Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně vytápení. Máme termostat v obýváku, nastavím na 22stupńů, kotel sepne, vytopí na 22stupňů, vypne, chvíli je tu teplo, ale po cca 10 minutých je v obýváku zima. O ostatních místnostech domu ani nemluvím. Když se podívám na termostat, tak je na něm pořád 22stupňů. O noci ani nemluvím, nastavím na 21,5stupně a ráno je tu zima jak v márnici. Můžete mi poradit jak je to možné? Okna těsní, vše OK. Děkuji za odpovědi.
Jen úvaha - proč teda termostat nedrží nastavenou teplotu? Přece když se okolí tak podstatně ochladí, musí kotel sepnout. A já mám pocit, podle toho, co tazatelka píše, že nesepne. Kdyby měl ten barák tak špatnou izolaci, tak kotel se bude snažit držet nastavenou teplotu a pojede pořád,ne? Má tam nastavenou velkou hysterezi nebo nějak špatně zvolený program, fakt nevím. Jen že by to bylo jen ztrátama se mi nezdá.
Jsou v podstatě jen 2 možnosti:
příliš prochladlé stěny - když budete topit delší dobu (pár dnů), stěny se prohřejí a bude to v pohodě.
špatná izolace budovy, netěsná okna - přetěsnit (vyměnit) okna (dveře), zaizolovat budovu.
3. možnost - vadný termostat bych asi vyloučil.
Ty tlusté zdi jsou z čeho? Kámen, cihla, beton? Jestli jsou kamenné, trvá to hóóódně dlouho, než se ohřejí. Ovšem pak taky trvá dlouho, než zase na jaře vychladnou. Takže v tom případě teď topit, topit a topit, až se stěny ohřejí budete zase topit o to méně. Výhodu tlustých kamenných zdí oceníte v parném létě, udrží Vám příjemný chládek (ušetříte za chlazení). U zdi cihlové je efekt menší a nejhorší je u betonu (což asi nemáte, leda bydlíte v protileteckém bunkru ).
Je sice možnost izolovat stěny zevnitř, ale to bych nedělal, nevýhody rozhodně převažují nad výhodami.
Dobrý den, nesoulad mezi termostatem a nastavením kotle (přidejte na kotli, aby běžel častěji či déle). Zdravím!
Zkuste to "vyladit". Jinak, na termostat by nemělo svítit sluníčko, ale to asi víte.
jednak že se jedná o tepelnou kapacitu stěn, kdy teplo vám do stěn docela normálně zasakuje, no a zadruhé, mrkněte se na diagram. Není tak složitý, jak by se na první pohled zdálo. Vidíte, že první vnitřní vrstva je z omítky 15 mm, druhá vrstva je obyčejné cihlové zdivo 800 mm, třetí vrstva je zase omítka 15 mm a jako čtvrtou vrstvu jsem přidal polystyren o tloušťce 100 mm. A tato čtvrtá polystyrenová vrstva má více než dvojnásobný tepelný odpor (Rj), než celá vaše osmdesát centimetrů silná cihlová zeď. Takže zateplení se asi nevyhnete.
Jestli si chcete zaexperimentovat, zkuste link
Těch možností je víc, jak už zde bylo popsáno. Zkuste pro začátek utěsnit okna, také nejvíc tepla uniká špatně zaizolovaným stropem. Podívejte se, zda termostat nevypíná čerpadlo, znamenalo by to, že neexistuje setrvačnost vytápění, ale kotel pak sice topí, ale topení kolísá, podle toho zda běží, nebo neběží čerpadlo.
Ještě je potřeba brát v potaz jednu skutečnost. Podstatnou roli hraje vlhkost vzduchu. Pokud je vzduch sušší, pocitově je tepleji, než když je vyšší vlhkost vzduchu, to se pak za stejné teploty zdá být chladněji.
ivanhorseman® - mám zkušenost, že při suchém vzduchu je pocit z teploty v místnosti příznivější, než při stejné teplotě při vyšší vlhkosti. Paradoxně je to např. u moře obráceně, kdy i při vysokých teplotách je příjemněji pro vysokou vlhkost vzduchu.
