Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapnout elektrický kotel?

Od: ondrej* odpovědí: 35 změna:

Zdravím, přestěhoval jsem se do bytu, kde je vytápění řízeno elektrickým kotlem. Problém je, že už začíná být zima a já bych si rád zatopil ale s tímto nemám vůbec žádné zkušenosti. Poradíte prosím jak uvést kotel do provozu?

Jak zapnout elektrický kotel?
Jak zapnout elektrický kotel? #2

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Mám přesně ten samý kotel. Je to kotel Protherm. V první řadě hlásí kotel poruchu. To je to oranžové světlo co je nad ním ten trojúhelníček. Kotel ihned vypněte. Já dám pokaždé dolů pojistky, které spínají kotel. Nesvítí Vám HDO červeně, to znamená, že do kotle nejde signál. Kotel je skutečně nedostatečně natlakován, ručka, která ukazuje "bary", by měla být na 1,4. To uděláte tak, že najdete radiátor, který má dole ventil na dopouštění vody do systému. Tamtudy vodu do radiátorů dospustíte a když nateče víc, tak odpustíte nahoře odvzdušňovacím ventilkem. Třeba do hrnce. Budete hlídat a zavřete, až bude ručička ukazovat 1,4 bar. Pak musíte mít někde v bytě na zdi termostat, který bude určitě vypnutý a ten musíte zapnout, jinak nedá kotli povel. A také snížíte kolečkem teplotu radiátorů, směrem vlevo, dejte to tak na druhou čárku. A musíte kotel zase uvést do provozu tím, že sundáte kryt a nahoře je čidlo, které kotel zastavilo a vyskočilo a uvedlo kotel mimo provoz, protože byl kotel nedostatečně natlakován a čidlo vyskočilo, aby se zabránilo přehřátí a zničení topných spirál . To uděláte tak, že obyčejnou tužkou zatlačíte te čudlík dolů. Jde to lehce, nepoužívat sílu. Odšroubování toho krytu je pěkně nesnadné, dole jsou šroubky, ty musíte vyšroubovta a pak ten kryt opatrně tahem k sobě sundat. Jinak se k tomu čidlu nedostanete. Ale ze všeho nejvíc bych Vám poradila, abyste se obrátil na pronajímatele, který kotel zná a ví kudy se dopouští voda a jak se kryt sundává a co má udělat s tím čidlem. Jinak nic jiného nedělejte, můžete ho spíše pokazit, než uvést do provozu, když jste takový kotel nikdy neviděl. Hlavně dejte dolů ten jistič.

doplněno 03.10.18 17:57:

Teď jsem si všimla, že ta ručička, co je nahoře, ukazuje 90stupňů, tak je jasné, že se kotel přehřál a hodil se do poruchy. V oběhu nebylo dostatek vody a Vy jste ho pustil naplno a ještě k tomu zapnul všechny tři topné spirály.

ondrej*
hodnocení

Ono to spíš tedy vypadá na problém s čerpadlem, termostat funguje.

Ondrej, kdybych ten kotel neměla doma a kdybych s ním neměla přesně ty samé problémy, tak bych mlčela. Nakonec jsem se ptala a řešila to před lety, právě na této poradně. Také tam byly názory, že je problém s čerpadlem. A nebyl. On když ten kotel doma člověk nemá, tak se domnívá, že to je to a to. Ale já si to zažila na vlastní kůži. Dokonce jsem byla bez topení v zimě, až do jara. Muwsela jsem tady topit přenosnými radiátory a přitom stačilo tak málo. Maximálně tam může být ještě problém s relé, které spínají právě to čerpadlo. Ty relé byly právě u tohoto kotle velmi poruchové a způsobovaly hodně problémů. Já jsem ta relé koupila nechala vyměnit kamarádem, protože od odborníků by mne to stálo kolem 8 tisíc. Ti chtěli měnit celou ovládací desku. Mně to nakonec stálo asi 7 stovek. A kotel šlape jako hodinky. A tady na té fotografii je jasně vidět, že není dostatečně natlakován. Pokud bude správně natlakován a problém bude přetrvávat, budou to ta relé. Ale to stejně nemůže dělat ten nájemce bytu, to musí udělat ten, komu byt patří. Teda pronajímatel. A hlavně mu měl vysvětlit, jak kotel funguje a ukázat mu to. Člověk, který to nezná, může hodně pokazit.

