Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podbití střechy

Od: kamcak odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, chtěl bych si podbít přesah střechy svépomocí palubkami a rad bych radu jak na to, Viz obrázek střechy

Chtel bych palubky skládat kolmo ke stene asi tzn ne na podel ale uhel zarovnat. Přibijí se tedy do zdi nejaká lista atd? asi musím nejdřiv zhotovit nejaký zaklad na co je přibijet?

Děkuji

Podbití střechy

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Přibíjet palubky kolmo na stěnu je nesmysl.

kamcak
hodnocení

Jak je to na obrazku jsem myslel, asi jsem se špatně vyjadřil. Nebo snad štíty takto a boky podel. ale co by mě taky hodně zajímalo jak se to řeší pak když zdi nejsou uplně rovné s těmi mezerami u omítky...

Podbití střechy #2

Vycházel jsem z toho malého obrázku. Jinak samozřejmě lze i když je to neobvyklé. Mezery u omítky se řeší pomocí lišty, popř. doladit tmelem v příslušné barvě.

jabraka*

Asi chce ušetřit.Dlouhé palubky jsou drahé.

JB

Jabrako,plácáš nesmysly.Napiš,jaký je rozdíl v ceně za m2 palubek 2m a 5m.

hodnocení

2x

Proč by to měl být nesmysl? Přichyťte ke krokvím dvě střešní latě vyrovnané do roviny a k nim palubky přichyťte.Zepředu vedle rýny zavětrovací desku nastojato a ke zdi rohovou lištu.

doplněno 02.10.18 21:53:

Ty "trojúhelníky" připevníte z boku ke krokvím.To "zakroužkované": Prvně dáte vodorovné palubky,potom k nim zevnitř po obvodu připevníte laťky,ke kterým přichytíte svislé palubky.Nahoře lať přichytíte ke střešním latím.

Podbití střechy #3
kamcak
hodnocení

máteto že to se zdí svíra právý uhel zdi? To by ale u mě nešlo tak jednoduše to by byl jiný uhel přece stejný jako krokve.

hodnocení

2x

Proč to je nesmysl? Je to nezvyklý, to ano, ale nesmysl?

Pokud chceš mít palubky vodorovně, nezbývá než udělat "lavičky".Tedy jedna lať vodorovně od konce trámu a druhá svisle podle zdi. Latě spojit a přes ně podél zdi našroubovat nosnou lať. Stejnou lať musíš dát i na kraj střechy.

Ovšem, jak tak na to koukám,může se stát, že to vůbec nepůjde udělat, neb by to vlezlo až do oken.

kamcak
hodnocení

tak to trošku nechapu:) nebo si to moc neumím představit nešlo by to ukazat na obrazku, nakresu nějakém prosím?

Je vubec nějaký spravný technický postup jak dělat štýty a pak přesahy na bočních stěnach?

PS:myslím že by to vyšlo obrazek je zkreslující

h0042*
hodnocení

2x

Udělej si takové dřevěné trojúhelníky,které přišroubuješ z boku na každý trám a pak na ně zespod našroubuj,nebo přibíj hřebíčkama palubky.Nebo ještě mezi ty trojůhelníky namontuj trámky např. 50x30mm,ať si uděláš takovou konstrukci a na ni pak můžeš montovat palubky napříč.

Podbití střechy #4
kamcak
hodnocení

hmm pěkně tak to chapu( jen to modre jsou jako ty vruty?)

1.Ještě bych se rád zeptal když jsem u toho kdy se dělá tohle ( co je zakroužkované na obrázku) a šlo by hodit malej nakres potom te konstrukce ke které se chytají palubky případně osb.

2.A pokud bych třeba volil OSB desku je potřeba spojovat na pero a dražku všechny spoje nebo jen na tupo stačí?

3.Jak nejlepe potom vyrovnat u zdi pokud je mírně zvlněná (napružit nějakou listu(?

Podbití střechy #5

hodnocení

0x

Prostě musíš všude udělat pod palubky nosnou konstrukci. Je vcelku jedno, jestli budou palubky na dlouho a nebo na krátko. Pokud možno, vše kotvit do střechy, nikoliv do zdí. Protože jak se střecha hýbe a stěna ne, moc by to pracovalo a mohlo by to vytrhat latě ze zdí.

Jak je namalováno výše, na každý krov musíš udělat podobnou "lavičku". Samozřejmě až na samý kraj střechy a pak ti tam vyjde podobný tvar.

Při samotném pobíjení je třeba ctít vodu. Prostě nikde ti nesmí zatéci voda za palubky, tedy palubky perem nahoru, boční palubky přetáhnout o centimetr přes vodorovný. A hlavně, nic se nedělá zároveň.

Lavičky šroubuj, radši silnější než slabší šrouby, ideální průměr 5 mm. Palubky jedině přibíjet hřebíky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]