, pak přebrousit, vyluxovat a je podlad připraven na podlahovou krytinu. Raději to sám už nedělejte, nebo budete mít výšku stěrky, která začne časem praskat a stejně to budete muset vykopat. Ani teď si nejsem jista, zda se vám dvě vrstvy stěrky spojí, když jedna byla podle nějakého návodu a druhá je řidší. /my už to máme za sebou, jak v bytě, tak v RD, proto nejlepší je mít na to odborníka/ PT

jabraka*
hodnocení

0x

Nu asi jsi nedodržel recept.Když se nivelační hmota rozpracuje,musí zůstat mírně tekutá a do 30 minut se musí rozprostřít po podlaze.Je na to speciální nářadí,řídký kartáč,nebo hřeben.do několika minut se srovná,niveluje.Pokud máš nyní "hrbolaci" místo nivelace,vezmi brusnou síťku a držák na ruční broušení a označ si vystouplá místa a zbruš je.Druhá možnost je,rozdělat si ještě trochu řidší nivelačky a nalít ještě jednu vrstvu.Záleží,co na to přijde.

JABRAKA

lukasklusak*
hodnocení

... díky za radu... nivelace byla opravdu dobře rozmíchaná... dělal jsem to poprvé, takže jsem určitě něco udělal špatně... protože v jednom místě se mi opravdu krásně srovnala...ale je to asi jen 0,5 m2 z celkovývh 8... Zkusím asi tu brusnou síťku, protože kdybych dal další vrstvu, tak bych se zase nevešel s dveřma a musel bych ještě nechat zabrousit dveře... A je normální, že se mi ten povrch hodně drolí? Vypadá to jako bych tam měl celkově málo vody... potom na povrch přijde jen nějaká akrylátová barva, protě v chodbě je přes den pes trhač, kterej právě strhal lino, takže jsem podlahu upravoval... Napadlo mě, co na tu podlahu teď ještě nalýt vodu aby se povrch nedrolil...a nebo ještě jednou penetrovat? Co myslíte, dokážete ještě nějak poradit? Děkuji...

lukasklusak*
hodnocení

...dobrý den... tak podlaha se tak moc drolila, že nebylo možné v bytě chodit, špína a prach byl všude..tak jsem koupil znovu penetraci a podlahu zalil penetrací... teď je na ní dobře vidět, která místo jsou vypouklá.. zkoušel jsem jí i brousit, ale povrch je tak tvrdý, že to není ani možné...(tedy dalo by to asi hodně práce) tak mě napadlo jestli by tedy teď bylo možné na tu podlahu znovu nalýt ještě jednu vrstvu nivelace...ale nevím od jaké výšky je možné nivelaci provádět...byla by to opravdu jen slupka... Kdybych koupil pytel nivelace (20kg) kolik vody do ní nalýt, aby se nivelace dobře roztekla po povrchu? děkuji za radu...

Ted tomu nerozumim, pisete "podlaha se tak moc drolila, že nebylo možné v bytě chodit" a v zaveru pisete "povrch je tak tvrdý, že to není ani možné".

lukasklusak*
hodnocení

... dobrý den, měl jsem na mysli to, že ten jemný prach na povrchu se hodně droril, že jsem měl špínu po celém bytě... Na to broušení mi byla doporučena brusná mřížka..napadá Vás něco lepšího na broušení podlahy? Teď řeším tu variantu, že bych rozlil ještě jednu vrstvu a zajímá mě od jaké výšky je možné nivelaci rozlévat. Nemám už moc místa kvůli dveřím...přinejhorším bych je musel nechat zabrousit taky... A abych předešel dalším problémům, tak bych rád věděl jakým poměrem nivelaci rozlýt... Mám 8 m2 velkou chodbu, tak kolik použít nivelace, kolik vody? děkuji za odpověď...

