Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s čerpadlem ve studni přes zimu?

Od: suzymon® odpovědí: 25 změna:

Dobrý večer. Letos jsem si koupila domácí vodárnu do studně na zalévání zahrady. Je to Dab Divertron 1200 M. Kupovala jsem ji s tím, že se nemusí v zimě vytahovat, protože chci být bez starostí. Jsem se její funkcí spokojená, ale teď jsem v jiné otázce četla, že prý se musí vypouštět z té hadice voda, aby tam nezmrzla. To mi teda neřekli a hlavně nevím, jak bych ji asi vypustila. Když zavřu kohoutek, nespadne ta voda automaticky dolů do studně? Docela mne to vyděsilo, protože já tu vodárnu ze studně teda tahat nemůžu. Je k ní právě zakotvená ta hadice a ten instalatér mi říkal, že tahle se z vody tahat nemusí. Tak jak to vlastně je? Díky. Ještě přidávám parametry

DIVERTRON

Kompaktní ponorná jednofázová domácí vodárna o průměru 148 mm s integrovanou elektronickou řídicí jednotkou. Při odběru se automaticky spouští, po ukončení odběru se vypíná. Je chráněna proti suchému chodu a zvýšené četnosti spouštění.

Provedení X má sání plovoucím sacím košem. zdroj: www.ivarcs.cz

Zabudovaný snímač průtoku a elektronický tlakový snímač

Zabudovaná zpětná klapka

Ochrana proti chodu na sucho, proti vysoké četnosti spouštění, proti přetížení, kontrola činnosti zpětné klapky

Dodává se s nerezovým sacím filtrem nebo s přípojkou pro sací soupravu (provedení X)

Jednoduchá instalace

Vysoká spolehlivost

Přívodní kabel 15 m

Výtlačná přípojka 1"

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

4x
Jak píše miso® -co je v zemi v nezámrzné hloubce cca 1,2m by mělo být před zamrznutím ochráněno vrstvou zeminy. Horší je to v místech, kde trubka/hadice ze studny leze ven ze země a je vyústěna do místnosti či prostor, kde teplota klesne v zimě pod "nulu". V těchto místech je potřeba vodu jakýmkoli způsobem vypustit z trubky/hadice. Většinou je tam šachta s výpustným ventilem umístěným na hadici/trubce. Pokud není, odpouští se voda ve studni např. u čerpadla nebo se z vrtu čerpadlo vytáhne, odpojí hadice a voda vyteče. Další řešení je topný kabel omotaný na trubce/hadici do nezámrzné hloubky, ale k tomu je potřeba elektrika a nějaká obětovaná koruna. Upřímně-vypustit vodu je nejsnazší.

hodnocení

2x

Vsetko, co je viac ako cca 1 m v zemi, vratene vyvodu hadice zo studne, nezamrzne. Voda by mala byt zvedena do domu alebo sachty, kde by mal byt v nezamrznej vyske ventil s vypustacim ventilkom. Pokial je rozvod len pre zahradu, vodaren vypnete z elektriny a otvorite vypustaci ventilek a vsetky kohuty. Voda z potrubia vytecie a nic nezamrzne. Pokial je napajany aj dom, pred otvorenim vypustacieho ventilku je potrebne uzavriet vetvu iducu na zahradu. Posledna moznost je, ze tento ventil bude priamo v studni. Tam by som ho ocakaval vo forme kohutu s ovladacou pakou. Mal by byt ale dost hlboko, aby sa k nemu nedostal mraz. Tam uz rukou nebudete dociahnut, treba si pomoct vhodnym nastrojom - hrable, dlhy hak, atd. - priputanym na lano ako poistka proti padu.

Vonkajsie kohuty nechajte otvorene pocas celej zimy. Ak by v nich zostala zbytkova voda, tak by po zamrznuti uzatvoreny kohut poskodila. Ak bude otvoreny, ciastocne vyschnu a zbytok ladu roztiahne do stran.

