Nejste přihlášen/a.
Zdravím, v létě jsem použil na fasádu garáže vápenný nátěr v kyblíku + barvu Fronton a maloval jsem štětkou (jedna vrstva). svislými tahy. Výsledek se mi ale nelíbí, jsou vidět tahy štětkou tzv. kocouři. Použití válečku prý není možné. Znáte prosím důvod?
Já jsem zkoušel zase vápno + voda, cca v poměru 4 díly vápno (hašené, několik desítek let uležené) + 1 díl voda. Celé jsem to zamýchal dvoumetlovým stavebním míchadlem. To míchadlo to našlehá tak, že je to tak husté, že do toho postavíte štětku, ale neponoří se. Ale tekutost je konzistentní, skoro jako husté podmáslí. Nanášel jsem to pak válečkem a výsledná kryvost mě překvapila. Byla mnohem lepší, než 3 nátěry levnou štětkou. Nic nekape, strop uplně v pohodě. Když se o nabílenou stěnu druhý den otřu silně rukou, ruka je dá se říci čistá. Jenom se trochu bojím aby se to za několik let neoloupalo jak někde píší.
Podklad je nová štuková omítka Salit PII.
Co mě na válečku štve tak že nechává taky trochu mapy od toho, jak se kutálí.
Nakonec jsem ale usoudil, že s touto konzistencí je mnohem rychlejší práce se štětkou - namočím, rozetřu. Váleček zdržuje namáčení, následné vyždímání o mřížku a pak kutálet několikrát sem tam aby se vápno dostalo do prohlubní ve stěně.
Jestli je to špatně a někomu se takový nátěr oloupal tak klidně dejte vědět, docela by mě to zajímalo.
Tu štětku jsem také usoudil že mám špatnou. Dnes jsem koupil Spokar hranatou štětku za 500,- Paní volala profikovi co maluje jen vápnem a ten materiál vlasu doporučil (je to napůl přírodní, napůl umělý vlas). Velikost číslo 4, cena něco přes 500,- Už na omak je mi jasné že to zanechá mnohem lepší vrstvu než ta laciná potvora.
Pán dále doporučit rozmíchat ve vodě plavenou křídu, poté v tomto rozmíchat vápno - nevznikají za štětkou viditelné tahy.
A štětku po použití důkladně vymít v octové vodě, jinak zaschne a je po ní.
Při bílení vápnem je potřeba několika vrstev, aby nezůstávaly šmouhy. Vápno svojí strukturou neumožňuje použití válečku. Natírejte štětkou všemi směry, podle potřeby. Vždy nechte před dalším nátěrem dostatečně proschnout. Vrstev je potřeba tolik, až uvidíte celistvý povrch. Také je potřeba použít kvalitní štětku s delším vlasem.
Dobře zkusím další vrstvu, snad to bude lepší. Ještě se prý používají různé přísady viz časopis Praktik. Máte s tím nějaké zkušenosti nebo do hotového vápna v kýblu to není dobré používat?
Odedávna se zkoušela různá vylepšení. Do vápna se přidával lůj, olej, sádlo, sůl, mýdlo, tvaroh (kasein), fermež a další. Každý měl svůj zaručený recept. Je pravda, že tato vylepšení fungují dodnes, mastné přídavky prodlužují skluz štětky (váleček je zde k nepotřebě) a propojí vápno tak, že není vidět napojování tahů. Také lněná fermež v malém množství (asi panák do 10 litrů) zlepší nátěr tak, že je napojení tahů neznatelné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.