Problém je v tom, že se v místnosti ohřeje pouze vzduch na 22o C a pokojový termostat kotel vypne. Tlusté studené zdi se nestačily prohřát. Ja třeba obětovat peníze, nastavit termostat na 27o C a pomocí této vyšší teploty zdi vyhřát. Až přestane teplota vzduchu v místnosti rychle klesat, tak je možno teplotu na termostatu postupně snižovat. Plynové topení ve staré zástavbě je přepych
To je uplně normální jev u plynového topení, proto jsem změnil nastavení u termostatu...zkrátka dám termostat třeba na 22, nebo víc, a na kotli nastavím aby kotel musel stále dotápět a té nastavené teploty nedosáhl, nebo ji za dlouho dosáhl a na chvíli vypnul.
Zkrátka kotel musí pořád topit aby ohříval vzduch, pak je pocit tepla, jakmile radiátory vychladnou, je pocit chladu i když v místnosti je 22.Na kotli to vychází třeba na 50...
No a nebo topit v kotli na uhlí, tam tento efekt nehrozí protože kotel taky topí stále a vychladá jen pomalu.
Někde něco děláte špatně, nemůže být tak rychlý únik tepla. To by tam nesměli být okna a dveře.
vytopí na 22stupňů, vypne, chvíli je tu teplo, ale po cca 10 minutých je v obýváku zima
Definujte teplotně co je již zima.
...22stupňů, vypne, chvíli je tu teplo...10 minutých je ... zima...tak je na něm pořád 22stupňů..
Funguje termostat? Máte i jiný teploměr? Kde je umístěn termostat? Jsou radiátory teplé po celé ploše?
termostat funguje, jiným teploměrem (jak už mi radili dříve) jsem to dneska měřila, ukazuje stejně jako ukazuje termostat liší asi jen o desetinu. Termostat je v obýváku, radiátory jsou teplé po celé ploše
Anonymka - podle tvých odpovědí mi připadá, že si s náma hraješ na schovávanou.
Ať dostaneš jakoukoliv radu, tak na ni zareaguješ, ale sama se nijak nesnažíš zjistit kde je problém.
Takže asi budeš muset pozvat nějakého topenáře, který na místě zkusí najít problém.
Když máš 80cm silné zdi tak to nebude zrovna novostavba, ale spíš starý kamenný dům. Odhaduji to na vlhkost ve zdech, která snižuje pocitovou teplotu v místnosti.
A to jak popisuješ, že protopíš jmění tím plynem, tak to tak bohužel bude. Ty totiž potřebuješ ohřát vzduch v místnosti a zdi v místnosti. Když budou nahřáté zdi, tak budou vyzařovat teplo zpět do místnosti. Pokud budeš ohřívat pouze vzduch v místnosti, tak teplý vzduch vystoupá ke stropu a u podlahy budeš mít zase zimu. Pokud ty zdi jsou vlhké, tak musíš ohřát vzduch v místnosti a po zvýšení vlhkosti v místnosti průvanem vyvětrat (vlhký vzduch z místnosti pustit ven a do místnosti pustit studený suchý vzduch z venku).
jestli kotel natopi na 22 stupnu (zmereno jinym teplomerem?) a pak se honem vychladi tak jedine zatepleni ( okna, steny, strecha), akorat nechapu proc kdyz spadne teplota v mistnosti termostat porad ukazuje 22 stupnu, je to treba overit jinym teplomerem
jiným teploměrem jsem měření neprováděla, každopádně se místnost ochladí a je tu studený vzduch
Všechno ukazuje správně, nic se nevyvětrá, je to pouze o pocitu...Když topí, je teplo, když radiátor vychladá, zdá se zima, je vidět, že jste se s tímto nikdo nesetkal, bydlíte v panelákách...
bydlim ve starem rodinnem dome, plastova okna, zateplene steny, zateplena strecha ( 50cm ) ale tohle fakt neznam, neni to jen o tom ze proste kdyz se netopi a jsou studene radiatory tak proste mate pocit ze je zima?