Schválně jsem to šla vyfotit. Jedna fotka je s vypnutým kotlem a pak jsem ho zapnula a vidíte, že teplota stoupá, výstražný signál ne. A svítí HDO, což u fotky tazatele není. Takže kotel je evidentně v poruše. Druhé foto je vypnutý kotel, první foto když jsem ho zapnula, asi po deseti minutách už se voda ohřála na 30 stupňů a s jednou topnou spirálou. To je to první červené světýlko. Ostatní spirály se zapínají ručně, musí se zmáčknout černý čudlík nad každým světýlkem.

Jak zapnout elektrický kotel? #3
Jak zapnout elektrický kotel? #4

Ne nad, ale pod. Nakonec je to tam napsáno. I - II - III. Prví, druhá a třetí topná spirála. A na na 30, ale na 40 stupňů. Už toho nechám, co jsem mohla, to jsem poradila. *uf*

ondrej*
hodnocení

Ono to po dopuštění vody vypdá takto, světýlko nesvítí. Teď si teda říkám, jestli by to vyřešilo zmáčknutí toho čidla jak jste psala. Ale to se mi nejdřív bude muset podařit sundat kryt :D

Jak zapnout elektrický kotel? #5

Teď už kryt nemusíte sundávat, bylo v tom nedostatečném natlakování. Vodu jste evidentně dopustil, výstražný signál zhasl. Ale pozor, máte přetlakováno. Koukněte se na mou fotku, kde mám tu druhou ručičku, která označuje bary Musíte odpustit vodu. To uděláte lehce z některého radiátoru tím, že otevřete odvzdušňovací ventil a necháte vodu vytéci do nějaké nádoby. Zavřete v okamžitku, kdy ručička klesne na požadované bary. Koukněte se na mou fotku. Voda se teplem roztahuje, takže nechte tak 1,7 protože vy už máte vodu nahřátou. Až vystydne, bude to na 1, 4 přibližně. Ale tohle co tam máte teď, je hodně. A co radiátory, ty už musí teď hřát.

ondrej*
hodnocení

No právěže trubky k topení jsou úplně studené. Předpokládám, že by to první světýlko mělo svítit, ale nesvítí. Regulace teploty taky nic nezmění.

Tak to bude to spínací relé. Vidím, že Vám nesvítí ani to první světýlko, i když je voda v systému nahřátá. To jsem měla právě když mi ten kotel namontovali. Jsou to určitě ta spínací relé. Také jsem tady seděla a topení nehřálo a přitom to vypadalo, že všechno funguje. To mi tenkrát nabízeli výměnu té ovládací desky za 8 tisíc, plus práce. Nakonec přišel kamarád, já koupila ta relé a on tu desku vyndal a napájel tam ta nova relé. Od té doby nemám problém. A to je známý problém tohoto kotle. Jenomže to Vy nemůžete sám dělat, protože Vám kotel nepatří. To musí zařídit majitel. Tohle sám nezvládnete. Ještě zkuste na kotel zvenčí zatlačit, nebo do něho dlaní trochu klepnout, tím může to relé na chvíli naskočit, ale řešení na dlouho není. Ale také jsem to tak chvíli dělla. prostě se musí rozsvítit to první světýlko červeně. Strašně ráda bych Vám pomohla, ale víc už nemůžu.

