Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekreační stavba bez stavebního povolení

Od: clintea odpovědí: 34 změna:

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu ohleně realizace výstavby reakreačního objektu, na pozemnku, který však není vedený, jako stavební pozemek, nýbrž trvalý travní porost. Uvažuji i o mobilním domu na kolech či dřevěné maringotky. U kterých nění nutné stavební povolení, které na mém pozemku nejsem schopen dosáhnout. Prosím poraďte, jaké jsou nutné náležitosti pro realizaci těchto obytných rekreačních staveb. Děkuji.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

edymo
hodnocení

2x

Z pohledu zákonů není důležité provedení, ale využití. Tedy i na mobilní dům na kolech ,můžeš potřebovat stavební povolení, protože se jedná o stavbu.

rqzs
hodnocení

1x

Zeptejte se na přïslušném stavebním úřadu, na jejich názoru záleží. Takové vodítko je, že jak je to připojené na síťe, je to výrobek s funkcí stavby, takže mobilita z tohoto pohledu nemá žádnou výhodu.

Toto bude nejlepší - zajít na stavební úřad. Stavební úřady se totiž liší kus od kusu, někde se může postavit normální barák na ohlášení, jinde potřebujete stavební povolení i na kůlnu.

asd1
hodnocení

0x

Legálně těžko, ale když vidim co všechno se postaví a nikdo to nezahrne buldozerem tak v ČR jde všelicos (bohužel)

Na travní porost nepostavíš legálně ani maringotku - plní účel stavby...

clintea
hodnocení

Rád bych zde vystavil alespoň nějaký přístřešek k odpočinku, při odpolední relaxaci. Je něco podobného možné?

fik
hodnocení

0x

Ne že bych tě chtěl navádět k něčemu nelegálnímu...ale než jít hlavou proti zdi-což jakékoliv atypické jednání na stavebním úřadě je...bych si tam dotáhl karavan nebo maringotku-pojízdnou na kolech. Když by někdo přišel,můžeš jim tvrdit že to tam prostě jen parkuješ-na což máš nárok-kdo ti dokáže k jakému účelu to používáš? Můžeš přece být ve svém karavanu na svém pozemku,nebo v něm i spát.

clintea
hodnocení

Děkuji za určitou alternativu.

jabraka*
hodnocení

0x

Znám případ,kdy prošla instalace Mobilheimu bez problémů i poblíž chráněné krajiné oblasti.Takže předpokládám,že by mělo stačit oznámení skutečnosti,že si na svůj pozemek přivezu toto obydlí.

JABRAKA

clintea
hodnocení

Děkuji všem za reakce. Rozhodl jsem se, že bych na svém pozemku "zaparkoval" pojízdnou maringotku. Je třeba toto "parkování" nahlásit na nějakém Úřadu? Děkuji.

Od kdy se parkování na svém pozemku hlásí? Tak možná manželce.

clintea
hodnocení

Děkuji všem za reakce. Rozhodl jsem se, že bych na svém pozemku "zaparkoval" pojízdnou maringotku. Je třeba toto "parkování" nahlásit na nějakém Úřadu? Děkuji.

Narazil jsem na stejný problém, podle stavebního úřadu na své louce nemůžu postavit rekreační objekt, ale můžu tam postavit hospodářský objekt - seník, salaš a pod. Takže už mám nakreslený uzavřený seník ( s oknama, aby se seno potmě nebálo;)).

louka

Přesně tak, na louce lze postavit legálně jen seník. Ani zaparkovat maringotka nelze. Na trvalé zaparkování maringotky kdekoliv potřebujete minimálně souhlas s umístěním od st. úřadu.

Takže už mám nakreslený uzavřený seník. JJ, to funguje. A co takové užívání stavby v rozporu s kolaudačním rozhodnutím?

clintea
hodnocení

Tudíš myslíte, že bych měl zajít na st. úřad s žádostí o povolení zaparkování pojízdné maringotky?

louka

Co si já myslím je vedlejší. To záleží na vás co si na st. úřadě vyhádáte. Každý st. úřad se k tomuto problému staví jinak.

clintea
hodnocení

Mě se spíše jedná o to, zda tedy vůbec musím na Stavební úřad jaksi zajíd. Jelikož můj soused na Travalém travím porostu hned vedle celoročně parkuje nákladní vozidlo, a pochybuji, že s tím šel na úřad, aby mu toto "parkování" povolili. Tím ovšem nechci spochybnit Vaš komentář,a le nechci udělat zbytečné kroky...

louka

Vidíte nějaký rozdíl mezi nákladním autem a maringotkou? Já ano, v nákladním autě budete těžko přebývat, v maringotce v pohodě. Od nás - tři roky stála maringotka pod lesem. První rok se nic nedělo, druhý rok se nenápadně přistavěl přístřešek, ohniště a každý víkend tam parkovalo osobní auto. Nevím, zda na udání nebo z vlastní iniciativy st. úřadu, majitel maringotky i pozemku dostal 30tisícovou pokutu ( to se povídá) a týden na odstranění všeho. Do 3 dnů vše zmizelo.