ma kotel na tuha paliva i plynovy kondenzacni kotel , o kotli na tuha paliva se ted nebavim protoze tam muzu mit okna otevrene a stejne je doma pretopeno, mluvim o plynu ale tohle neznam, mam kotel nastaveny tak aby topil malo a dlouho ale aby pritom udrzoval nastavenou teplotu, ted mi treba ukazuje na termostatu teplotu vody v topeni 23°C, coz je vpodstate nic ale doma je porad kolem nastavenych 22,5
takze jsme zas na zacatku :D pokud natopite na 22 a za deset minut kdyz vypne kotel mate pocit zimy, ale doma je porad teplota 22 tak je problem ve vas, pak jedine kotel na tuha paliva a topit v kuse, to budete mit sice pocit tepla ale taky bude pretopeno, nevim co mate za kotel na plyn ale pak zkusit jine nastaveni
Jestliže termostat vypne kotel při 22°C a po chvilce je vám zima, i když termostat i teploměr ukazuje stále 22°C, nevidím problém v otopném systému. Spíše je problém ve vnímání pocitové teploty, v termoregulaci vašeho těla. Zkuste si pozvat někoho na návštěvu, zda bude mít podobné pocity jako vy.
ano, také mě to již napadlo, ale přeci neni možné, že v noci tu je 21stupňů a strašně studený vzduch
Zdravim, a co prijem chladu ze spodni casti, od podlahy? Neni pod Vami nezatepleny sklep a prijimate zimu celou plochou bytu? Pripadne samovolne odsavani vzduchu do kominu, nucene odsavani digestore?
Těch možných chyb je více.
Také by bylo dobré vědět, jak chodíte v bytě oblékaná, jestli na sobě nemáte jenom tričko s krátkým rukávem.
Já topím na 19 a nosím mikinu s dlouhým rukávem a tepláky, či legíny a též ponožky.
Ve 22 stupních bych se upekla.
Nemáte také nízký krevní tlak? Takoví lidé jsou zimomřiví a je jim stále zima.
Tepelná pohoda se odvíjí od vyzařovaného tepla-zimy ze stěn.
Pokud máte studené stěny a táhne od nich chlad, tak Vám teplo, příjmně nikdy nebude.
Jak zde již někdo napsal o spínání kotle, tak mě také kotel spíná častěji. Jestliže ale Váš kotel vydrží 10 minut bez spínání a máte pořád po těch 10 minutách teplotu 22 stupňů, ale ze zdí čiší chlad, a ledový vzduch, je to divné, to se totiž vylučuje navzájem.
Takže, nechte to na chlapovi, pokud nějaký je, a přece jenom tomu trošku rozumí více, nebo si zavolejte odborníky, kteří se Vám podívají a proměří povrchovou teplotu stěn, zdí, spočítají únik, a výkonnost otopné soustavy.
Někdo si z rádců vyloženě utahuje a baví se tím.
Teplota, když kotel sepne je 22° a je "teplo".
Když kotel vypne, tak je teplota stále 22° (ověřeno i drhým teploměrem), radiátory jsou při tom ještě teplé, ale je "zima".
A pokud si legraci nedělá a myslí to vážně, tak ani nemůže jít o pocitovou teplotu, ale spíš o problém jiného rázu - "kotel jede, tak je mi teplo" / "kotel nejede, tak je mi zima".
No, popravdě řečeno - nemusí to být úplně pravda. Běžný teploměr neměří tepelnou pohodu (pocitovou teplotu), ale teplotu vzduchu. Nezahrnuje sálání.
Tepelná pohoda se měří jinak.
Ra, když Vám někdo sdělí, že má doma 22°C a je mu teplo, pak sdělí, že teplota je stejná 22°C a je mu zima, copak si asi pomyslíte o takovém člověku?
Nikdo si z rádců neutahuje, také jsem se s tímto jevem setkal, když jsem přešel před 15 roky na plyn, tehdy se mi zdálo 21,5 strašně málo a byla nám taky zima, byli jsme zhýčkaní z kotle na uhlí, ani přidání na 22 nepomohlo, zkrátka když kotel stál, radiátory vychladly a byla pocitově zima.Někde jsem nahoře popsal jak to vyřešit, věřím, že to pomůže.
Na tuto myšlenku mě přivedl kamarád který žádný pokojový termostat nepoužívá a teplotu v baráku ovládá pouze termostatem na kotli, chce to jen vyzkoušet a vyladit, na kolik kdy topit.
Milane - kdyby nebylo možné, aby při stejné teplotě vzduchu bylo člověku teplo nebo zima, nefungovalo by topení infrapanely ..
Je úplně jedno, na kolik je nastavený termostat. Tazatelka nemá problém místnpost vytopit, problém je ten, že zas rychle vychladne. Takže teplý vzduch někudy uniká, nebo se něčím ochlazuje.
anonim - A už vůbec nezáleží na tom, čím se topí.