Teda, jak říkají někteří řemeslníci - paninko smekam klobouk. Excelentní znalosti i snaha konstruktivně poradit.

hodnocení

2x
Stáhněte si návod na najdinavod.cz, kotel protherm rejnok.

hodnocení

2x

Peter, ale Vy nepíšete jaký typ kotle máte, ani jste nedal foto v jakém stavu jsou ukazatele na kotli. Pokud se jedná o stejný typ kotle a stejnou závadu, tak si přečtěte co jsem už jednou psala. Čerpadlo spíná relé, jestli kotel nahřívá a čerpadlo nesepne, je špatné to relé a musí se vyměnit. To ale lze pouze když sundáte kryt a vyšroubujete řídící desku, kde ta relé jsou napájené a ty musíte odpájet a vyměnit za nová. Jsou myslím 4 nad sebou a spínací relé jsou myslím ty dvě první. Mně tenkrát ten kamarád vyměnil jenom ty a říkal, že ty dvě další jsou v pořádku. Od té doby kotel ani jednou nespadl do poruchy a jak vidím, tak už to jsou 2 roky a předtím byl v poruše neustále a to byl skoro nový. U mne byla od začátku závada v těch relé. Tak jestli máte úplně stejný typ kotle, tak musí být výroba tak kolem roku 2005 a v té době měly všechny tyto typy kotle tuto závadu a všem měnili celé rozvodové desky. Jenomže je měnili za desky, které měly stejné závadové relé a tak to některým lidem ta výměna vůbec nepomohla, jen zaplatili nehoráznou cenu za novou desku a za práci. Tohle vím naprosto stoprocentně, protože kamarádka měla úplně stejný kotel a stejný problém. Jí to měnil odborník na kotle a za měsíc to začalo znova a to jí to stálo přes 10 tisíc. Ona nakonec kotel vyhodila, já ho mám dodnes a po ruční výměně relé funguje bez problémů. Ale sám to nedělejte, musíte najít někoho, kdo rozumí elektrice a kdo je zručný kutil a kamarád, protože odpájet a znova napájet nová relé, v dnešní době žádný atestovaný odborník na kotle neudělá, protože bude mít daleko rychleji vyměněnou celou desku a bude mít víc peněz a je mu fuk, že zákazník místo tisícovky zaplatí 12 tisíc. Tak to bohužel dneska je.

Ale jestli jste koupil kotel později, tak pak už dělali trochu jiné typy.

No ale z toho nelze poznat, jestli máte ten samý typ co je zde vyfocený na poradně, nebo už ten novější, který je vizuelně jiný. Ale podle mne bude princip závady stejný. Koukněte se třeba sem a já dodám, že i já jsem tenkrát koupila relé značky "Finder". Dejte sem foto Vašeho kotle.

hodnocení

1x

Pokud netopí radiátory, v tom případě za 1.jsou zavřeny ventily na radiátorech 2.není funkční čerpadlo...3.nebo něco úplně jiného. Zkontrolujte radiátory (případně odvzdušněte), zkontrolujte poslechem chod čerpadla...a dejte info. A ještě jedno; zkoušel jste točit tím kolečkem, kde je značka radiátoru? Přetočit na maximum?

doplněno 03.10.18 21:12:

V případě signalizace oranžovou kontrolkou pravděpodobně došlo k přehřátí kotle nebo poklesu tlaku vody v kotli. V prvním případě zkontroluje odborný servis havarijní termostat, který se nachází nad ovládacím panelem (viz obr. 8). Havarijní termostat je nevratný a proto je třeba pomocí deblokačního tlačítka odblokovat poruchu. V druhém případě se jedná o ztrátu tlaku vody v kotli. Tato porucha je odstranitelná pouze v případě, že je dopuštěna voda do systému nad hodnotu 1 bar. Oranžová kontrolka poté sama zhasne. odsud str.12, obr.8