tomashynek
hodnocení

0x

1. obrousit,odsekat místa která se drolí,jsou vyboulená,nebo popraskaná.tak aby zůstal pevný ale treba i hrbolaty podklad. 2. napenetrovat (pokud nevíte čím tak univerzální je Duvilax) doporučuji naředit 1:4 a provést 2x nátěr válečkem.nechat dokonale uschnout (cca 12hod při teplotě do 18 stupnů) 3. aplikovat samonivelační stěrku pro vrstvu 1-30mm (Baumit Nivelo). Ředění: 25kg tzn.celý pytel nasypat do kbelíku s vodou.vody musí byt dle návodu tzn. 6litrů.doporučuji pro lepší rozlití dát o 0,5l vody více.Tedy 6,5litru.Celou směs dukladně zamíchejte vrtulí upnutou ve vrtačce.Při otáčkách do 450/min.Míchejte tak 2minuty.nechte tak 5minut odstát aby se dokonale spojily všechny složky.poté zamíchejte znova a přidejte cca 2dcl Duvilaxu s kterým jste penetroval podklad. 4.Na dokonale zametený,vysátý podklad bez drobínků a nečistot rozlejte hmotu.Obyčejným zednickým hladitkem rozprostřete hmotu po podkladu až docílíte viditelné roviny.Přechody převálečkujte provzdušnovacím válečkem.to je váleček který má plastové ostny. tím se odstraní bubliky ale hlavně se zcelí přechody mezi jednotlivým nalévání hmoty.doporučuji nalevat méně ale častěji.než naráz všechno.provzdušnovací váleček koupíte v barvách a lacích,stojí cca 150kč.stačí malý do šířky 20cm.A to by bylo aby nebylo. A jak mile stěrka zatuhne což se stane asi po 6hodinách a dokonale vyschne což při 5mm tl. a 18 stupnů bude za 3-5dnú můžete položit zátěžové! lino.novilon není zátěžové lino! Zátěž poznáte laicky podle celkové tvrdosti materiálu.Až zvolíte jakékoliv doporučuji celoplošně přilepit. Lepení se provádí tak že si lino nebo krytinu rozmotáte v uvedené místnosti tak aby bylo dostatek na všech stranách.ořežete zahnutým podlahářským nožem.taktéž se dá koupit v marketu.jakmile to budete mít dokonale ořezané otočíte lino na půl.a to tím způsobem aby se dalo aplikovat lepidlo.Budete potřebovat disperzní lepidlo na pvc a zubovou ocelovou stěrku o výšce min 1mm.lepidlo roztíráte jako by jste chtel lepit dlaždičky).jakmile budete mit natřeno převrátíte lino do lepidla.rukama vyhladíte a vyženete všechny bublinky pryč.upozornuji že před lepením můsí byt podklad dokonale čistý a hlavně bez kaminků a nečistot které by poté byly viditelné a neodstranitelné.tím samým způsobem pokračujete dál.řezání spojů,svařování,lištování vám dle potřeby můžu popsat také. Jinak je lepší vše svěřit odborníkovi :) Hodně úspěchů Vám přeji.

pt®

No vidíte, už zde máte rady odborníka. Jen k tomu Novilonu, je to bytové PVC. Zátěžové PVC vyrábí u nás a.s. Fatra. Je to Novoflor extra a používá se do komerčních prostor /např. školy, pouze v š.1,5 m/. Vše najdete na netu. PT

jabraka*
hodnocení

0x

Ten Novilon jsem právě lepil v koupelně.Lepit ho v bytě rozhodně nemusíš.Lepí se jen tam,kde jsou nároky na provoz větší.Ono nalepené lino za pár let sundávat není sranda,nehledě na další náklady.Firmy si to lepení zase do nákladů započtou.Pokud jsme lino lepili,tak jen v kancelářích,lékařské ordinaci a v chodbách jedné instituce.Pro laika to není sranda.

No a co se týče kvality lina pro tvůj účel,chtěl jsem jen stanovit,jak se rozhodnout při koupi,hledět na tvrdost povrchu.Nepoužít měkká pěnová lina.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]