Je to na vás, klidně na st. úřad nechoďte, ale musíte počítat s možností pokut.

Kde není žalobce, není soudce. Zaparkuj a dál to pusť z hlavy.

fik

Takový věci jsou na udání,těžko ze stavebního přadu budou jezdit po loukách a kontrolovat maringotky...já bych to tam prostě zaparkoval a neřešil

louka

Pracovníci st. úřadu nemusí objíždět louky, ale jedna pracovnice bydlí u nás přímo ve vsi a další 3 pracovníci st. úřadu jezdí kolem denně autobusem do práce.

edymo

Někde jsou pracovníci akčnější. Alespoň u nás úřady porovnávali letecké záběry s jejich podklady...

hodnocení

0x

Tak "clintea, nebo fik", teď jste mne zmátl. Už jsem chtěla také něco odpovědět, ale koukám, že Vy jste si už sám sobě poradil *zmateny*. Teď jste si odpověděl, že Vy, jako "clintea" si máte tu maringotku klidně postavit tam kam chcete, jelikož Vy jako "fik" víte, že nikdo z úřadu nebude objíždět lesy a louky a hledat, kde komu co neoprávněně stojí. ;) tak proč se ptáte sám sebe veřejně, to jste si mohl s tím druhým "já" vyřešit v soukromí. *smich*

Já jsem Vám chtěla poradit, abyste si raději na ten úřad zašel, že hlavu Vám tam trhat nebudou a alespoň budete mít jasno a budete vědět, co Vám eventuelně může hrozit. Asi vím, proč na úřad nechcete jít. Nechcete na sebe připoutat pozornost úřadů, protože i Vy víte, že to, co se chystáte udělat, není podle zákona možné. Kdybyste si byl jistý opakem, tak se tady na nic neptáte a nesondujete co Vám hrozí a maringotku už tam máte dávno přistavenou. Nakonec pokud tam chcete mít jen tu maringotku, tak i kdyby na Vás někdo přišel a řekl Vám, že na to právo nemáte, tak ji zase odtáhnete tam, odkud jste ji přitáhl. :-D

fik

Nevím o co vám jde,proč bych měl radit sám sobě a psát z víc jmen? Sám nevím proč se mi to barví modře

clintea
hodnocení

Chápejte, nejsem obeznámen s nutnostmi týkající se přistavění pojízdné maringotky. Tak se ptám. Ale asi bude nejjistější na stavební úřad zajít a mít jistotu. Jsem zvědav jak zítra tedy dopadnu.

Já to chápu, ale protože neznáte zdejší vychytávky, tak nevíte, že když sám sobě odpovíte, my to okamžitě vidíme ;). A to se stalo, když jste jako rádce "fik" dnes, v 10,23 sám sobě napsal, toto: "Takový věci jsou na udání,těžko ze stavebního přadu budou jezdit po loukách a kontrolovat maringotky...já bych to tam prostě zaparkoval a neřešil"

Můžete si to sám ověřit. Co je psáno, to je dáno. A tady to platí dvojnásob. ;)

Takže asi zítra nikam nepůjdete, když vlastně víte, že Vás nikdo neudá a nikdo nebude jezdit po loukách a kontrolovat maringotky.

clintea
hodnocení

Já jsem jako "fik" nic nepsal. Jsem rád za každou reakci. A nedá se spoléhat na to, že z úřadu neobjíždějí pozemky, protože existují i udavači...

Ale psal, jen se na to podívejte. Váš příspěvek, který jste napsal pod nickem "fik", je zbarven modře a to znamená, že byl napsán stejným uživatelem, jako je tazatel. Což jste Vy. A psal jste ho dnes dopoledne v 10.23 v komentářích.*klik* tady se to oblafnout nedá. Tato poradna má různé vychytávky. ;)

fik

Nevím jak je to možné ale já vážně nejsem on...proč bych měl radit sám sobě tvl...*smich**zed*

clintea
hodnocení

Dobrý sen, právě se vracím ze Stavebního úřadu, kde mi bylo řečeno, že pokud toto vozidlo má vlatní poznávací značky, tak je možné mít toto vozidlo mít přistaveno na neomezenou dobu.

louka

No vida, další nový poznatek. Jak pravím, co st. úřad, to jiné podmínky ohledně parkování maringotky.Jednou nesmí mít kola, jednou je mít musí a nyní musí mít SPZku atd.

Zaplatíte si zákonou pojistku, což není mailant, nesmíte maringotku připojit na sítě, nesmíte přistavět přístřešky a podobně, prostě nedráždit zvědavce a udavače. Vše se dá vyřešit ke spokojenému rekreování.

edymo

Zajímavý výklad zákonů. Doufám, že ho máš písemně, protože soudy mají názor... :)

nssoud.cz/...

andělíčku, dobrý a díky za rozsudek.

mala

Chci jen upozornit na data. Rozsudkek je z roku 2016, Novela Stavebního zákona 2018. Začínám řešit stejný problém a taky si nevím rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]