Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ošetřit kovový starý stojan

Od: ivasad® odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
mám tady po prarodičích starý kovový stojan na vánoční stromeček. Ráda bych ho nějak vylepšila, je trochu orezlý a omšelý. Určitě hodně znovu nechci natírat, ti skřítci by nebyli stejní a už by to prostě nebylo ono, jako když jsem byla malá. Napadlo mě vyčistit nějakým olejem na hadříku, či jak? Neví někdo o nějakém vhodném způsobu ,,renovace"? Děkuji.

Jak ošetřit kovový starý stojan

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Pokud k tomu máte nějaký emotivní vztah, tak rozhodně žádné opravy nedělat a už vůbec ne natírat (ani barvy opravovat). I když je to kýč, pro Vás má určitou hodnotu a jakoukoliv "opravou" by to tuto hodnotu ztratilo (pak už by to byl skutečně jen ten kýč). Pokuste se šetrným způsobem odstranit nejhrubší rez tak, abyste nepoškodila zbylý nátěr a postupujte jak radí "ben".

hodnocení

Pro někoho možná kýč, pro mě (i mojí maminku) kus dětství. Díky všem za rady.

hodnocení

5x

Jako čistič první volby na podobné záležitosti, kde si nejsem jistá reakcí materiálu, používám - nesmějte se - vlhčené ubrousky na dětské zadečky. Často postačí.

hodnocení

Fakt? Za zkoušku nic nedám :)

hodnocení

5x

Námět je sice kýčovitý, ale hodnota této věci je jistě v něčem jiném, nežli ve výtvarném zpracování. Pro tazatelku je milou připomínkou dětství, kýč nekýč, dýchá z toho atmosféra minulosti.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, natírat nechcete, což je dobře (už by to ztratilo punc minulosti a dětských vzpomínek). Já bych ho opatrně opláchnul jarovou vodou, dobře vysušil a potom bych použil nějakou (asi jen levnější) leštěnku s voskem, která se používá na auto - měla by to leskem "oživit". Zdravím!

doplněno 02.10.18 14:14:

Nemáte zač.

hodnocení

Děkuji. Zkusím.

hodnocení

1x

Vypadá to, že je to i odřené. Já bych si s tím trochu pohrál, v první řadě bych to omyl a po zaschnutí, bych jednotlivé barvy opravil stejnými, nebo podobnými barvami, pomocí malých štětců. Jestli dobře počítám, je to pět barev. Nabarvit jednu barvu, nechat uschnout, pak stejně další a máte to, když řeknu za týden, tak je to moc. Nic složitého, jen trochu trpělivosti.

ben®

ferax - jak na to někdo sáhne barvou, tak už to nebude starožitnost, ale starožitnost zničená. Už jsem podobné amatérské zásahy viděl a byla to hrůza (a hlavně škoda).

Tahle kýčařina má k starožitnosti hodně daleko. A přesto bych si s tím pohrál.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]