Autor: Ondřej jjj
Datum: 20.04.2017 14:27 odpovědět upozornit redakci uživatel: 110009
reakce na ...
Ano svítí porucha přehřátí. Tedy musí se zmáčknout havarijní termostat (nad tlakomerem je taková černá čepička tak pod nim) ale na 99% vám odešlo relatko na desce. Tedy buď vyměnit vadný nebo za trojku novou desku odsud

3. Náhrada problémových relé JQX-115F-Q.
Použil jsem alternativu FINDER 45.71.7.048.0310, která je zapojením i rozměry patice shodná s původním relé, pouze její výška je dvojnásobná oproti původnímu relé, což nevadí. Nová relé jsem koupil v GME za 122Kč/ks, odkaz zde: gme.cz/... odsud

doplněno 03.10.18 21:27:

Nebo samotné relé, pokud bude třeba; odsud

Teprve teď vidím, že na radiátory a čerpadlo se ptal pckop...ve 14:11

To kolečko - termostat, má na maximu. Horší je světýlko pod vykřičníkem, to doufám zhaslo po dopuštění vody.

ondrej*
hodnocení

Tak že by to bylo tím čerpadlem? Trubky k topení jsou studené. Jj, točení jsme zkoušeli a nic, jen občas se ozve zvuk kotle a naskoří psotupně ty tři červené kotrolky a po chvíli se to opět vypne.

Ta 3 červená světýlka ovládají topné spirály, protože v tomto kotli jsou 3. Já vytopím celý baráček na jednu spirálu. Pokud zapnete stisknutím těm malých černých konflíčků všechny tři, tak se spínají postupně s odstupem několika vteřin. Říká se tomu kaskádové spínání topných spirál. Ale v tomhto počasí Vám bohatě bude stačit ta první, která se zapíná sama, nad ní není knoflíček. Nahřejte vodu v kotli na 65 stupňů, to uděláte právě tím kolečkem, u kterého je namalován radiátor. To Vám bude bohatě stačit. Nevím jaké prostory vytápíte, ale pokud jeto byt v nějakém domě, tak opravdu stačí jedna spirála. Za další musíte mít alespoň jeden radiátot oetevřený naplno, aby ndošlo opět k poruše, když nebude cirkulovat voda alespoň v jednom radiátoru a kotel bude pořád nahřívat, tak dojde k přehřátí a kotel se zastaví a budete muset znova sundávat kryt a spouštět to tepelné čidlo. Jinaqk je kotel spolehlivý a dobrý, ale má své mouchy, které člověk musí vychytat. ;)

Nonek, přesně o tom tady už dobu mluvím. Také jsem měnila ta relátka. Koupila jsem ty samé, které uvádíte. Po výměně není vůbec žádný problém s kotlem. Ale to mu nikdo neudělá. Servisáci pouze mění celou řídící desku, která je hodně drahá. I s prací kolem 10 tisíc. Mně to nakonec dělal kamarád. A stálo mne to kolem 7 stovek. Jenomže tazatel není majitel toho kotle a nemůže si rozhodovat sám. Musí se s tím obrátit na toho, kdo mu ten byt pronajímá, protože tomu patří ten kotel.

Co máte všichni s relátky. Podle poslední tazatelovi fotky mu svítí zelená kontrolka, to je správně, a kontrolka HDO, což je taky správně. Porucha svítila, protože byl nízký tlak v kotli, to uže je taky v pořádku. Červené kontrolky nesvítí, protože je kotel dle teploměru natopený a není tedy sepnuta žádná spirála. Na pohled je kotel ve stavu, v jakém má být. Jestli má otevřené radiátory se nevyjádřil. Nahřátá voda prostě neproudí dál. Buď zavřeno nebo nejde čerpadlo. Nic jiného už nelze řešit.

Pokud nejde čerpadlo, pak je vadné, nebo, což je pravděpodobnější, je vadná řídící deska (spínací relé čerpadla na desce, častý případ u starších kotlů)...protože, dle dalšího popisu tazatele, kotel má snahu naběhnout, ale jen snahu...