Voda v potrubi asi sama neopadne, ma spatnu klapku. Ako by ta vodaren prisla na to, ze pokles tlaku bol sposobeny otvorenim kohutiku a nie opadnutim vody.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, tak, čerpadlo bych ve studni nechal, protože to tam nezamrzne (vodní sloupec ve studni celý nepromrzne) a pokud vím ze zkušeností z naší kopanou studnou (sedm metrů hlubokou), tak se netvoří led ani na hladině. Pokud nebudete v zimě zalévat (což asi ne), tak je zbytečné, aby v hadici byla voda (myslím tu část hadice, která je mimo studnu). Také bych čerpadlo odpojil od elektřiny. Ovšem, protože nevím přesně, jakou máte hadici, jestli jde vypustit nebo odpojit (a vypustit), tak bych doporučil zavolat telefonem toho instalatéra, který to tam montoval a znovu se ho zeptat - odpoví zcela přesně co případně udělat a kam sáhnout, protože to tam zná. Zdravím!

doplněno 02.10.18 11:13:

suzymon - jo, já jsem tušil, že jde o zahradní hadice a nejsou to trubky zakopané v hlíně. Tak to udělejte viz rady zde (kromě vrtání dírky) a vzpomínejte na slova toho instalatéra, jestli nemluvil o nějakém vypouštění vody (když ho nechcete znovu zavolat ani telefonem). Když to vydrží přes zimu, tak to bude OK a když nikoliv, tak si stejného instalatéra zavoláte na jaře a budete reklamovat.

hodnocení

2x

Kulové kohouty nechávám v polovině mezi zavřenou a otevřenou polohou. Ona se totiž voda dostane i kolem kuličky mezi kuličku a těleso ventilu. Pokud je kohout zcela otevřený, tak tahle voda nemá kam odtéct a při zmrznutí roztrhne těleso ventilu.

Způsoby zazimování už tady popsané máš.

Když se budeš snažit odstranit vody z trubky, která vede ze studny, tak máš hodně způsobů: nějakým menším čerpadlem a hadici vodu odsát; strčit to té svislé trubky nějakou tenší hadici (na konci uzavřenou) a ta vodu vytlačí.

Pak bych to zabalil do nějaké staré deky a překryl igelitem, přiklopil na to nějakou dřevěnou bednu nebo to ještě obskládal polystyrenem a zatížil.

hodnocení

Colombo, já nějak nerozumím odpovědi. Píšete kulové a kohouty. Já to pochopila tak, jako že jako "kulové h..no", a že reagujete na odpověď nad Vámi. Že s ní prostě nesouhlasíte. Takže jedná se o nějaké kulové kohouty, nebo o to kulové h.vno? Díky, už jsem z toho vyjukaná.

:)

Kulový kohout je oficiální název pro tu "stříbrnou" součást s červenou pákou.

Ty máš všechny části plastové a pouze ten kulový kohout je z kovu (většinou to bývá mosaz).

karel556*
Snad kulový ventil ne?

111®
hodnocení

0x

netřeba vypoštět, je třeba dát topení proti zámrazu namotat topný kamel kolem hadice či trubky

hodnocení

111, to mám ještě kupovat topný kabel za tisícovku a víc a celou zimu elektrikou zahřívat pitomou hadici? To se mi to letní zalévání zahrádky teda pěkně prodraží.

hodnocení

Děkuji všem, ale asi jsem se špatně vyjádřila. Trubky v zemi nemám. Vodu ze studně v zimě nepotřebuji, mám městskou vodu do baráčku zavedenou. Raději jsem to teda vyfotila. Tahle nová vodárna je spuštěná do studně, od ní kolmo nahoru vede ta pryžová trubka a na ní mám kohoutek s páčkou, kterou otevírám a zavírám vodu. Takže já to pochopila tak, že jenom odšroubuji ty moje dvě hadice co mám na zalévání, vytáhnu to z elektriky a voda samotíží spadne z té pryžové trubky dolů do studně. Takže bude prázdná nemá v ní co zmrznout. Jinak opravdu nevím, jak bych tu zbylou vodu z té tlusté pryžové trubky vypustila.

Co s čerpadlem ve studni přes zimu?
Co s čerpadlem ve studni přes zimu? #2

Ve vašem případě bych nechal do studny na trubku od čerpadla namontovat vypouštěcí ventil a ten před zimou otevřít a vypustit vodu z trubek.

Nebo klidně můžete do té trubky ve studně navrtat cca 1-3mm dirku a voda bude z trubky sama vytékat pokaždé když čerpadlo vypnete. Při zapnutí čerpadla z toho pak sice bude stříkat voda, ale pro vaše použití to nebude ničemu vadit a už nikdy nemusíte řešit mráz.

Vyvŕtaním dierky potriete všetky výhody inštalovaného drahého čerpadla s integrovanou riadiacou jednotkou.