80cm zdi mají velkou akumulaci. Milan Cukrář nahoře to píše dobře. Natopí se na 22°C a díky tlustým zdem to rychle vychladne, resp neochladí se vzduch, ale ty zdi sálají zimu, resp pohlcují teplo, a vyvolávají pocit chladu. Je potřeba to roztopit a fest topit, dokud nebudou ty zdi na omak alespoň trochu teplejší. Jakmile se zed prohřeje, bude už v místnosti rozumné teplo a pohoda.
Ono to všechno také záleží na každé osobě konkrétně.
Mám v bytě večer 18 stupňů a stačí mi to. Přitopila jsem pouze dvakrát minulý týden večer na hodinu. A ledový vzduch zde není. Dům zateplen není.
Je to hádání z věštecké koule, protože dům-byt tazatelky nikdo nezná.
Myslím, že termostat je v pořádku, že hlavní roli zde hraje pocitová teplota a a ještě více schopnost tělesné termoregulace. Tak nějak z vlastní zkušenosti vím, že v létě pořád dobrý a normál, ale nad 26 stupňů na mě najednou jdou mdloby. A v zimě při nastavení termostatu na 19 stupňů také pořád dobrý, ale když to při poruše klesne na 18,5 stupně, najednou cítím chlad. Řeším to svetrem a tlustými ponožkami.
Teplé stěny vyzařují,i když velmi slabé,infračervené záření.Když venku bude teplo,a svítí slunce,nebude zájem uvnitř topit.
Teplo se podle fyzikálních zákonů,šíří sáláním(IČ)vedením (v pevných látkách) a prouděním(v plynech a kapalinách)
Proto teplé stěny nevedou teplo ven z objektu.Jen vyzařují dovnitř.Akumulace tepla je důležitá,proto je nežádoucí izolace uvnitř.
JB
Zásadní oprava - teplo se vyzařuje infračerveným zářením. Tedy obecně teplo se vyzařuje elektromagnetickým zářením s různou vlnovou délkou, ale pro běžné teploty je maximum v infračervené oblasti. Pokud byste chtěl maximum v ultrafialové oblasti, musel byste se pohybovat v desítkách tisíc kelvinů.
karelko, klidně můžete souhlasit, text vypadá učeně, ale jsou v něm chyby a mýty. Hlavně o zateplením polystyrenu. Ten pomáhá vždy, pokud je dobře dílo provedeno.
Tak pokud by se ještě přišla podívat a tedy pokud se jeví vše ostatní vpořádku, napadla mě ještě jedna myšlenka:
Když kotel běží krátce a je nahřáno, má zřejmě velký výkon a stejně tak radiátory v místnosti.
Takže bych doporučil, pokud by šel ubrat výkon na kotli, tak ho nastavit tak, aby běžel déle a pokud by to nešlo, přivřel bych radiátory v místnosti -postupně nejdříve ty bližší k termostatu. S cílem, aby teplota v místnosti se zvyšovala pomaleji, což současně dá více času na ohříátí ostatních místností.
PS: 22° není žádná trenýrková teplota, doporučil bych silnější tepláky a oblíct svetr navíc.
Ve stejném,nebo podobném baráku bydlela vnučka ještě před dvěma lety.Musela se odstěhovat.aby dosáhli dostatečné pocitové teploty na 24 stC protopili by (plynové topení)majlant.Přes zimu by neměli na nájem.Jediný důvod?Nezateplený dům.Ztráty tepla jsou pak takové,že se 60% tepla protopí na venek.Je to podobné,jako jít v mrazu ven v tílku a trenýrkách.Stačí kožich a je nám teplo.
JABRAKA
Mám také takové pocity, teplo, zima a na termostatu třeba stále 22 st. Myslím, že to je když mám nastavený ekoprogram.
Když zapnu teplou vodu na mytí, vypne se topení asi na 10 minut, schladnou radiátory, citím pocit chladu i když termostat ještě neklesne a ukazuje stále 22 st. Nemáte taky ekoprogram?
@milancukrar: Zchladnou snadno. Jsou dělané na to, aby co nejdvíc tepla předaly do okolí. Stačí jen porovnat teplotu přívodní a odvodní trubky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.