Na tento kotel doma čučím deset let. Před třetí sezonou se odmítlo čerpadlo rozběhnout, tak se mu pomohlo šroubovákem a je až dodnes opraveno. On taky může mít přes regulaci zavřené hlavice na topení a bude nad kotlem dumat ještě na jaře.

pckop, tak já jsem měla přesně tento problém. Voda byla nahřátá a přesto byly radiátory studené a POZOR kotel nehlásil žádnou poruchu. Vypadalao to přesně tak, jako na fotkách tazatele. Asi dvakrát jsem zavolala ty chytráky co mi ho sem namontovali a ti u toho stáli a nevěděli čím to je. Byli to jenom instalatéři. Asi dvakrát to vyřešili tím, že dopustili novou vodu, odpustili zase přebytek a kotel zase na na chvíli naskočil a začal hřát. Odešli a za dva dny to bylo stejné. Pak jeden z nich zavolal tomu servisákovi od tohoto kotle, kterého znal a ptal se ho co má dělat. Ten mu ale neporadil, asi konkurence a řekl, ať si ho zavolám já. Tak jsem to udělala, ale bohužel to bylo pár dní po záruce. On si to člověk neuvědomí, protože topí jenom v zimě a čas mezi tím letí. Tak mi řekl, že to je problém právě těchto kotlů, že je vadná rozvodová deska a že mi nezbývá, než ji celou vyměnit. A to vyšlo na těch 8-10 tisíc. A do toho se mi nechtělo, když ten kotel chvílemi přece jenom hřál. Pamatuji se, že jsem dokonce sundala kryt a když jsem prsty zmáčkla ta 3 relé co jsou dole, tak se kotel rozeběhl. Dala jsem tam teda takový kolíček, protože mi došlo, že tam je asi špatný kontakt. Pak přišel ten můj kamarád a tu desku celou odmontoval a našel závadu. Zezadu to nebylo všude dobře zapájené, tak mi to tady udělal sám a kotel pak zase hřál nějakou sezonu a začalo to znova. Ale to už bylo vážnjší, protože kotel se přehříval a neustále se házel do poruchy. Ten kamarád je námořník a bydlí v Děčíně a tak tady kolikrát není několik měsíců. Tenkrát jsem zde založila vlákno a ozval se rádce Hop, který dokonce přijel osobně někdy na jaře. Ale ten mi jenom ukázal, kde je to čidlo a jak se vrací zpátky, jinak nevěděl, jak kotel uvést zpátky do provozu. To jsem tady právě seděla topila půjčenými radiátory. Všechno se dá dohledat tady na poradně, protože jsem se tady neustále ptala na rady. No a takhle to to šlo asi 4 topné sezony. Chvíli se topilo chvíli ne. A pak mi tady jeden slovenský uživatel poradil jinou poradnu, už si nepamatuji kterou, že prý tam je člověk, který se těmito kotli zabývá. Tak jsem položila otázku tam a opravdu mi ihned odepsal co mám dělat. Napsal mi přesně značku a parametry těch relé a řekl, že si je mám nechat někým vyměnit. Poslechla jsem a čekala, až přijede ten můj námořník. Ale předtím jsem zavolala ještě jdnou toho servisáka a řekla mu, že to jsou jenom ta relé a že je stačí vyměnit. On mi odvětil, že to on nedělá a že je to blbost. Že musím nechat vyměnit celou desku za ty drahé peníze a kde prý jsem k té informci přišla. Když jsem mu to řekla, tak se nas.al a řekl ať mi to teda udělá ten, co mi to poradil. A vztekle bez pozdravu odešel. Tak jsem čekala na námořníka zase dva měsíce a bez topení. No a ten pak přijel, relé vyměnil a od té doby mám klid. Kotel šlape jako hodinky. A to všechno se dá dohledat tady na poradně i s podrobnostmi a daty, jak dlouho jsem se s kotlem trápila. Jedno relé mi zbylo, teď jsem ho vyfotila. Posílám foto.