Odhrnte tú skruž vpravo a pozrite sa, či na stúpacom potrubí zo studne nie je vypúšťací ventil.

Ak áno, vypnite čerpadlo a otvorte ho a otvorte a nechajte otvorený záhradný kohút. Plastový zelený diel na zimu odmontujte a schovajte. Bude v ňom ploché tesnenie, to nestraťte. Priviažte ho k nemu kúskom šnúrky alebo drôtu.

Ak tam žiaden vypúšťací ventil nie je, tak inštalatérovi zlámte ruky. Potom odmontujte kohút alebo celé sverné koleno odkrútením modrej plastovej prevlečnej matice (potrebujete na to dva hasáky). Z potrubia potom za pomoci vhodnej hadičky vycucnite aspoň 1m vodného stĺpca ako z demižóna. Kohút namontujte v otvorenom stave so sklonom aspoň mierne dole, aby do potrubia nepršalo alebo holé potrubie aspoň zašpuntujte vhodnou zátkou / prekryte igelitom a poistite lepiacou páskou či drôtom.

hodnocení

Ale v té studni žádné potrubí není, jenom ta pryžová trubka a ta je na pevno namontovaná k té vodárně, která je celá ponořená ve vodě a ta je zavěšená na provaze a přivázaná k železné trubce, položené napříč přes studnu nahoře hned pod poklopem. Tam fričkou vyřezal díry, aby se tam trubka vešla a mohl se poklop dát přes tu trubku. Vyfotila jsem jak to je udělané. Na druhé straně je to to samé. Prostě dvě díry a v nich leží ta železná trubka, na které je přivázané ta vodárna. Navíc se to nahoře protáčelo a on mi řekl, ať si seženu nějaký dřevěný klínek a tím to upevním. Já tam nacpala balónek pro psa. Na fotkách je to vidět.

Co s čerpadlem ve studni přes zimu? #3

hodnocení

Jéžišmarjá *sok*, tak tohle jsem teda nečekala. Já se ho ptala minimálně 5x a pokaždé mi odpověděl na půl huby, že se to vytahovat nemusí, že k tomu to je udělané tak, aby se to vytahovat nemuselo. Ale jestli chci, tak prej můžu. Určitě tam žádný ventil na vypuštění není, to by mi snad ten vůl řekl a hlavně, musel by to tam namontovat a to bych viděla a pak, studna je hluboká, není možné, abych tam sama vlezla, nebo to nějakým způsobem zavírala. A za tu montáž si řekl 1500 korun.Materiál jsem měla doma. Přinesl jenom tu trubku z umělé hmoty, co je ve studni a fričkou vyřízl do poklopu studny tu díru. A pak se spolehněte na odborníky. Takže ta voda v té trubce, sama dolů nesteče. Vůbec nevím co si s tím počnu. *plac*

ben®

suzymon - nepropadejte (už zase) panice a zachovejte klid. Udělejte to viz rady zde a nechte to osudu. Nejde o život a ono to nějak dopadne, resp. uvidíte na jaře. Já jsem jednou nevypustil vodu z kovového ručního stojanu na studni, mrzlo, s tou pákou nešlo pohnout, měl jsem "bobky" a ono to na jaře normálně fungovalo (nic se neroztrhlo). Takže, hlavně klid.

hodnocení

Dobře, nebudu panikařit. Ale pořád mne bolí ta záda, matrace ještě nedorazila Tak se v tom teď vrtat nebudu. Pak odmontuju to co je nahoře a strčím do trbuky tu hadičku a pokusím se vodu z ní nějak vysát. Jemu volat nechci, protože on mi jasně odpověděl, že to tam mohu nechat. Tak když mu budu vypravovat, že mi kluci na poradně řekli, že se to musí odčerpat a že nevím kudy, tak mi řekne, ať mi to teda ti kluci udělají. Už to znám. A když půjdu tam, kde jsem to koupila, tak se se mnou nikdo bavit nebude a rovnou mi řeknou, ať si zavolám instalatéra. *zed*

olinl
Teď když to vidím na fotce-ten vývod ze studny, tak bych odpojil/odcvakl tu zelenou hadicovou "rozdvojku", vypnul elektrický vypínač či jistič pro čerpadlo ve studni (uvádíš vodárnu, ale je to spíš to čerpadlo), nechal vytéct zbyteček vody z ventilu a kousíčku trubky nad studní, zavřel ventil a celé zakryl igelitovým pytlem s nějakou starou dekou uvnitř.

