Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Test těsnosti vody v novostavbě - teče!

Od: carl odpovědí: 12 změna:
Dobrý den ctění rádci!
Otázka je snadná, napřed trocha informací:
Firma nám dokončila RD a předala. Údajně proběhla zkouška těsnosti vodovodního potrubí, která dopadla dobře. Předem upozorňuji, že jsem 100% laik. Chtěl jsem si udělat vlastní test, když nikdo nebude doma a nebude nijak zasahovat do spotřeby vody.
1)29.9.2018 v 18:10 jsem zavřel hlavní přívod vody do baráku ve vodovodní šachtě před domem. Odečet z vodoměru byl: 18,4217 m3
2)Nikdo nebyl doma a nijak nemanipuloval se spotřebou vody.
3)30.9.2018 v 15:05 jsem si vlezl do šachty a otevřel hlavní ventil s tím, že se nic nestane, ale stalo! Bylo slyšet dotlakování potrubí a nový odečet vodoměru byl 18,4219 m3 !
To mi jako za necelý den někde protelkly 2 decky do konstrukce?
Jsou vůbec na to nějaké tolerance? Tohle mi nepřijde vůbec v pořádku.
Děkuji předem za Vaše reakce...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav*
hodnocení

5x

Zkouška těsnosti se dělá na odpadech, na vodě se dělá tlaková zkouška.

Pokud teplou vodu děláš v bojleru, tak za tu dobu vychladla, tím změnila svůj objem a po otevření přívodu se bojler dotlakoval, to samé platí i o vychladnutí teplé vody v potrubí, pokud před tvým pokusem bylo naplněné teplou vodou, zase se pak po vychladnutí zmenšil její objem a po puštění se doplnilo, pak také může lehce prokapávat wc.

Pokud o tom nic nevíš, tak ani nemáš na tlakovou zkoušku vybavení, pozvi si nezávislého instalatera nebo technika na provedení tlakové zkoušky, ať máš jistotu.

carl
hodnocení

No to je fakt, bojler mám a před testem jsem ho vypnul. Ale nedošlo mi, že by se voda za den v bojleru o 200l smrštila vychladnutím o 2 decky. Asi pozvu nějakého odborníka. Radši :) .
A teroreticky. Pokud by voda měla konstantní teplotu a potrubí bylo uzavřeno bez dalších zařízení (bojler, baterie, geberit), existuje nějaká norma, která dovoluje jisté ztráty v potrubí. Už jsem se někde dočetl pokles tlaku za 1 hodinu, ale chtěl bych něco méně odborného, a pokud možno třeba v mililitrech.
Připomínám, že chápu, že tlaková zkouška má výstupní hodnoty v tlaku :D.
Spíše to myslím od teď jako teoretickou diskusi s odpověďmi typu, pokud se ti ztratí v potrubí v objektu voda do?x? ml, je to ještě ok, nebo třeba, nikde ti nesmí uniknout ani ml... prostě diskuse...
Děkuji

hodnocení

0x

Já tedy nejsem vodák,ale dvě deci bych vůbec neřešil=komtroloval bych zda-li nědke prosakuje voda pokud ano pak bych řešil i ty dvě deci,ale jinak?Prostě je tam všude sucho, nikde nekape voda ,nevhne nikde stěna=je to jen technická nedokonalost měření!

pecenkav*
hodnocení

0x
Voda mizet nesmí, jedině se mění tlak vlivem roztažnosti potrubí a roztažnosti vody vlivem změny teploty, což se ale tobě může projevovat na vodoměru v těch desetitisícinách.To by ale byla chyba, tahle nepatrná netěsnost se ti může prosáknout třeba za půl roku ven ze zdi a pak je to už horší oprava.
doplněno 30.09.18 17:01:

Ten dodatek byl pro disela

No já to bral laicky a navíc i ze zkušenosti na stavbách, že kolikrát přes výkend něco málo pak při pondělním otevření HÚ přibude, přičemž nikde neteče=celé vedení nezazděné,volně ložené a suché (Nouzové pro potřebu výstavby,rekonstrukce...) . ale pokud to může být i jinak? Když s tím máte opačné zkušenosti tak to beru !

carl
hodnocení

No nikde nic právě neteče, žádné fleky nikde... Uvidíme, doufám, že to bylo tou roztažností, bojler byl vypnutý, voda v něm mohla klidně pár stupňů ztratit + ještě byla horká voda v trubkách, která za ten necelý den 100% vychladne na studenou...
Nicméně odborníka pozveme, časem, na přeměření.
Ještě jedna (omlouvám se) úplně hloupá otázka. Slyšel jsem někde chlapy říkat, že drobný průsak časem sám zmizí (asi že to zaroste, zanese se). Je to vůbec možné? (opět jen teoretická otázka)
Jinak děkuji všem za dosavadní odpovědi /názory. Je to pro mě vše nové, 90% co jsem řešil jako "konec světa" se ukázalo jako "zcela běžná věc", což mi potvrdili i známí.
Tak snad i tohle bude prkotina a nebudeme muset rozsekat v baráku podlahy a hlavně stěny a řešit spoje, který teče a který ne...

pecenkav*
hodnocení

0x

Nezmizí, to platilo u železných trubek, zanesly se vodním kamenem, ale časem to tam úplně prorezlo a začlo to stříkat, u plasto o už nefunguje a u mědi taky ne.

fik
hodnocení

0x

To bude jak psali ostatní vlivem roztažnosti vody,kdyby ti někde prosákly dvě deci,musel by jsi to vidět,někde by musela být vhlká zeď,někde by to muselo kapat atd...Nebo nekape ti baterka? Stalo se mi že i nová kapala-semtam-za den by to dvě deci klidně mohlo udělat

pecenkav*
hodnocení

0x

Pokud má rozvody i v podlaze v polystyrenu a nemá sklep, tak se to projeví i za 2 roky, než se to dostane až ke zdi a ta nasákne a vlhkost vyleze nad podlahu.

carl
hodnocení

Ano, to je fakt, většinou vedou ve zdi, ale místy to nešlo a tam se táhly rozvody nejkratší cestou - v podlaze. A největší vtip? V jednom případě (předsíň) je voda tažená v podlaze a nad ní je podlahové vytápění (ele). Jiná cesta by byla po zdi, stropem a zase po zdi. Takže nejkratší bylo po zemi, ovšem. To znamená v případě opravy přestřihat i podlahové vytápění.
Člověk podchytí milion a jednu věc a takový do očí bijící průser mu unikne... To je na odstřel...
Následné dotazy na zateplení...rovnou říkám, že jako stínění je tam pod kabely ta folie a asi 10 - 12 cm polystyrenu (celková výška polystyrenu je 16).

pecenkav*
hodnocení

0x

Pokud seš někde z Prahy a okolí, ta ti to můžu natlakovat, jinak víc ti asi už neporadím, o půlnoci končím s poraďte.cz definitivně, tak můžeš poslat kontakt.

carl
hodnocení

Velice děkuji za nabídku, ale nejsem z Prahy a ani z jejího okolí :D. To byste si docela zajel. Seženu někoho blíže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]