Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu nabarvit parabolu?

Od: rotorod® odpovědí: 13 změna:

dobrý den, mám bílou satelitní parabolu, stane se něco když ji přestříkám černou barvou ve spreji?

děkuji za rady jestli to nečemu by vadilo nebo ne, mám na myslí jen příjem programu, estetika a vzhled je momentalně druhořadá.

děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Proč myslíš, že bývají paraboly nastříkané světlou barvou, asi proto, aby netrpěly od slunce. Černá barva je hloupost.

efaf

Dnes jsou moderní antracitové krytiny, takže zde montuji skoro vždy parabolu antracitové barvy. Hloupost to není.

To, že je to moderní, neznamená, že to je správné a účelné. Kšeft je kšeft. Když někomu nevadí rozpálená střecha, je to samozřejmě jeho věc (když pominu, že černá střecha přitahuje negativní energii). Dnes jsou taky moderní velké brýle, ale při tom si hlavně ženy neuvědomí, jak jim to hyzdí tvář, že když jsou brýle nenápadné, tvář vynikne. Jak říkám kšeft je kšeft.

efaf

Ferax > Bílá barva daleko lépe odráží teplo, než černá. Nebo chceš rozporovat i tento fyzikální fakt.

® - a co jiného jsem popsal. Světlý nátěr se nehřeje a tím pádem ani tolik netrpí, na rozdíl od tmavého. Nechápu na co narážíš.

efaf

ferax> Ale tady nejde o kus plechu z oceli či hliníku a nebo nátěr. Ten to slunce vydrží. Tady jde o konvertory. Ty se nevhodným nátěrem nadměrně zahřívají. A vede to až ke zničení.

vernon
Zase mimo feraxi...
Černé paraboly samozřejmě existují a běžně se prodávají. Ale barva nesmí být lesklá, jinak na barvě talíře vůbec nezáleží!

Já jsem to popisoval z všeobecného hlediska. Pokud přímo paraboly mají specifické laky, je to jiná věc (často vidíme paraboly rezavé, tak to s tím lakem nebude tak zásadní). Ale většinou co vidím, tak jsou nastříkané světlou barvou.

efaf
hodnocení

0x

Klidně jí přestříkej.

Jen je lepší se vyvarovat lesklé barvy, protože jednou za čas se dostane družice a slunce do přímky, takže konvertory dostanou plný zásah slunečních paprsků a klidně se propálí krytka na konvertoru. Už jsem jich pár měnil.

Takže matná úplně bez problémů.

vernon
Ano, přesně tak. A kutilové se potom diví, že mají dvakrát ročně ugrilovaný konvertor, nebo aspoň propálené víčko jeho vlnovodu.

hodnocení

ok takže příjem nebude ani horší ani lepší... ano?

vernon
V některých barvách jsou kovové částice, tak ty ne. Jinak v pohodě. A nesmí, jak už tady padlo, vytvořit lesklý povrch.
hodnocení

mám prisma color acryl ve spreji, ral 9005M. Tato barva je tedy vhodná?

díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]