Ještě lépe nechat ten ventil nakonec otevřený, pokud by tam přece jen nějaká část vodního sloupce zamrzla tak ať ten případný vzniklý tlak může ventilem ven. Alespoň tak to dělám na chatě já, v podstatě ve stejné situaci jako v dotazu jen mám jiné čerpadlo. Ono nakonec ani to čerpadlo tu vodu neudrží na jaře bude ta trubka prázdná.

hodnocení

No oni to tak u tohoto čerpadla uvádějí:

Poskytujeme
záruční servis

Ponorná 6" automatická vodárna do vrtů a studní
Kompaktní ponorná jednofázová domácí vodárna o průměru 148 mm s integrovanou elektronickou řídicí jednotkou.

Já jsem si také myslela, že to je jen nějaké čerpadlo, ale ten instalatér mi právě říkal, že to je vodárna a že může sloužit pro rozvod vody ze studně do celého baráčku, tudíž je uzpůsobená k tomu, aby byla ve studni stále, bez vytahování. Asi by byl rozdíl právě v tom, protože kdybych ji používala stále, tak by tam nic nemohlo zmrznout, jelikož člověk pouští doma vodu skoro pořád a navíc by to bylo napojené na trubky v zemi. A to já právě nemám, já mám jen tu pryžovou hadici, která vede kolmo vzhůru a na ní je nahoře kohoutek a přípojky na hadice. A když jsem ji šla kupovat, tak jsem jim vysvětlila, že to chci jen na letní používání a že chci nco s čím nebudu mít žádné problémy. A tuhle mi doporučili. A nejlepší na tom je, že v té kamenné prodejně za ni chtěli 9.900 korun a já ji na internetu našla v akci, u toho samého prodejce za 6.999 Kč. Tak jsem si ji musela objednat na internetu a oni mi pak stejně dali tu, co měli skladem u nich na prodejně. Já jsem byla napřed ochotná ji koupit u nich, ale pak mi to nedalo a šla jsem hledat na ten internet a vrátila se do obchodu, protože jsem si myslela, že se tam spletli v ceně. A když jsem jim to řekla, tak teda bylo vidět, že vůbec nadšení nejsou, že jsem si to našla a že jsem jim řekla, že si ji teda objednám na tom internetu, když je rozdíl 2.900 Kč. Ale zeptala jsem se jich, jak je možný tak velký rozdíl v ceně, když je to jeden a ten samý obchod. Na půl huby mi řekli, že v kamenném obchodě je to vždycky dražší, protože mají jiné účetnictví. Absolutně to se mnou nechtěla ta ženská rozebírat. No mně to nakonec bylo jedno, tak jsem nenaléhala a šla.

111®
hodnocení

0x

no jestli to máte připojeno coulovoým Polyšem, tak vnitřní plocha je cca 10cm2 takže když z toho dostanete vysátím 1l vody, budete 1m pod ústím trubky. Když odsajete 1,5l bude pod zámrznou hloubkou. A budete mít klid.

pak je ještě varianta povolit tu modrou svěrnou matici a celej kohout s černým kolenem uklidit a zbytek nečím přikrejt. Zbylá voda v trubce nebude ničím omezena a v případě zamrzání prostě přeteče ven.

hodnocení

Talla, přesně na to jsem myslela. Asi to tak udělám. Mělo by to jít odšroubovat snadno. Zkusím to udělat tak. Díky.

a poté do samotné trubky stačí zastrčit nějakou tenkou tyčku tím vytlačíte dost vody ven a nemusíte nic odsávat nebo tak podobně. A ve chvíli kdy tam nebude voda tak vám nic nebrání tyčku vyndat a místo ní trubku něčim zakrýt aby tam nepadal bordel a sníh, když nebude plná vody tak by stačil i jen nějaký špunt.

hodnocení

Přesně tak Talla. Tady jste mi poradila dobře, ale tu spořitelnu už pusťte z hlavy. Já čekám jak se zachovají a v případě, že se "šprajcnou", mám je takzvaně na tom pověstném "háku" a jdu pryč k té Monetě, která je tady, nebo do Nymburka k Fio. ;)

Z těch dvou doporučuji Monetu, a účet Tom s odměnou jak sem vám psala vedle ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]