Takže proto mluvím o relé, protože to vypadá na tento problém. A ještě jsem si vzpomněla, že jak jsem hledala všude možně informace o tomto určitém kotli, tak jsem někde četla, že byla vadná celá dodávka v tom určitém roce a že ty rozvodové desky byly nekvalitně vyrobené. Tenkrát je měnili v záruce, jenomže já jsem to nestihla.

Jak zapnout elektrický kotel? #6

hodnocení

0x

V první řadě dopustit vodu do topení, máte malý tlak.

doplněno 03.10.18 14:11:

Na teploměru máte 80 stupňů, takže topí. Máte otevřené radiátory a jde oběhové čerpadlo v kotli?

doplněno 03.10.18 20:23:

Kotel máte OK (až na ten prozměnu vyšší tlak). Jestli jsou otevřeny radiátory, tak by to mělo topit. Netopí-li, je seklé čerpadlo. Po sundání krytu se dá popostrčit šroubovákem. Co máte za hlavice na radiátorech a jak je řešena regulace teploty v místnostech

ondrej*
hodnocení

A to se dělá jak?

barbakan*

Ten ventil vlevo někam vede?

ondrej*
hodnocení

Do zdi a do kotle.

ondrej*
hodnocení

Update: Tlak se podařilo zvýšit, teď je tu ale ta otázka, co dělat aby začal kotel ohřívat topení.

hodnocení

0x

Pokud jste se nastěhoval, pak máte kontakt na majitele (pokud jste byt koupil, pak na předchozího majitele) a ten Vám to vysvětlí.

mm*
hodnocení

0x

Paní vše perfektně popsala, podle jejího návodu jsem vyřešil problém s naším kotlem zmáčknout cudlik a hotovo dík za radu.

peter*
hodnocení

0x
prosím ako rozbehnem cerpadlo . peosim nejake fotky dakujem krasne . kludne priamo na email peter.dzejvrila@gmail.com

peter*
protherm rejnok , peoblem je v tom , ze on zapne aj zacne nahrievat ale potom vypne lebo cerpadlo netočí vodu prostě

Problém může být v čerpadle nebo v řídící desce.Zjistíte jedině měřením ...

Zkuste vyšroubovat šroub (označen šipkou) a podívejte, zda se točí rotor čerpadla (v době chodu čerpadla)...pokud ne, pomozte mu šroubovákem, je tam drážka, většinou to postačí, pokud je čerpadlo pouze "zatuhlé"...pokud to nepomůže, pak měření a zjišťování..pokud tam máte nějaké jiné čerpadlo a nebudete si vědět rady, dejte foto...už vám v letošní topné sezoně čerpadlo jelo?

Jak zapnout elektrický kotel? #7

hodnocení

0x

A ještě něco jsem zjistila a to jsem tenkrát nevěděla, že dneska můžete objednat sám celou tu ovládací desku. Ale musíte vědět přesně jakou, to znamená podívat se, jaký typ kotle doma máte a podle toho objednat celou řídící desku. Ale potom musíte zase najít dobrého elektrikáře, který Vám ji vymění. Když tohle necháte udělat servisákem, tak za tu desku zaplatíte dvojnásobek. To jsem právě v tuto chvíli pochopila, protože jsem se dívala na ceny a ty nemohly být tenkrát o moc jiné. Takže se nabízí jediné vysvětlení. Jsem ženská, byl mráz a já byla bez topení a tak mne tenkrát chtěl ten servisák jednoduše "natáhnout". U mne se mu to nepodařilo, ale u mé kamarádky ano. A podotýkám, že nešlo o toho samého servisáka, tak to tak v té době, dělali asi všichni. Docela by mne zajímalo, kolik by si za výměnu řídící desky řekli dneska. Když tak napište, jak jste to vyřešil. Díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]